Átadták kedden a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház saját laboratóriumát. Az új kórházi részleg március 1-től veszi át teljesen a kórházi laborvizsgálatokat az eddigi külső szolgáltatótól.

labor1A laboratórium előtt lezajlott sajtótájékoztatón Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kihangsúlyozta, hosszú évek és sok ember munkájának köszönhető a labor létrehozása. „A kórház adminisztratív tanácsának tagjai, Zonda Erika, dr. Tar Gyöngyi, Lányi Szabolcs professzor, az orvosigazgató, a gazdasági igazgató következetes tervezésének, elszánt munkájának eredménye ez a labor. A megvalósítást segítették továbbá a kórház közbeszerzési osztályának munkatársai és orvosok, asszisztensek, akik felismerték a saját labor fontosságát, szükségességét” – mondta a menedzser.

Megköszönte az eddigi szolgáltató, a Prodia laboratórium munkáját. Háláját fejezte ki a MOL Romániának, amely a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány révén kiegészítő eszközök beszerzését támogatta a labor számára, 214.000 lej értékben. Ugyanígy köszönetet mondott a Sanitas szakszervezetnek, amely 12.465 ezer lej értékben segítette a labor felszerelését. A laboratórium helységeinek a kialakítására a kórház 60.883 ezer lejt költött.

„A kórháznak meg kellett tennie ezt a lépést azért, hogy megfeleljünk a kettes kategória kritériumrendszerének. De nem akárhogyan: olyan laboratóriumot hoztunk létre, amely egy éven belül akkreditálható kell legyen a RENAR által.  Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a saját kórházi labor létrehozása szakmailag is a megfelelő döntés volt, amely a betegeink javát szolgálja” – szögezte le a menedzser.

Az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök üdvözölte a labor megnyitását. Kiemelte, a célkitűzés az, hogy a gyors és hatékony orvosi ellátásért ne labor2kelljen az itt lakóknak messzire utazniuk. „A megfelelő orvosi munka és a leletek gyors értékelése miatt is fontosnak tartottuk, hogy a kórháznak legyen saját laboratóriuma és ebben a munkában jól és gyorsan dolgozott a kórház igazgatótanácsa. Azért is tudunk jól haladni előre, mert a megyei tanács testületében összhang van a kórház fejlesztését illetően, és mert az RMDSZ parlamenti képviselete komoly támogatásokat tudott kivívni az intézmény számára. Ezt az utat folytatjuk továbbra is: a megyei tanács idei költségvetése keretében a beruházási lista legalább egyharmadát kórházi tételek teszik ki” – mutatott rá Borboly Csaba.  

Dr. Melles Orsolya, a kórház orvosigazgatója a labor létrehozásának folyamatát ismertette. Felidézte, a laboratóriumi szolgáltatásokat 2000-ben szervezte ki a kórház, az újraindítás folyamata pedig nem volt egyszerű. A labor felszerelésére a mérőműszereket béreli a kórház, a reaktívokra pedig közbeszerzési procedúrákat bonyolítottak le. Amint az orvosigazgató rámutatott, ennek előnye, hogy a szerződés értelmében négyévente kicserélődnek a gépek, így mindig modern felszereléssel tudnak dolgozni. Ismertette, eddig két orvost, két biológust és hat asszisztenst alkalmaztak a laborba, és a napokban zajlik egy másik versenyvizsga, amelyen további öt asszisztenst alkalmaz a kórház ebbe az egységbe.  

labor3Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a kórház Adminisztratív tanácsának tagjaként is üdvözölte a laboratórium beindulását. „Egy modern, magasszintű és minden szakágat tartalmazó kórház számára nélkülözhetetlen a saját laboratórium. Nem az én tisztem eldönteni, hogy a laboratórium kiszervezése húsz évvel ezelőtt veszteség vagy nyereség volt, most azonban úgy érzem, hogy ezzel az újraindítással a kórház nyerni fog” – mondta az igazgató. Hozzátette, így nem fog egy magánvállalkozástól függeni az intézmény.

Dr. Lányi Szabolcs professzor a kórház Adminisztratív tanácsának tagjaként aktív részt vállalt a labor létrehozásának folyamatából. A keddi rendezvényen kiemelte, a laboratórium jelentős lépés a kórház jövője, a regionális fontosságú és klinikai szerepet ellátó intézmény irányába. Kiemelte a kutatómunka beindításának fontosságát ennek érdekében, illetve a kutatólaboratórium létrehozásának a szükségességét is.

A sajtó kedden meg is tekinthette az új kórházi laboratóriumot, amely a kórházépület D-szárnyában kapott helyet, és amelyben már végzik a kórházi osztályok által igényelt vizsgálatok egy részét.

 

Az érvényben lévő látogatási tilalom miatt elmarad a februári szülészetlátogatás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A beteglátogatás az influenzás megbetegedések terjedésének a megelőzése érdekében szünetel. A kórház vezetősége kéri a kismamák megértését.

 

Átfogó, a teljes szakszemélyzet bevonásával zajló alap- és haladó szintű újraélesztési képzés kezdődött el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A következő hónapokban közel ezer kórházi alkalmazott újjáélesztési ismereteit frissítik fel. 

Osztályonként zajlottak időszakosan képzések, ilyen átfogó jellegű újraélesztési kurzus azonban még nem volt a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Ennek során átnézik az osztályokon lévő sürgősségi táskák tartalmát és átvizsgálják az újjáélesztő készülékeket is. 

„Bár nem mindennapi, de bármelyik kórházi osztályon előfordulhat kardiorespiratorikus (szív- és légzőrendszeri) stop, a sikeres újraélesztés érdekében ezt az ott dolgozóknak időben fel kell ismerniük. Fontos a gyakorlás, hogy a csapat minden tagja tudja, ilyenkor mi a tennivalója és természetesen az összehangolt csapatmunka, hisz a kapkodás, szervezetlenség alatt értékes idő telik el. Ha a kardiorespiratorikus stop esetében az első 3-5 percben elkezdődik az újraélesztés és defibrillálás, akkor a betegnek 49-70 százalékos esélye van a sikeres újraélesztésre. Minden perc késlekedéssel ez az esély 12 százalékkal csökken” – ismertette dr. Kacsó Jolán, a kórház Sürgősségi Betegellátó Egységének vezetője, a képzés vezetője.  

Az újraélesztési képzés február elején kezdődött el. Az elméleti tudnivalók átismétlése mellett gyakorlati bemutatót is tartalmazó foglalkozáson kéthetente vesznek részt egy-egy kórházi osztály alkalmazottai, az orvosok, asszisztensek, betegápolók.

 

A kórházban bemutatták a felújított élelmezési egységet, és az új helyen, nagyobb felületen kialakított személyzeti étkezőt.

Amint dr. Konrád Judit mondta, időszerű volt, ezért is törekedtek arra, hogy a tavalyi beruházásokból ez a részleg is részesüljön. „Három nagy értékű főzőkályhát és három új főzőüstöt vásároltunk, üzemeltünk be. Felújítottuk a ventilációs rendszert. Megteremtettük az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő körülményeket, a higiénikus körforgási lehetőséget az ételek felszolgálására. A külső osztályokra most már adagonként csomagolva, egyszer használatos tálcákban viszik az élelmiszert, és ezt fokozatosan kiterjesztjük a főépületben lévő osztályokra is. Nemcsak az ételek elkészítésének körülményein, hanem a menü összeállításában is újdonságokat vezetünk be” – sorolta fel a menedzser.

László Botond gazdasági igazgató ismertette, 2019-ben a konyha és a személyzeti étkezde felújítására a kórház összesen 376 498 lejt fordított. A három kályha mintegy 68 ezer lejbe került, a három főzőüst közel 71 ezer lejbe. Hat darab, tároló fiókokkal rendelkező inox előkészítő asztalt is vásároltak, ezek összesen közel 29 ezer lejbe kerültek. A ventillációs rendszer felújításának értéke 202 233 lej. Közölte, a konyha fejlesztése idén is folytatódik, a munkát segítő konyhai eszközök beszerzése van napirenden.

Borboly Csaba arra mutatott rá, jó döntésnek bizonyult, hogy évekkel ezelőtt, amikor ez felmerült, nem szervezték ki a kórház konyháját. A betegségek nagy részében a táplálék is segíti a gyógyulást, és szeretnék elérni, hogy helyi, egészséges élelmiszert használjanak fel a kórházban felszolgált ételek elkészítésére – vázolta a megyei önkormányzat elnöke.

A sajtótájékoztatón jelenlévők meg is tekinthették a kórház konyháját, ahol minden nap több száz adag ételt készítenek a betegek és az itt dolgozók számára.

Akkreditálták rezidensek képzésére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, ismertette hétfőn, február 10-én sajtótájékoztatón az intézmény vezetősége. Ugyanakkor bemutatták a sajtónak a kórház felújított élelmezési részlegét is.

 

„Örömmel jelenthetem be, hogy az Egészségügyi Minisztérium elfogadta a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház jelentkezését, és bekerültünk azon egészségügyi intézmények közé, amelyek rezidensképzést végezhetnek. A rezidensek oktatására vonatkozó megújult jogszabály értelmében nemcsak egyetemi központokban, hanem erre alkalmasnak ítélt megyei kórházakban is zajlik képzés. Csíkszeredában 19 orvosi ágazatban fogadhatunk rezidenseket” – közölte dr. Konrád Judit, az intézmény menedzsere. Elmondta, még nem jelentek meg a részletes szabályok arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen körülmények között zajlik majd a rezidensképzés az egyetemi központokon kívül.

„A rezidensképzés beindulása azt jelenti, hogy a csíkszeredai kórház is oktatókórház. Ha ehhez a kutatás terén is eredményeket társítunk, klinikai kórház leszünk, és karnyújtásnyira kerülünk a 2-es kategória elérésétől” – értékelte a menedzser.

Dr. Adrian-Cristian Dobrică megbízott kutatási igazgató, mellkassebész szerint történelmi ez a pillanat a csíkszeredai kórház számára, az intézmény szakmai tevékenysége szempontjából nagyon fontos, hogy bekerült azon 31 intézmény közé, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium rezidensképzésre megfelelőnek talált. „Amikor néhány éve leszögeztük Hargita Megye Tanácsával közösen a kórház fejlesztési céljait, akkor úgy gondoltuk, hogy ez a legnehezebben teljesíthető kritérium” – mondta.

Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke kijelentette, a fiatal orvosok idevonzásában nagy lehetőséget nyit meg a rezidensképzés. „A megyei tanács számára ez a lehetőség egy kihívás is, további orvoslakásokat kell építsünk, hogy szolgálati lakásokkal segíthessük a rezidens orvosokat.  Várjuk Csíkszereda megyei jogú város döntését is, hisz megígérték, hogy erre a célra átadnak egy területet. Az eddig megtett út tapasztalatai alapján azt gondolom, hogy a kórház számára elérhető a 2-es kategória, és a betegek túlnyomó részét helyben tudjuk majd kezelni, ezzel erősítve a várost, a megyét, a térséget” – mondta a sajtótájékoztatón Borboly Csaba.

 

Február 4-e a Rákellenes Világnap. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ez alkalommal az intézmény működtetője, Hargita Megye Tanácsának márványtermében daganatos betegek és hozzátartozóik számára szervezett találkozót kedden délután.  

DSC 0029A rendezvénytermet megtöltő, mintegy száz résztvevőt Szekeres Ildikó, a kórház ápolási igazgatója üdvözölte. Mint mondta, a rákbetegség súlyos trauma, amely megviseli a beteget és hozzátartozóit is. Kiemelte, a helyes információk nagyon fontosak, a személyes belső erőforrásba vetett hit pedig segít a gyógyulásban.

Dr. Holló Gergely onkológus szakorvos a Rákellenes Világnapról és a daganatos megbetegedésekről beszélt. Mint mondta, a Rákellenes Világnap egyik célja a rákbetegséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatása. Ilyen tévhiteket megcáfolva az orvos többek között kiemelte, mind közösségi, mind egyéni szinten sokat tehetünk a daganatos megbetegedések ellen. „A kulcs az egészséges életmódban keresendő. Emellett rendkívül fontos, hogy mindenki eljárjon a korának és családi előzményeinek megfelelő rendszerességgel szűrővizsgálatokra. Minél korábban felfedezik a daganatot és megkezdik a kezelést, annál jobbak a gyógyulási esélyek” – mutatott rá a szakorvos.

Dr. Kraft Hunor Norbert szülész-nőgyógyász szakorvos a betegség lelki oldaláról beszélt. „Hosszú ideig cipelt frusztrációnk, szorongásunk, megfelelési kényszerünk, félelmeink idő után testi tünetet fognak adni, a szervezetünk jelezni fogja a tudatunknak: ennyi most már elég. Érzelmeink felismerése, azok megértése és megbeszélése megmenthet minket, és ugyanilyen fontos a család megtartó ereje” – mondta. A Pozitív Attitűdformálás Alapítvány idézetével fejezte be, mondván, hogy az orvos kezel, a kapcsolatok gyógyítanak.  

A kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa elnöke, Borboly Csaba köszöntőjében arra mutatott rá, a kórházfejlesztési tervek célja, hogy a betegek ne kelljen várjanak, ne kelljen máshová menjenek kezelésért. Mint mondta, idén is jelentős fejlesztések előtt áll az egészségügyi intézmény, a távlati cél pedig, hogy regionális klinikává fejlesszék a csíkszeredai kórházat.    

A tapasztalatok szerint segít a betegséggel való harc megvívásában, ha a betegek megosztják gondjaikat, beszélnek arról, amivel megküzdenek. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a kezeléseken túl is segíteni kívánja a daganatos betegeket, a találkozón letették az alapjait egy önsegítő csoport működésének is. Arról, hogy Székelyudvarhelyen hogyan működik egy ilyen csoport, András Anna-Mária, a csoport vezetője beszélt. Megosztotta tapasztalatait az egybegyültekkel két gyógyult rákbeteg is, akik a betegség és a gyógyulás időszakáról meséltek.   

A daganatos betegek és hozzátartozóik számára létrehozott, a kórház égisze alatt működő csíkszeredai önsegítő csoport első találkozója 2020. február 19-én lesz, a Megyeháza 19-es termében. Az érdeklődőket kérik, hogy részvételi szándékukat jelezzék előre február 15-ig a csoport vezetőinél a következő telefonszámokon: Nagy Enikő Zelma szociális testvér (telefon: 0746 138763) és Kedves Erzsébet gyógyult beteg (0742 689858).

 

Nagyon várták – hallotta már többektől is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új hematológusa, hisz érkezése előtt egy ideje már nem tevékenykedett hasonló szakosodású szakember az intézményben. A január elején munkába állt dr. Biró Szilárd hematológus szakorvossal a szakterületéről, az itt előforduló betegségekről, többek között a leukémia különböző típusairól beszélgettek a Hargita Népében.
https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-biro-szilard-hematologus-szakorvossal-gyakran-tunetmentes-sulyos-betegsegek-a-leukemiak/

 

A Rákellenes Világnap alkalmával a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház találkozót, beszélgetést szervez daganatos betegséggel küzdők és hozzátartozóik számára február 4-én 17 órától Csíkszeredában, az intézményt működtető Hargita Megye Tanácsának márványtermében.  

A rendezvényen dr. Holló Gergely onkológus szakorvos, dr. Kraft Hunor Norbert szülész-nőgyógyász szakorvos tart előadást és válaszol az érdeklődők kérdéseire, illetve daganatos megbetegedéssel küzdők osztják meg az átélteket. 

Segíthet a betegséggel való harc megvívásában, ha a betegek megosztják tapasztalataikat, ha tudják, hogy nincsenek egyedül. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a kezeléseken túl is segíteni kívánja a daganatos betegeket, a találkozó kezdeményezés egy önsegítő csoport létrejöttére is. A székelyudvarhelyi önsegítő csoport működéséről András Anna-Mária, a csoport vezetője fog beszélni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

A betegek és az intézményben dolgozók védelmében, tekintettel az influenzás megbetegedések számának országos és megyei szintű növekedésére, illetve a koronavírus-fertőzések által okozott globális helyzetre, január 30-tól látogatási tilalmat rendel el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház.

Azokban az esetekben, amikor elengedhetetlen a beteg mellett hozzátartozó jelenléte, alkalmazni kell a megfelelő védő intézkedéseket, így védőfelszerelés viselése és a kézhigiénés előírások betartása kötelező. 

A kórház vezetősége a betegek és a hozzátartozók megértését kéri. 

„Betegeink védelmében ez az intézkedés elkerülhetetlen, a súlyos megbetegedésekben szenvedők számára jelentős kockázati tényező az influenza vírussal való fertőzés. Ezt szem előtt kell tartanunk” – fogalmazott dr. Konrád Judit kórházmenedzser. 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán jelenleg 13 beteget ápolnak influenza vírussal való fertőzés miatt. Három esetben laboratóriumban, a többi esetekben gyorstesztekkel igazolták az influenza vírus jelenlétét. A betegek többsége gyermek, az esetek nagyobb része pedig nem súlyos lefolyású.

 

adomany DevaiSzentferencA Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház 5000 lejes pénzügyi támogatásban részesítette a Dévai Szent Ferenc Alapítványt a kórház alkalmazottainak adományaiból, és az intézmény szervezésében a csíksomlyói kegytemplomban 2019. december 22-én lezajlott karácsonyi jótékonysági koncert bevételéből.

Az adományt január 28-án délután adta át az alapítvány csíksomlyói Szent István Otthona vezetőjének, Balázs Melinda Zsókának dr. Konrád Judit, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett kórház menedzsere.

„2019-ben intézményünk nagyon sok támogatásban részesült, és úgy gondoltuk, hogy ezt nekünk is viszonoznunk kell. Ezért adakoztak a kórház alkalmazottai, és ezért szerveztük meg a jótékonysági koncertet is. Köszönettel tartozunk a kórház fejlesztésére tett erőfeszítésekért, nagyon jó érzés ennyi támogatást kapni. Adakozni hasonlóképpen felemelő érzés, szerettük volna ezt is megtapasztalni. A Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal rég együttműködünk, így egyértelmű volt, hogy ők lesznek ezen adomány kedvezményezettjei” – fejtette ki a menedzser.

Mi lehet egy tinédzser rémálma? Az aknés, pattanásos bőr. S mivel napjainkban egyre több kamasz érintett, egy egész ipar épül a problémás bőr különböző készítményekkel való kezelésére. Hamar Hanga, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház bőrgyógyász szakorvosa a Liget.ro számára egy kis eligazítást nyújott abban, hogy mit tegyen a szülő, ha pattanásos a gyermeke.

https://liget.ro/kezelo/kamaszkori-nagy-problemak-ha-pattanasos-a-bor

A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a cukros üdítők, energiaitalok fogyasztása nem „csak” elhízáshoz vezet, hanem számos más egészségügyi probléma sokaságát is maga után vonja. Ha mindez egy gyerek esetében jelentkezik, még drámaibb a helyzet, hiszen egy ma egészségtelenül táplálkozó tini felnőtt korában minden bizonnyal magas vérnyomással, cukorbetegséggel fog küszködni. Szász Hunor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház dietetikusa a kompromisszumos megoldások híve. Íme néhány jó tanácsa, amit a Liget.ro számára fogalmazott meg.

https://liget.ro/eletmod/gumicukor-muzli-csoki-jo-barat-vagy-ellenseg

Országos szinten is az egyik legmodernebb felszerelésű műtőblokkja lett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak az utóbbi évek fejlesztései révén. Jelenleg folyamatban van az új műtőblokk kialakítása, amit várhatóan idén befejeznek. Folytatta a Székelyhon a csíkszeredai kórház osztályainak bemutatását.

https://szekelyhon.ro/aktualis/a-csikszeredai-korhaze-az-egyik-legmodernebb-mutoblokk-az-orszagban

A piacokon és az üzletekben most is kaphatók azok a zöldségek, amelyek térségünkben csak nyáron teremnek meg, lehet messzi földről érkezett paradicsomot, paprikát, uborkát vásárolni. De nem feltétlenül kell ezeket fogyasztani, a helyben termett, tartósított hagyományos zöldségfélék is értékes tápanyagokban gazdagok. Hogy melyik pontosan miért egészséges és hogyan ajánlott fogyasztani, azt Szász Hunor dietetikustól, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkatársától kérdezte meg a Hargita Népe.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-szasz-hunor-dietetikussal-kincsek-a-kamrabol-pincebol/

Nemrég vadonatúj diagnosztikai gépekkel gazdagodott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház radiológiai osztálya. Az osztály vezetője úgy véli, a modern eszközök több orvost vonzanak majd a kórházba, és beszerzésükkel egy határozott lépést tettek a regionális kórházzá fejlődés folyamatában. A Székelyhon sorozatot indított a kórházi osztályok fejlesztésének bemutatására, ezt a radiológiai osztály ismertetésével kezdték.

https://szekelyhon.ro/aktualis/uj-muszerekkel-bovult-a-csikszeredai-korhaz-radiologiai-osztalya

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház összeállított egy szórólapot a kismamák számára arról, hogy mit hozzanak magukkal a kórházba a szülés idejére. A kórházi ellátás idejére az intézmény az anyáknak és babáknak is biztosítja a szükséges tisztálkodószereket, hálóinget, kisbabaruhát, igény esetén pedig a szórólapon feltüntetett saját ruhadarabokat, illetve termékeket lehet behozni. A szórólapokat a havi szülészetlátogatások alkalmával megkapják a résztvevők, de a kórház honlapján, a Betegtájékoztató link alatt is megtalálható.

szorolapBabasMamas HU

Mozgalmas évet zárt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, az intézménynek jelentősen bővült és megújult a műszerezettsége, nőtt a személyzet létszáma, miközben emelkedett a hozzájuk forduló betegek száma. A Hargita Népében megjelent évértékelő beszélgetés során dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kihangsúlyozta még a kórházban szervezett tudományos rendezvényeket, és rámutatott, a kórház már megfelel a 2-es kategória eléréséhez szükséges intézményi feltételeknek.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-konrad-judit-menedzserrel-rovid-tavu-cel-a-2-es-kategoria-elerese-a-korhaz-szamara/

Átadták a szentegyházi egészségügyi központ gyermekosztályának felújított épületét, ahol két szakorvos teljesít majd szolgálatot. Januártól a járóbetegek kezelése indul el, majd fokozatosan a beutalt betegeknek is ellátást biztosítanak. A Székelyhon.ro cikke az alábbi linken olvasható.

https://szekelyhon.ro/aktualis/felujitottak-a-szentegyhazi-egeszsegugyi-kozpont-gyermekosztalyat

Szombaton, december 21-én a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba látogatott Dr. Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

AndreiBaciuA tisztségviselőt Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere, Dr. Adrian-Cristian Dobrică, a kórház műtőblokkjának vezetője, Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda város polgármestere kísérte el a kórház több osztályára.

Az államtitkár megnézte a Sürgősségi Betegellátó Egységet, a neurológiai, onkológiai, kardiológiai, intenzív terápiás osztályokat, a műtőblokkot, az új laboratóriumot és a radiológiai osztályt. Beszélgetett ügyeletes orvosokkal és megtekintette az idén érkezett új felszerelés több elemét, például a beüzemelés előtt álló performáns CT-t, a sterilizáló és a laboratórium új gépeit is. A helyi elöljárók ismertettek számára több, a kórház fejlesztését érintő tervet, például a sürgősségi osztály kibővítésére és felszerelésére vonatkozót, illetve a fertőző betegségeket kezelő osztály és a tüdőgyógyászati osztály számára szükséges új épület tervét. Mint jelezték, a kórház minden épületét a központi kórházépület köré kívánják csoportosítani. Vázoltak ugyanakkor szakmai terveket is: egy stroke (agyi érkatasztrófa) központ és egy intervencionális kardiológiai központ létrehozását. 

Az államtitkár úgy értékelte, a csíkszeredai egészségügyi intézménynek jó felszereltsége van, a kórház jó összképet nyújt, ezért és a nyilvánvaló csapatmunkáért gratulált is a kórház vezetőjének és a helyi tisztségviselőknek. Andrei Baciu ugyanakkor támogatását ajánlotta fel a kórházat érintő infrastrukturális és szakmai fejlesztési tervekhez.

Nemcsak a munka fontos, hanem a megvalósítások számbavétele, felmutatása is – hangzott el a panelbeszélgetés bevezetőjében, amelyet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház december 19-i évértékelő rendezvényén tartottak. Megnyitóbeszédek helyett a meghívottak egy-egy kérdésre válaszolva fogalmazták meg meglátásaikat a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott intézmény kapcsán.

evzaroDr. Konrád Judit, a kórház igazgatója szerint nemcsak nehéz, hanem sok szempontból különleges év is volt a 2019-es, ennek egyik kiemelkedő oka az a 30,68 millió lejes kormánytámogatás, amelynek idén kedvezményezettje volt az intézmény. „Az RMDSZ tisztségviselői felkarolták kórházunk és a működtető megyei önkormányzat törekvéseit, és közel 23 millió lejt elkölteni beruházásokra, javításokra, orvosi műszerek beszerzésére” – emelte ki az idei év legnagyobb megvalósítását az igazgató. A menedzser köszönetét fejezte ki munkatársainak, a kórház alkalmazottainak és a megyei önkormányzat tisztségviselőinek, munkatársainak is. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tíz évvel ezelőtti állapotokat idézte fel, amikor több ellenzője, mint barátja volt a csíkszeredai kórház fejlesztésének. Mára azonban eltűntek a nézeteltérések és többségben vannak azok az emberek, akiknek a segítsége révén nagy terveket tudnak megvalósítani. „Túl vagyunk a nehezén! Van egy kész rendszerünk, egy kész fejlesztési tervünk, amelyet a kórházi osztályok vezetői, munkatársai készítettek, a megyei tanácsnak nincs olyan ülése, ahol legalább egy napirendi pont ne a kórházról szólna. Az elmúlt két hétben például szerződéseket írtunk alá többek között az ötödik orvosi lakás építéséről, helikopter-leszállópálya létesítéséről, a csíkszentmártoni korai fejlesztő központ megújításáról, illetve arról is, hogy megvalósuljon a fertőző- és tüdőkórház építésének a terve.

Hargita Megye Tanácsa számára sosem volt kérdés a kórház támogatása, és hiszem azt is, hogy a elkövetkező néhány évben meg tudjuk valósítani ambiciózus tervünket, és klinikává alakítjuk a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat” – szögezte le a tanácselnök.

„Habár ez az évünk a fejlesztések, beruházások és a költségvetés körül zajlott, a mottónk ugyanaz marad: mindent a betegek gyógyulásáért” – fogalmazott Zonda Erika, a kórház vezetőtanácsának elnöke. Rámutatott: a vezetőtanács célja, hogy az ötletek számbavételével, a megoldások keresésével és a különböző stratégiák kidolgozásával elérjék, hogy a kórház élete, az intézmény fejlesztése minél zökkenőmentesebb legyen.

Lányi Szabolcs professzor, a kórház vezetőtanácsának tagja a kórházi laboratórium kialakításáról beszélt, kiemelve azt az erőt, ami most Csíkszeredában összpontosul. Úgy vélte, bár nehéz a nullából kutatólabort létrehozni, el lehet érni a célt, hogy több tudást és nagyobb teljesítményt mutasson fel a kórház a gyógyítás terén.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője, Duda Tihamér két dolgot emelt ki: a lendületet, amely kórházon belül és kívül is érezhető, illetve a csapatmunkát, amely nélkül a tervek nem valósulhatnak meg. Közölte: hatalmas áttörést hozhat a kettes kategória elérése, vagyis az, hogy regionális klinika legyen a jelenleg megyei kórházból – ezt a célt két éven belül látja elérhetőnek.

Tánczos Barna szenátor elmondta, az idei év elején kialakult politikai helyzetnek köszönhetően sikerült az RMDSZ-nek elfogadtatnia a költségvetésben azt a jelentős támogatást, amiből idén óriási fejlődésen esett át a kórház. Leszögezte: javaslatait az RMDSZ képviselőcsoportja idén is megtette, ami a jövő évi kórházi finanszírozásokat illeti, később fog eldőlni, hogy a javasolt összegből mennyit bír majd el az országos büdzsé. Korodi Attila parlamenti képviselő a jövő évre várható változások kapcsán elmondta, két választással kell a romániai lakosságnak számolnia, ezért várhatóan nem lesznek jelentős elmozdulások a különböző szakpolitikák terén. „Az, hogy hozzánk egy precíz igénylista érkezik, nagyon sokat segít abban, hogy tudjuk, mire kell hangsúlyt fektetnünk, mire van leginkább szüksége az egészségügyi intézményeinknek. Meggyőződésem, hogy pontszerűen fogunk tudni előrelépni jövő évben is. Ami már most látszik, hogy intézményes együttműködési kereteket kell kialakítanunk a Gyergyó-térségi és udvarhelyszéki kórházakkal is” – szögezte le a képviselőházi frakcióvezető.

Habár a magyar nemzetpolitikának nem volt fő támogatási ágazata az egészségügy, több területen érkezett támogatás Erdélybe a magyar kormány részéről. Tóth László csíkszeredai főkonzul a magyar orvosképzést, illetve az orvosi lakások építésének támogatását említette, de a csíkszentmártoni korai fejlesztő központban  zajló programokat is kiemelte, mint hozzájárulást a Hargita megyei, erdélyi egészségügyi rendszer színvonalának növeléséhez.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője az idei év nehézségeinek számbavétele mellett azt is elmondta, hogy még soha nem volt akkora beruházás a kórházban, mint amekkora idén megvalósult, és ő is egyetértett: a kettes kategória elérése, az, hogy a megyei kórház térségi klinikává nője ki magát már nem egy távoli cél, hanem egy, a közeljövőben megvalósítható törekvés.

A panelbeszélgetés után a kórház vezetői és több osztály vezetője ismertették az idei fejlesztéseket, az osztályokon használatba fogott új eszközöket. Elhangzott, az idén kapott hatalmas összeg elköltése nagy erőfeszítést feltételezett, a közbeszerzési procedúrák előkészítése, lebonyolítása, a vásárolt gépek szállítása, elhelyezése, beüzemelése mind nagy feladat volt. A sikeres közbeszerzési folyamatok után pedig olyan műszerek állnak az orvosok rendelkezésére, amelyek nemcsak, hogy a betegek javát szolgálják, hanem ösztönzik is a szakembereket a továbbtanulásra, előrelépésre. Országszinten egyedülálló minőségű Computer Tomográf, performáns vesekőtörő készülék, nagy értékű mobil röntgenek, echográfok, lélegeztetőgépek és számos más műszer érkezett idén a kórházba. Az osztályvezetők a terveiket is ismertették, mint elhangzott, további személyzetre, orvosokra és asszisztensekre is szükség van. A beteglétszám ugyanis folyamatosan emelkedik, december közepéig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak összesen 43 708 bennfekvő betege volt, közülük 18 190 személyt napos bennfekvés keretében láttak el. Ha összeadódnak a napok, amelyeket a páciensek idén a kórházban töltöttek, akkor több mint 140 ezer nap jön ki – mutatott rá az egyik felszólaló.

enekles PasteurFolytatva a már többéves hagyományt idén is elhozták karácsonyi dalaikat a kórház osztályaira a csíkszeredai Louis Pasteur Egészségügyi Posztlíceum diákjai, december 16-án a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban énekeltek a betegeknek és az alkalmazottaknak.

A tanintézet mintegy harminc diákja tanáraik és az iskola vezetőségének kíséretében járta végig a kórházi osztályokat és mutatta be karácsonyi repertoárját. Zenészek is kísérték a dalokat, Orbán József, a kórház munkatársa segítségével a diákok már előzőleg próbákon készültek a produkcióra. A karácsonyi dalokat és a fiatalokat minden osztályon örömmel fogadták.

Egy éve dolgozik szakorvosként a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati osztályán, rezidens orvosként azonban már ügyeletezett itt, mondhatni bedolgozta magát az osztályra. Úgy érzi, a helyén van és bár pályakezdéskor a külföldi munkalehetőség is szóba került, feleségével együtt a hazajövetelt választotta. A Hargita Népében dr. Fogarasi Zoltán belgyógyásszal jelent meg beszélgetés. 

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-fogarasi-zoltan-belgyogyasz-szakorvossal-teljessegeben-latni-es-kezelni-az-embert/

Karácsonyi jótékonysági koncert lesz december 22-én, a 18 órai szentmise után a csíksomlyói kegytemplomban a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében.

karacsony koncert csik 2019 vegsoDr. Domokos Lajos Csaba pszichiáter osztályvezető szakorvos Ráduly Gábor zongorista és Dobos Krisztina, illetve Kreiter Helga vokalisták kíséretében karácsonyi dalokat fognak énekelni. A koncert alkalmával adományokat fogadnak el a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára. A koncert és adománygyűjtés révén egy korábbi segítséget köszön meg a kórház: novemberben Ausztriából egy ottani öregotthon felszereléséből jó minőségű, használt ágyakat, továbbá éjjeliszekrényeket, matracokat és jelentős mennyiségű fogyóanyagot kapott az osztály. Ezzel a kórtermek felében sikerült kicserélni a bútorzatot, az adomány többi részének ideszállítása révén pedig ez teljesen felújulhat. A pszichiátriai osztály munkatársai által örömmel fogadott adomány Csíkszeredába irányításában és érkezésében nagy szerepet játszott Urbán Erik atya, a ferences szerzetesek erdélyi tartományfőnöke és Sebestyén Zsigmond Ausztriában élő egészségügyi asszisztens, a karácsonyi énekekkel nekik és az osztály munkaközösségének is meg kívánják köszönni a segítséget. A koncertre mindenkit szívesen látnak, az összegyűlt adományokat januárban adjuk át az alapítványnak.  

A csatolt fotón az újonnan berendezett kórtermek egyike látható.        

pszichiatria korterem 1

szuleszetlatogatasNagy volt az érdeklődés a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti osztálya iránt december 14-én: mintegy harminc várandós kismama és kísérőik látogattak el az intézménybe, ahol teával várták őket egy beszélgetésre, majd végigjárták az osztályt.

https://hargitamegye.ro/hirek/egyre-jobb-korulmenyek-varjak-a-kismamakat-a-csikszeredai-szuleszeten.html

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a Csíki Anyák Egyesületével partnerségben 2019. december 14-én megszervezi a 84. szülészetlátogatást az intézményben. Az eseményen a várandós kismamák és kísérőik megismerkedhetnek a szülészeti és újszülött-gyógyászati ellátás folyamatával, a szülőszoba csapatával, és meglátogathatják a szülőszobákat is.

A szülészetlátogatás a Csíki Anyák Egyesületének kezdeményezésére és szervezésével, a szülészeti osztály közreműködésével indult, a szombati immár a 84. ilyen esemény lesz. Megszervezését mostantól átvállalta a kórház, hisz amint dr. Konrád Judit, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett intézmény menedzsere rámutatott, „a mi feladatunk lebonyolítani ezt a látogatást, amellett, hogy a rendezvény népszerűsítésében továbbra is számítunk a Csíki Anyák Egyesületének segítségére”.            

Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke rámutatott, a kórházzal együtt hét éve tartják hasznosnak ezt a szolgáltatást. „Akárcsak a kezdetekkor, most is azt gondolom, hogy hiánypótló lehetőség ez a legtöbb kétórás esemény, melyre örömmel jönnek a fiatal párok, a többedszerre szülő édesanyák, és olyanok is, akik későbbi gyermekükkel kíváncsiak a megújult szülészeti osztályra, a szülőszobára, műtőre. Minden érdeklődőt szeretettel várunk, érdemes bátran feltenni a kérdéseket, hiszen ezek megválaszolása lesz az alapja egy jó kapcsolatnak az édesanyák és az intézmény között” – fejtette ki. Kiemelte, a szülészetlátogatás országos szinten példaértékű kezdeményezés, különösen, hogy egy civil szervezet kezdeményezésének, közbenjárásának köszönhető.

A szombati szülészeti látogatást a várandósság harmadik trimeszterében lévő kismamák és kísérőik számára ajánlják. A találkozó 10 órakor van, a kórház Dr. Kelemen József Könyvtárában: a kismamákat és kísérőiket az ügyeletes szülész-nőgyógyász szakorvos, dr. Kraft Hunor Norbert köszönti, majd Koncsag Zsuzsanna szülésznő vázolja fel a kórházi beutalással, szüléssel kapcsolatos kórházi tudnivalókat. Az újszülöttek ellátásáról Dr. Füstös Annamária neonatológus szakorvos beszél, majd Kiss Gyöngyi, a szülészeti osztály főnővére mondja el a várandósoknak a gyermekágyi időszak tudnivalóit. A résztvevők egy szórólapon megkapják a kórházi csomaggal kapcsolatos információkat is. Tulit-Incze Ágnes, a szülészeti-nőgyógyászati osztály pszichológusa tanácsadási lehetőséget kínál fel a várandós kismamáknak. 

A beszélgetés után az érdeklődők megtekinthetik a kórház szülészeti osztályát.

Folyamatban van a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház keretében a poliklinikán működő családtervezői rendelő szolgáltatásainak a kibővítése: klinikai pszichológus kezdte el a munkát, nemsokára pedig a rendelő részeként nőgyógyászati kabinet is működni fog.

https://hargitanepe.eu/nogyogyasz-is-dolgozik-majd-a-kabinetben-bovitik-a-csaladtervezoi-rendelo-szolgaltatasait/

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban több mint egy éve működik intenzív terápiás részleg az újszülöttek számára. Dr. Cseh Zsuzsanna újszülöttgyógyász szakorvost, a részleg orvosát az elmúlt hónapok tapasztalatairól kérdezte a Hargita Népe. A fiatal szakember azt is elárulta, mi fogta meg őt ezen a szakterületen.  

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-cseh-zsuzsanna-neonatologus-szakorvossal-az-ujszulottek-ismeretlen-vilaga/

Harminc év múlva világszerte többen halnak majd meg az antibiotikumokra rezisztens baktériumok okozta fertőzések miatt, mint amennyien daganatos megbetegedésekben – vetítik elő a népegészségüggyel foglalkozó szakemberek. Dr. Kollos-Püsök Katalin infektológust, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szakorvosát erről a jelenségről is megkérdezték.

A Hargita Népe 2019. november 26-i számában megjelent interjú itt olvasható teljes terjedelmében.

   

Bevallom az olvasóknak is, hogy összekevertem az epidemiológus, tehát járványtanász és az infektológus, tehát fertőző betegségek kezelésével foglalkozó orvosok szakterületét. Miben különbözik ez a két szakma?

– Az epidemiológus, járványtanász a fertőzések terjedésével, kockázati tényezőivel és a megelőzés kérdéskörével foglalkozik. Az infektológus a fertőző betegségekben szenvedők kezelését végzi.

– Négy éve érkezett Csíkszeredába, azóta dolgozik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán. Hogy érzi magát itt?

– Szilágy megyéből jöttem, Szilágysámsonban születtem. Ott jártam általános iskolába, majd tanulmányaimat Zilahon folytattam. Egyetemre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre jártam és a rezidensképzést is ott végeztem, ezt követően kerültem Csíkszeredába.

– Hogyan?

– Utolsó éves rezidens voltam, amikor telefonon felhívott Ambrus Irén doktornő, a fertőző betegségeket kezelő osztály főorvosa és az akkori korházmenedzser, Demeter Ferenc doktor úr, hogy van üres állás az osztályon és fiatal szakorvosokat keresnek. Gondolkodtam, aztán elfogadtam az ajánlatot és idejöttem. Ezt megelőzően csak egyszer jártam Csíkszeredában. Nem bántam meg a döntésemet, jól érzem itt magam. A kollégákkal is jó viszonyban vagyok, vannak ismerősök, barátok is a közelben, Gyergyószentmiklóson, Udvarhelyen, Újtusnádon.

– Miért ezt a szakágat választotta?

– Tetszett az infektológia már az egyetemen. Kihívásnak számít ez a szakág, hisz a betegségeknek több kiváltó, elősegítő tényezője van, amelyeket fel kell kutatnunk és ennek alapján lehet kiválasztani a megfelelő kezelést a beteg számára. Több kórokozó is kiválthatja ugyanazokat a tünetegyütteseket, azonosítani kell az illető kórokozót és ennek megfelelően célzott kezelést kell alkalmazni. A fertőző betegség mellett még az ehhez társuló krónikus megbetegedésekre, immunhiányos állapotokra is figyelni kell, amelyek súlyosbíthatják a betegség lefolyását. Kihívásnak számít az is, hogy itt Csíkszeredában együtt van a gyermek- és a felnőtt infektológia, így gyerekekkel és felnőttekkel is van alkalmam foglalkozni, egyes fertőző megbetegedés megjelenési formája változik az életkor függvényében.   

– Manapság sok szó esik az antibiotikum rezisztenciáról, múlt héten az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tematikus napokon hívta fel erre a figyelmet. Kezdjük azzal, hogy mit jelent az antibiotikum rezisztencia….

– Az antibiotikumokat a bakteriális fertőzések esetén adjuk, azok leküzdésében segítenek. Vannak továbbá antivirális szerek, amelyeket a vírusos megbetegedések és antimikótikumok, amelyeket a gombák okozta fertőzések esetén alkalmazunk. Az antibiotikum rezisztencia azt jelenti, hogy olyan kórokozók alakulnak ki, amelyek ellenállóak az antibiotikumokkal szemben.

– Hogyan alakul ki ez az ellenállóképesség?

– Egyes baktériumok már úgy „születnek”, hogy rezisztensek egy bizonyos antibiotikum-családra, de ez a rezisztencia lehet szerzett is, leggyakrabban mutáció révén alakul ki ez a képességük. Az utóbbi időben nagyon jellemző ez, számos rezisztens baktériumtörzs van, illetve jön létre. Vannak törzsek, amelyek egy-egy antibiotikummal szemben ellenállóak, de van olyan is, amelyik minden antibiotikumra. Utóbbiakat nevezik szuperbaktériumoknak. Ezek nemcsak az antibiotikumokkal, hanem a fertőtlenítő szerekkel és a környezeti hatásokkal szemben is ellenállóbbak. Ilyen szuperbaktériumok egyes Pseudonomas -,  Klebsiella-, és Acinetobacter törzsek, melyek súlyos fertőzéseket, például  tüdőgyulladást, húgyúti infekciót, szepszist, tehát akár életet veszélyeztető betegségeket is okozhatnak. Ezek a szuperbaktériumok növelik a mortalitást, ugyanakkor a kórházi bennfekvés, a kezelés időtartamát és költségét is.  

– Térségünkben is jellemző az antibiotikum rezisztencia?

– Itt is sokszor találkozunk olyan laboratóriumi jelentéssel, antibiogrammal, ami olyan kórokozó jelenlétét mutatja, amely több antibiotikum-családra rezisztens. Sajnos nemcsak többszörösen hoszpitalizált, krónikus betegségben szenvedő vagy immunhiányos felnőtteknél, hanem olyanoknál is, akik még sosem voltak kórházban, például gyermekeknél is látjuk ezt. A statisztikai adatok szerint világszerte évente hétszázezer ember hal meg olyan fertőzésekben, amelyet rezisztens baktériumok okoznak, 25 ezer közülük az Európai Unióban. Románia pedig Európa-szintjén első az antibiotikum rezisztencia mértékét tekintve, egyes baktériumtörzsek esetén, az  Europai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint. 

– Mi az oka ennek?

– Legtöbbször a helytelen, túlzott, indokolatlan, hosszas antibiotikumhasználat. Gyakori, hogy valaki lázas, köhög néhányat és be is veszi azt az első gyógyszert, ami van otthon, sajnos ez gyakran épp egy antibiotikum. Az utóbbi években csökkent az antibiotikumok recept nélküli kiadása, de azért néha még előfordul. A vírusos megbetegedésekre szedett antibiotikum teljesen fölösleges, hatástalan. Sajnos néhány esetben a betegek úgymond rossznéven veszik, ha egy vizsgálat után az orvos úgy véli, hogy nincs szükség antibiotikumra, és nem ír fel receptet.

– Mi a helyes gyakorlat?

– Mindenképpen csak orvosi utasításra kell antibiotikumot szedni, a háziorvos vagy szakorvos javaslatára. A kórházba beutalt betegek esetében pedig a célzott antibiotikumkezelés a helyes, tehát, hogy az adott baktériumra ható antibiotikumot kapja a beteg. Sajnos elég hosszas a tenyészetek ideje: két-három nap, amíg kitenyésztik az éppen fennálló baktériumot, és meghatározzák az antibiotikum érzékenységet, ennél több, ha rezisztens törzsről van szó, a vértenyészet pedig legkevesebb hét napot vesz igénybe. Ezalatt gyakran el kell már kezdeni a kezelést, ilyenkor az úgynevezett empirikus antibiotikum-terápiát alkalmazzuk, tehát arra alapozva választunk gyógyszert, hogy az adott megbetegedést milyen baktériumok okozhatják, a kórházban vagy a térségben milyen, az adott baktériumok antibiotikum-érzékenysége vagy épp rezisztenciája, figyelembe véve a kezelése protokollok ajánlásait stb. A jövőben olyan gyorstesztek jelenthetnek megoldást, amelyekkel például egy családorvosi rendelőben is gyorsan eldönthető, hogy baktérium vagy vírus okozza az adott fertőzést, de ez sajnos még nagyon a jövő ígérete.

Amire még felhívnám a figyelmet az, hogy az állattartás szintjén is vissza kell szorítani az antibiotikum-használatot, hisz, ha a tápokban antibiotikum van vagy túlzott mértékben kezelik őket ezzel, akkor már az általuk ürített, az emberek számára fertőzési forrást jelentő ürülékben is lehetnek rezisztens baktériumok.

– Mit tehetünk még mi, mindannyian?

– Jobban oda kell figyelnünk a fertőzések megelőzésére. Kezet kell mosni gyakran, el kell takarni a szájat tüsszentéskor, köhögéskor. Az egészségügyi nevelést ugyanakkor már óvodában, iskolában el kell kezdeni. Ennek az is része, hogy csak orvosi javallatra veszünk be antibiotikumot. Fontos lenne továbbá, hogy a beteg gyermekek, felnőttek ne menjenek közösségbe, ezzel megakadályozzák a ragályos betegségek terjedését. Nemsokára jön az influenzaszezon, amely egy vírusus megbetegedés, ne szedjünk fölöslegesen antibiotikumot. Az, ha valaki önkezelésbe kezd és magától bevesz egy-két szem antibiotikumot, aztán abba hagyja, mert már jobban van, az hatástalan és ezzel csak növeli a rezisztencia kialakulását. A megelőzés egy másik formája a védőoltások beadása, amelyek ugyancsak meggátolják egyes fertőző megbetegedés kialakulását.

– Elmondtuk, hogy influenza esetén mit ne szedjünk, segítsen azzal, hogy mondjuk el, hogy mit lehet….

– Influenza esetén tüneti kezelést lehet alkalmazni, gyulladáscsökkentőt, lázcsökkentőt, köhögéscsillapítót lehet szedni háziorvos vagy szakorvos javaslatára. Fontos az ágynyugalom, és higiéniás szabályok betartása, gyakori szellőztetés. Továbbá sok folyadékot és vitaminokban gazdag táplálékot, gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani. Ha öt-hét nap elteltével sem enyhülnek a tünetek, akkor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. 

– Az antibiotikum rezisztencia kapcsán sötét jövőképet festenek a szakmai szervezetek előrejelzései…

– A szakértők szerint 2050-re többen fognak meghalni világszerte az antibiotikumrezisztens baktériumok által okozott fertőzések következményeként, mint daganatos megbetegedésekben. A baktériumok sokkal gyorsabban mutálódnak, mint ahogy az antibiotikumok fejlődnek. Zajlik az új gyógyszerek fejlesztése, de az antibiotikumok kutatása nagyon hosszas, több fázisban működik, egy-egy új molekula megjelenik, de nagyon ritkán. Amit kórházi szinten mi is tenni tudunk, hogy visszafogjuk az indokolatlan antibiotikumhasználatot, és szükség esetén célzott antibiotikoterápiát alkalmazunk.

R. Kiss Edit

November 14-e a Cukorbetegség világnapja volt, sokan, sok médiafelületen hívták fel a figyelmet ezúttal is a betegségre. Sokat beszélünk róla, de talán nem eleget, a betegek száma ugyanis ijesztő mértékben emelkedik nemcsak világszerte, hanem a térségben is – mutatott rá dr. Ruff Rudolf, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház endokrinológus, diabetológus szakorvosa a Hargita Népében megjelent interjúban.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-ruff-rudolf-endokrinologus-diabetologus-szakorvossal-ugrasszeruen-no-a-cukorbetegek-szama/

December ötödikén több alkalommal is felbukkant a Mikulás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház lépcsőin, kórtermeiben.

Mikulas resizedCsütörtökön délben Nagy Zelma szociális testvér szervezésében a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola negyedik osztályos diákjai látogattak el a kórházba, Pál Teréz tanító és Fodor Zita hitoktató kíséretében: a gyerekek ajándékot is hoztak, de nagy lelkesedéssel énekeltek és mutattak be egy kis színdarabot a négy adventi gyertyáról a belgyógyászati, az onkológiai, az ideggyógyászati és szülészeti osztályokon.  

A gyerekek után a Jó arcok Egyesület tagjai keresték fel a gyermekgyógyászati osztályt és ajándékozták meg az ott ápoltakat. Az osztályon kezelt 23 kis páciensnek és szüleiknek estére is maradt egy meglepetés: a városi Mikulásváró ünnepségről a Mesehetes zenekar tagjainak kíséretében a kórházba érkezett a Mikulás. Miközben a zenekar tagjai Mikulásváró és karácsonyi dalokat énekeltek, a Csíki Játékszín képviseletében érkezett nagyszakállú gyümölcsöt, édességet osztott szét a gyerekeknek. Beszélgetésre is volt idő, a Mikulás biztosította a kis betegeket arról, hogy bizonyára hamar meggyógyulnak és hazamehetnek.

Megosztották ajándékcsomagjaikat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Otthonának lakói a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekgyógyászati osztályára beutalt gyerekekkel szerdán.

MikulasjarasDecember 4-én az otthon vezetője és mintegy tíz lakója kereste fel a kórház gyermekgyógyászati osztályát a Mikulásjelmezbe öltözött Jendrolovits Gábor és segítői társaságában. Jendorolovits Gábor 17 éve segíti Böjte Csaba ferences szerzetes alapítványát és elmondása szerint ahogy a szervezet házainak száma növekedett, úgy nőtt évről évre az ajándékcsomagok mennyisége is. Ami kezdetben egy baráti társaság adományozása volt, az mára már magyarországi magánszemélyek és vállalatok széleskörű adományozási akciójává alakult át, ebben az évben, december 2-8 között mintegy tízmillió forint értékben az alapítvány 78 otthonában, továbbá öt kórházban osztanak ki Mikulás-csomagokat.  

A kórház gyermekgyógyászati osztályán szerdán 23 gyermeket ápoltak, ők és szüleik örömmel fogadták az édességből álló csomagokat.

Koraszülötteket nevelő szülők találkozhattak szombaton egymással és az újszülöttellátás terén dolgozó szakemberekkel Csíkszeredában, a Megyeháza márványtermében a Koraszülöttek világnapja alkalmával megszervezett rendezvényen.

kora2A szervező Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház nevében dr. Konrád Judit menedzser köszöntötte a kisebb és nagyobb gyermekeikkel együtt érkezett szülőket. „A koraszülöttek pici súllyal, de hatalmas erővel születnek, nekünk pedig az a dolgunk, hogy mindent megtegyünk a segítésükért, szakszerű ellátást és körülményeket biztosítsunk számukra. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályán több mint egy éve működik már az intenzív terápiás részleg, a koraszülöttek nagy részét már megfelelő körülmények között el tudjuk látni. Megrendítő és felemelő látni ezeket a pici harcosokat, ahogyan megkapaszkodnak és fejlődnek” – mondta a menedzser. Hozzátette, a kórház keretében később is segítséget tudnak nyújtani, ha a szülők megkésett fejlődés jeleit tapasztalják, akkor forduljanak bizalommal a csíkszentmártoni rendelőkben modern terápiák alkalmazásával dolgozó korai fejlesztő szakemberekhez.

A csíkszeredai kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa nevében Borboly Csaba köszöntötte a résztvevőket. „Folyamatosan dolgozunk a Csíkszeredai kora3Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztésén, a beruházások mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szülészeti és újszülött osztály minél barátságosabb, családiasabb kialakítására, szeretnénk bútorokat cserélni, külön termet kialakítani az aranyóra zavartalan eltöltésére, de szükség van egy látogatótérre, és már pszichológus is erősíti a csapatot. Azon dolgozunk, hogy a kismamák és a kisbabák egyaránt jól érezzék magukat a kórházban, legyen az őket fogadó környezet hangulatos, barátságos, melegséges. De dolgozunk a személyzet képzésén is, folyamatosan támogatunk fontos szakmai tanácskozásokat, képzéseket szülés-születés témában” – mutatott rá a megyei tanács elnöke. Kifejtette, a koraszülött babáknak és családjaiknak még nagyobb szüksége van a meleg, barátságos környezetre, szakképzett, odaadó személyzetre. „Háromszor figyelhettem meg testközelből az életadás, a születés csodáját, és egyre csak nő bennem a tisztelet az anya ereje, fáradhatatlan kitartása, és a kisbabák élni akarása előtt. Külön tisztelet és csodálat a koraszülött kisbabáknak és családjaiknak, mi csak támogatni tudjuk őket, és igyekszünk megteremteni számukra a legmegfelelőbb támogató környezetet. A munka oroszlánrésze az Övék, elismerés érte” – mondta Borboly Csaba.

kora4A november 17-én ünnepelt Koraszülöttek világnapjának jelentőségét dr. Füstös Annamária neonatológus, a csíkszeredai kórház újszülöttgyógyászat vezetője ismertette, aki bemutatta az osztályt is. Mint elhangzott, a Csíkszeredai Megyei Kórházban évről évre emelkedik a születések száma, 2017-ben 1 231 gyermek, 2018-ban 1 306 újszülött, idén pedig az év első tíz hónapjában 1160 gyermek jött világra. Az intézményben az újszülöttek mintegy nyolc százaléka koraszülött, ez évente több mint száz babát jelent. Ellátásukra a szülészeti osztály mellett újszülött intenzív terápiás részleg, illetve korababás részleg is működik. Csíkszeredában a 32-ik várandósági hétnél idősebb, legalább 1500 grammal született koraszülöttek ellátása lehetséges, ide szállítják át Gyergyószentmiklósról és Maroshévízről is a speciális ellátásra szoruló babákat. A koraszülöttség nem betegség, hanem állapot – jegyezte meg dr. Füstös Annamária.

A nap folyamán orvosok, fejlesztő szakemberek, pszichológus tartott előadásokat, osztotta meg ismereteit, tapasztalatait, tanácsait. A korababákat nevelő szülők is beszámoltak arról, hogy milyen, amikor a vártnál hamarabb érkezik a baba a családba. A rendezvény nemcsak a sorstársak tapasztalatcseréjére, hanem az újszülöttgyógyászati osztályon dolgozókkal való találkozásra is alkalmat nyújtott, az orvosok és a csecsemős asszisztensnők szünetben örömmel vették ölbe a piciket, akik számára az élet náluk, az osztályon kezdődött el. A nagyobbakat az előadások alatt a Bio Játszóház által biztosított játszósarok kötötte le, a koraszülöttek világnapjának lila színében pompázó száz léggömb pedig minden gyereknek élményt jelentett.

NemetVoroskereszt1Nagy értékű adományban részesült november 11-én a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a Német Vöröskereszt és a Frankfurti Diakóniai Klinika részéről. A kórház udvarán hétfőn két utánfutónyi, mintegy 15-16 ezer euró értékű felszerelést raktak le.

Az adomány részét képezik a németországi kórházban korábban használt ágyak, matracok, éjjeliszekrények, tolószékek, továbbá nagy mennyiségű új termék is: ágytálak, gyermek- és felnőtt pelenkák, nedvszívó matracok, matracvédők és számos egyéb, a betegellátásban hasznos fogyóanyag.

Az adományt kísérő Ralf Vosst, a frankfurti klinika képviselőjét és Thomas Hölzelt, a Német Vöröskereszt tagját hétfőn reggel a kórház könyvtárában fogadta NemetVoroskereszt2az intézmény vezetősége és több orvosa. Dr. Konrád Judit, az intézmény menedzsere köszönetet mondott az adományért és reményét fejezte ki, hogy a frankfurti kórházzal szakmai kapcsolat kialakítására is lehetőség nyílik, „fejlődő kórházként ugyanis a szakmai tapasztalatokra is kíváncsiak vagyunk, azokat is szívesen hasznosítjuk”. László Botond, a kórház gazdasági igazgatója azt mondta el, ebben az évben sok performáns műszert vásárolt a kórház, az alapfelszereltséghez tartozó eszközök biztosítása azonban nem egyszerű, például az ágyak, éjjeliszekrények közbeszerzése nehézkes és nem is mindig lehetséges olyan minőséget vásárolni, amely felérne a Németországból kapott eszközökével, ezért továbbra is szívesen fogadunk hasonló adományokat.

A német adomány külföldön dolgozó és itthoni egészségügyi dolgozók személyes kapcsolatai révén került Csíkszeredába. A két utánfutónyi eszközt hétfőn délelőtt rakták ki a kórház udvarán, az adomány egyes darabjai, például az ágyak egy része a szükséges fertőtlenítés után be is került az intézmény sebészeti és onkológiai osztályára.

Október 26-án lelki napot tartanak orvosoknak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban. A rendezvényen a hivatástudat témáját járják körbe, lelki feltöltődést nyújtva a résztvevőknek.

Amellett, hogy az orvosok szakmai képzéseken és konferenciákon vesznek részt, lelki életükkel is foglalkozniuk kell, lelki támaszra, feltöltődésre is szükségük van, hogy megerősödhessenek hivatástudatukban – mondta dr. Szilveszter Attila, aki ortopéd és traumatológus szakorvosként dolgozik a csíkszeredai kórházban.
A lelki napot Jakabos Barnabás Jezsuita szerzetes és dr. Dósa Éva pszichiáter, pszichoterapeuta vezeti elmélkedéseken, beszélgetéseken, imameditációkon keresztül, „Az én lelkem adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek” (Ezekiel 36,27) bibliai részt választva.
Tavaly 40-50 személy vett részt az eseményen, idén is ennyi érdeklődőre számítanak. – 30-an már jelentkeztek, ezek közül pedig többen a tavalyi lelki nap résztvevői is voltak, ami azt mutatja, hogy van igény az ilyen programokra, és reméljük, lesz még folytatás a jövőben is – nyilatkozta dr. Szilveszter Attila.
A részvételi díj 50 lej, mely az ebédet is tartalmazza. Jelentkezni a 0744–909835 vagy a 0740–412216-os telefonszámok valamelyikén lehet.

A cikk a Hargita Népe október 10-i számában jelent meg. 

Közel hetven egészségügyi szakember, önkéntesek, édesanyák vettek részt a Csíki Anyák Egyesülete által a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház partnerségével, az intézmény dr. Kelemen József Szakkönyvtárában október 21-22-én megszervezett szoptatástámogató kommunikációs tréningen. 

http://csikianyak.ma/2019/10/szoptatastamogato-trening-osszegzes/

Orvosok, asszisztensek, biológusok vettek részt pénteken és szombaton a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban lezajlott Dr. Kelemen József Patológiai Napokon.

A Hargita Megye Tanácsa által működtetett kórházban, a Dr. Kelemen Józsefről elnevezett szakkönyvtárban péntek délben tartották a rendezvény megnyitóját. Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntőjében azt mondta, fontosnak tartják, hogy miközben a kórház jelenéről és jövőjéről sok szó esik, a múlt előtt is tisztelegjenek és felidézzék az olyan orvosok munkásságát, mint dr. Kelemen József. A patológus főorvos bebizonyította, hogy Csíkszeredában, Csíkszeredából is lehet nemzetközi szinten is elismert munkát végezni, ösztöndíjakat elnyerni, nemzetközi kutatócsoportokban részt venni, rangos folyóiratokban publikálni. A menedzser arra biztatta a többi kórházi osztály képviselőit, hogy ahogy most a kórszövettanászok, úgy a következő években ők is hasonló módon tisztelegjenek elődeik előtt.

PatKonf2Dr. Dobrică Adrian-Cristian, a kórház megbízott kutatási-fejlesztési igazgatója köszöntőbeszédében arra mutatott rá, több mint egy éve állt fel a tudományos munka szervezésére szolgáló részleg a kórházban és a jelek szerint jó úton haladnak: ez idő alatt a kórház munkatársai több mint negyven tudományos munkát mutattak be hazai és nemzetközi konferenciákon, publikációk jelentek meg, szakkönyvekhez járultak hozzá fejezetekkel. A kórház főként az emberek révén működik, nagyon sokat javult az intézmény műszerezettsége, a humán erőforrás viszont továbbra is a legfontosabb tényező – mutatott rá dr. Dobrică Adrian-Cristian.

A rendezvényre érkezetteket üdvözölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy a kórházban tudományos jellegű rendezvényeket is szerveznek és a szakemberek látják az intézményben ezen a téren is a szakmai fejlődés lehetőségét.

Dr. Kelemen József életútját és munkásságát dr. Iurcsuk Olga, a kórház kórbonctani és kórszövettani osztályának vezetője ismertette. Mint elhangzott, az 1934-ben Szászrégenben született Kelemen József 1958-ban végezte el Marosvásárhelyen az orvosi egyetemet és egyetemi tanulmányai alatt már részt vett az idegrendszert vizsgáló kutatócsoportban, harmadéves korától pedig nyaranta már klinikán dolgozott. Egyetemi évei alatt kilenc tudományos munka társszerzője volt és eredményei alapján tudományos pályára készült, politikai okból azonban – az 1956-os magyarországi forradalom után egy félreértés révén a párt támadásával vádolták meg – erre nem volt esélye, így tanulmányai végeztével 1958-ban Bátoson kezdett orvosként dolgozni. 1962-ben visszatérhetett a tudományos munkához és Marosvásárhelyre, a Román Tudományos Akadémia ott létrejövő kutatóintézetében kezdett el dolgozni, 1965-ben pedig Bukarestben sikeresen szakvizsgázott patológus szakorvosként. 1963-ban Szegeden, majd 1969-ben Budapesten dolgozhatott, budapesti professzorokkal közösen új neuropatológiai munkamódszereket vezettek be. 1971-ben kapta meg az első Humboldt-ösztöndíját, amelynek keretében Münchenben dolgozott, az öregedés agyra gyakorolt hatását vizsgálta. 1972-ben főorvosi és doktori címet is szerzett, tudományos munkája mellett pedig egyetemi adjunktusként is tevékenykedett Marosvásárhelyen. Miután sikertelenül próbált elnyerni egy egyetemi tanári tisztséget és a hatóságok nem engedték áttelepedni Budapestre sem, ahová dolgozni hívták, 1975-ben Csíkszeredában kezdett el tevékenykedni. Megszervezte a kórszövettani és kórbonctani osztály munkáját, 1977-től pedig tíz even át a törvényszéki orvostani osztályt is vezette. Csíkszeredában sem adta fel a tudományos munkát, elemezte a ritka eseteket és dr. Megyes Tibor sebésszel közösen kidolgoztak egy, a mellrák gyors diagnosztizálására irányuló módszert. 1991-ben elnyerte a második Humboldt-ösztöndíját, ezúttal az AIDS-betegek agyát vizsgálta Berlinben. 1994-ben felépült a kórszövettan és kórbonctan különálló épülete a kórház mellett, a két osztály oda költözhetett át a kórház alagsorából. Tudományos munkássága részeként 1996-tól rendszeresen segítette a kaposvári kórházban az ideggyógyászati munkát. Megítélése szerint tudományos téren legnagyobb hozzájárulása a 11 hisztopatológiai festési módszer kidolgozása volt, amelyeket nemzetközi folyóiratokban is bemutattak. Emellett több, az idegrendszer működéséhez kapcsolódó felfedezése volt. Tudományos szervezői munkában is részt vett, patológiai rendezvények mellett szervezője volt az Erdélyi Orvosnapoknak is. Számos tudományos társaság, így a Magyar Tudományos Akadémia tagjává is választották és tevékenységét több díjjal ismerték el. 2004-ben nyugdíjba vonult, 2007-ben felvette nevét a kórház könyvtára. Dr. Kelemen József 2014-ben hunyt el.

A munkásságának tiszteletére is szervezett, a szakorvosok és a laboratóriumokban dolgozó asszisztensek számára továbbképző pontokkal is elismert rendezvény pénteken és szombaton patológiai előadásokkal és gyakorlati bemutatókkal folytatódott a csíkszeredai kórházban. A rendezvény szombati zárásán elhangzott, a sikerre és a nagy érdeklődésre való tekintettel várhatóan jövőben is megszervezik a patológiai napokat.      

Szeptember 21.-e az Alzheimer-kór világnapja volt, ezt követő héten világszerte számos rendezvényen hívták fel a figyelmet a betegségre, következményeire. Az időskori elbutulásként is emlegetett betegség nem gyógyítható, és a fokozatos leépülés, amivel jár, hatalmas terhet ró a beteg hozzátartozóira is. Mit kell tudni erről a kórról, mikor menjünk orvoshoz és mit tehetünk a megelőzés érdekében – a Hargita Népében dr. Dobos Gyöngyvér neurológus szakorvossal beszélgettek.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-dobos-gyongyver-neurologus-szakorvossal-fokozodo-visszafordithatatlan-feledekenyseg/

Miért tévhit az, hogy elég a napi kétszeri étkezés, mit és hogyan mozogjunk, hogy az a szívünknek is jó legyen, mit okoz a szívben az alkoholfogyasztás – többek között ezekre a kérdésekre adott választ dr. László Szidónia. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kardiológus szakorvosát a szeptember 29-én tartott Szív Világnapja alkalmával kérdezte a Hargita Népe.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-laszlo-szidonia-kardiologus-szakorvossal-a-sziv-a-mertekletesseget-szereti/

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház 26 fős küldöttsége vett részt a Szatmárnémetiben október 3-4-én lezajlott Beteggondozás Országos Konferencián, amelyen ezúttal a Kommunikáció szerepe a beteggondozásban – avagy a szívből szóló szavak művészete címmel zajlottak előadások. Dr. Konrád Judit kórházmenedzser szerint számos olyan gyakorlattal ismerkedtek meg, amit a mindennapi egészségügyi ellátásban itthon is alkalmazniuk kell.    

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szatmár Megyei Tanács, a Romániai Általános Orvosi Asszisztensek, Szülésznők és Orvosi Asszisztensek Rendje (OAMGMAMR) szatmári kirendeltségének és a Gabriel Krisztian Egyesület partnerségében szervezték meg immár második alkalommal Szatmárnémetiben a Beteggondozás Országos Konferenciát, amelynek idei témája a Kommunikáció szerepe a beteggondozásban – avagy a szívből szóló szavak művészete volt. A Szatmár megyei önkormányzat beszámolója szerint az országos rendezvényen több mint 300 romániai és külföldi egészségügyi dolgozó, 5 kórházigazgató, 6 ápolási igazgató, 15 orvos vett részt, illetve tartott előadást. A hallgatóság része volt az a 26 fős csíkszeredai küldöttség is, amelynek asszisztensek, főasszisztensek mellett Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere és Szekeres Ildikó ápolási igazgató is tagja volt, ugyanakkor érdekes előadást tartott a rendezvényen dr. Sergiu Sîngeorzan, az intézmény belső kórházi fertőzéseket megelőző osztályának vezetője is. Dr. Konrád Judit úgy véli, annak, hogy a konferencián ennyien részt vettek a csíkszeredai kórházból, csapatépítő hozadéka is van, emellett jelzi, hogy van igény a tanulásra, az új ismeretekre. Jelenlétével és az ápolási igazgató jelenlétével ennek kívántak súlyt adni, hisz – mint amint a rendezvényen résztvevő Sorina Pintea egészségügyi miniszter is kiemelte – nemcsak az asszisztensek, hanem az egészségügyi intézmények vezetői is kell jelezzék, hogy mennyire fontos a tárgyalt tematika. „Sokat beszélünk arról, hogy el kell indítani Csíkszeredában a felsőfokú asszisztensképzést, de nem szabad elfeledkezni a már dolgozó egészségügyi személyzet képzéséről sem. Idén és a következő hónapokban is elsődleges lesz ez. Nemcsak az asszisztensek ismereteinek, hanem szakmai önbizalmának szintjét is növelni kell, erre nagy szükség van az orvos-asszisztens közötti párbeszéd javítása érdekében is” – mutatott rá dr. Konrád Judit.

 

Kommunikáció és bizalom

 

A szatmárnémeti rendezvény fő témája a kommunikáció volt, amint a szervezők felvezették, a párbeszéd jelentős tényező a beteggondozásban, a pácienseknek szükségük van arra, hogy megfelelően hallgassák meg őket és feltehessék a kérdéseiket. A konferencia számos előadása szólt az ideális orvos-beteg, asszisztens-beteg párbeszéd kialakításának metodológiájáról. A konferencia díszvendégként Sorina Pintea egészségügyi miniszter azt mondta, mentalitásváltásra van szükség ahhoz, hogy javuljon a kommunikáció az egészségügyi dolgozók és betegek között. Dr. Konrád Judit szerint a kommunikáció elsődleges fontosságú a beteg bizalma kialakításának szempontjából. „Az első lépés ebben a bemutatkozás. Apróságnak tűnhet, de ha az asszisztens bemutatkozik az osztályra kerülő betegeknek, aztán megmutatja, hogy a kórteremben hol az ágya, hol a fürdőszoba, elmondja, hogy hívják a többi beteget, ismerteti a belső rendszabályzatot, akkor az már megalapozza a bizalmi kapcsolat kialakulását, az a beteg később ehhez az asszisztenshez fordul, ha problémája van, vagy akkor is, ha például az orvosnak felejtett el megmondani valamit. Mindenképpen be fogjuk vezetni a kórházban, hogy ezt az első lépést az asszisztensek megtegyék a betegek irányába” – összegezte dr. Konrád Judit. Hozzátette, a mindennapi gyakorlatban az asszisztensek gyakran elfelejtik, hogy egyik elsődleges feladatuk a betegekkel való kommunikáció, így az újonnan alkalmazott személyzet sem ezt sajátítja el, ezért fogják ezt intézményi szinten bátorítani.

 

Megvalósítható példák

 

Szekeres Ildikó, a csíkszeredai kórház ápolási igazgatója kiemelte, a csapaton belüli kommunikáció javítására is számos használható ötletet ismertek meg, ugyanakkor konfliktuskezelő, problémamegoldó ismereteket sajátítottak el. „Az egyik előadó azt mondta, egyszer kérünk elnézést, ha nem sikerül valami, ha másodszor is bocsánatot kérünk ugyanazért, akkor bizonyára nem oldottuk meg a problémát” – példázta. Az ápolási igazgató szerint ugyanakkor a most megismert angliai mintára a csíkszeredai kórházban is megszervezhető a reklamációs iroda, ahol az ellátás minőségének javítása érdekében kórházi alkalmazott, illetve esetlegesen a betegszervezetek képviselője fogadja és vizsgálja ki a betegek panaszait.         

 

A cikk megjelent a Hargita Népe napilap 2019. október 9-i számában

 

Jelentős adományt adott át szerdán, 2019. szeptember 25-én a Lions Club București Decan Egyesület a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak.

Az 1700 üvegnyi, egy raklapnyi Hipp gyermekételt a kórház konyhájának raktárában helyezték el és a gyermekosztályon kezelt kicsik élelmezésében fogják használni. A Lions Club szervezetek szerteágazó jótékonysági tevékenységéről az átadás alkalmával Cristina Neagu és Radu Ilinca önkéntesek beszéltek. Mint kiderült, a megyében nincs még szervezetük, de tiszteletbeli Lions Club tag Tófalvi Éva olimpikon sílövő, csíkszeredai önkormányzati képviselő, aki révén Csíkszeredába is jutott a támogatásból. Az adományért köszönetét fejezte ki a kórház vezetősége, a gyermekosztály orvosai és főasszisztense, az ez alkalommal kialakult beszélgetés során pedig további lehetséges együttműködési projektek is körvonalazódtak.

 

Elkezdik a munkálatokat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új műtőblokkjának helyet adó épületrészben. A részleteket szeptember 23-án, hétfőn ismertették a helyszínen.

ujmutoblokkAz RMDSZ parlamenti képviseletének is köszönhetően idén a kórház 30,6 millió lej támogatásban részesül a kormány részéről, amelynek közel felét, csaknem 14 millió lejt a műtőblokk befejezésére fordítják, másik felét pedig eszközvásárlásra.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint sok év munkája van a hátuk mögött, de a megyei tanács és a kórház munkaközösségével közösen sikerült kimozdítani a holtpontról a beruházást. „Jó csapatmunka eredménye, amelyet a továbbiakban is folytatnunk kell, hogy a megyei kórház fejlesztésével a térségben tovább bővüljenek az egészségügyi szolgáltatások és az idevonzott orvos-szakemberekkel ezek minőségén is folyamatosan javítani tudjunk. Ehhez a körülményeket is meg kell számukra teremteni. Mindezek mellett pedig tovább kell erősítenünk az együttműködést a felsőfokú oktatási intézményekkel is, hiszen hosszú távú cél a klinikai besorolás elérése – mondta a megyei tanács elnöke, hozzátéve, hogy a Sürgősségi Betegellátó Egység épületének bővítése és a poliklinika modernizálása is megvalósul az elkövetkező években az Országos Beruházási Társaság (CNI) révén.

Dr. Konrád Judit kórházmenedzser hozzátette, amennyiben elkészül az új műtőblokk, új távlatok nyílnak az intézmény előtt, ugyanis így elegendő hely lesz a műtétek számára, ahol korszerű körülmények között zajlanak majd az elmúlt években megjelent új sebészeti szakágak műtétei is.

Az eseményen Hargita Megye Tanácsának emlékérmével tüntették ki Dr. Adrian-Cristian Dobrică mellkassebész szakorvost és Péli Leventét, a megyei tanács műszaki osztályának igazgatóhelyettesét az új műtőblokk létrehozása érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként.

ujmutoblokk1A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház C-épületrészének megerősítését és bővítését 2012-ben kezdték el, a munkálatokat azonban a következő évben fel kellett függeszteni, mivel az akkori kivitelező csődöt jelentett. A beruházás folytatása érdekében az elmúlt években felül kellett vizsgálni az elvégzett munkálatokat, és a műszaki tervet is aktualizálni kellett. A dokumentációk véglegesítését és az engedélyek beszerzését követően lehetett ismét meghirdetni a munkálatok befejezésére a közbeszerzést. 2018-ban háromszor kellett megismételni a procedúrát, mivel nem volt jelentkező építkezési cég. 2019 év elején a negyedik kiírásra jelentkezett cég, amellyel sikerült szerződést kötni. A kivitelező a brăilai székhelyű Termhidro Kft., a szerződés szerint kilenc hónap alatt kell elvégezze a munkálatokat.

A beruházás sikeres befejezését követően a jelenlegi műtőblokk helyén nagyobb helyet kap a vele azonos szinten működő intenzív osztály, a további felszabaduló felületet pedig újraosztják a sebészeti tevékenységet is végző osztályok között. Az új műtőblokkban modern feltételek között zajlik majd a műtéti tevékenység. Egy szintre lesz csoportosítva minden műtő, és elegendő hely áll majd rendelkezésre a szükséges kiszolgáló helyiségek számára is. 

Idén első alkalommal hirdette meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Betegbiztonság Világnapját szeptember 17-re.  Romániában az Egészségügyi Minőségmenedzsment Országos Hatósága a Betegbiztonság Hetének nyilvánította a szeptember 16-20 közötti időszakot és kórházakban, egészségügyi intézményekben igyekeznek felhívni a figyelmet a betegek biztonságának fontosságára, az erre vonatkozó előírások betartására. A figyelemfelkeltő akciók részeként országszerte több középületet is narancssárga színnel világítottak meg.

logo 3“Világszinten az egészségügyi ellátás során minden tizedik beteget ér valamilyen károsodás, olyan nemkívánatos esemény, amelynek 66 százaléka elkerülhető lenne. Ráadásul ezek az ellátással összefüggő betegségek, fertőzések olyan sokszor okoznak súlyos szövődményeket, illetve halálozást, hogy bekerültek a 10 leggyakoribb halálok, illetve fogyatékosságot okozó tényező közé” – összegezték a Magyar Orvosi Kamara honlapján. A WHO statisztikája szerint az egészségügyi ellátással kapcsolatos károsodások nagyon eltérőek lehetnek az egyes országok és ellátási szintek között. A romániai Egészségügyi Minőségmenedzsment Országos Hatósága azt emelte ki, a gyengén és közepesen fejlett országokban a WHO adatai szerint évente 134 millió, az egészségügyi ellátással kapcsolatos nemkívánatos esemény történik, a világszerte alapellátásban és járóbetegellátásban részesülők közül minden tíz emberből négyet ér egy ilyen nemkívánatos esemény. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az ilyen nemkívánatos, az egészségügyi ellátással kapcsolatos események közé tartoznak például a nem biztonságos és hibás gyógyszeres kezelések, a helytelen vagy késői diagnózisok, a kórházi belső fertőzések, a sebészeti beavatkozások vagy a kezelések során adódó komplikációk.

A Betegbiztonság Világnapjához kapcsolódó felhívásra a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is válaszolt: a kórházi osztályok tájékoztató anyagokat kaptak és minden osztály hirdetőtáblájára nyomtatott formában is – a világnap narancssárga színével jelölve – felkerültek a világnappal kapcsolatos információk.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere a világnap alkalmával azt mondta, a betegek ellátása és gyógykezelése mellett az egészségügyi ellátás biztonsága is elsőrendű fontosságú a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára. A kórházi belső fertőzések megelőzésére eddig is kiemelten figyeltünk és igyekszünk kiterjeszteni ezt a figyelmet az ellátással kapcsolatos összes nemkívánatos esemény megelőzésére – mutatott rá. Felsorolta, rendszeres képzéseken hangsúlyozzák a különböző kezelési eljárások betartásának fontosságát, az idén a kórházba kerülő újabb diagnosztikai eszközök is a részét képezik a biztonságosabb betegellátásnak, egy hónapja pedig bevezették a nemkívánatos események követését, elemzését is. Ugyanakkor több, a kórházi munka megszervezesét érintő intézkedés is a biztonságot célozza. A kórházi alkalmazottak például új kitűzők révén azonosíthatók, új eszközszállító kiskocsik beszerzését kezdték el a gyógyszerek, az orvosi eszközök szállítására és a kórházba való belépést is ellenőrizhetőbbé fogják tenni.

Csíkszereda, 2019.09.20

A Hargita Népe napilapban az elmúlt három évben sorozatosan jelentek meg interjúk kórházunk orvosaival, bemutatták az intézmény osztályait és a fiatal munkatársakat is. A fiatal orvosokat ismertető, honlapunkon eddig nem közölt interjúkat összegyűjtöttük, alább, a linkekre kattintva olvashatók. Az interjúsorozatból nemcsak a szakembereket ismerhetik meg az olvasók, hanem az egyes szakterületekről, az azok körébe tartozó megbetegedésekről, megelőzési lehetőségekről is olvashatók hasznos információk.  

https://hargitanepe.eu/akkor-a-legertekesebb-az-ido-amikor-keves-van-belole/

https://hargitanepe.eu/mindig-az-orvosi-palya-vonzotta/

https://hargitanepe.eu/a-gyogyitas-elmenye-motivalja/

https://hargitanepe.eu/e-rdemes-odafigyelni-a-gyermekekre-ha-verzekenysegre-gyanakszunk/

https://hargitanepe.eu/az-anyatejes-taplalast-nem-lehet-felulmulni/

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-bartha-hanga-gyogyszeresszel-a-szakmai-fejlodes-lehetosege-annak-gyakorlasaban-rejlik/

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-kraft-hunor-szulesz-nogyogyasszal-a-titok-megfigyelojenek-es-ismerojenek-lenni-nagy-kihivas/

https://hargitanepe.eu/b-eszelgetes-dr-fogarasi-eva-szulesz-nogyogyasszal-minden-szules-mas-es-mindegyik-kihivas/

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-felhazi-reka-szulesz-nogyogyasszal-maskent-kozelitik-meg-a-terhesseg-es-szules-koveteset/

https://hargitanepe.eu/a-laparoszkopos-sebeszete-a-jovo-csikszeredaban-is/

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-szilveszter-attila-ortoped-szakorvossal-hiaba-jo-hely-gyor-ha-nem-az-otthon/

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-hajducsi-ors-idegsebesszel-kihivas-egy-elet-a-szakma-berkeiben/

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-izsak-csaba-szajsebesszel-szajsebeszet-tobb-mint-fogorvoslas/

https://hargitanepe.eu/b-e-s-z-e-l-g-e-t-e-s-dr-kedves-hanga-szemeszorvossal-itthon-is-eleg-sok-a-szakmai-kihivas/

https://hargitanepe.eu/a-mellrak-megelozeseert-szeretne-mammografus-szakorvos-lenni/

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-galaczi-zsuzsanna-szakorvossal-a-borgyogyaszok-tudasa-szerteagazo/

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-len-ibolyaval-a-labororvos-munkaja-a-fontos-lepcsofok/

 

Beszélgetés dr. Adrian Dobrică mellkassebésszel

Ritka kincs egy kórházban a mellkassebész, és Csíkszeredának megvan az a szerencséje, hogy az országban dolgozó 50-nél is kevesebb szakorvos közül egy ezt a várost választotta. Dr. Adrian Dobrică a megyei kórház egyik legszínesebb egyénisége, harsány humorával, őszinteségével és nyitottságával a betegek lelki állapotán is segíteni szeretne. Az alexandriai származású mellkassebésszel – szakmája mellett – a marosvásárhelyi egyetemi évekről, az orvosi hivatásról, de még a magyar nyelv ismeretének fontosságáról is beszélgetett a Hargita Népe újságírója 2017 májusában.
https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-adrian-dobrica-mellkassebesszel-feher-hollo-a-csikszeredai-megyei-korhazban/

 

Beszélgetés dr. Kacsó Jolán sürgősségi szakorvossal, osztályvezető főorvossal

Mi számít sürgősségi esetnek, miért kell esetenként másnál többet vagy kevesebbet várnunk a sürgősségi osztályon és egyáltalán, mikor igényeljünk sürgősségi egészségügyi ellátást? A Hargita Népe kérdéseire dr. Kacsó Jolán sürgősségi szakorvos, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő Sürgősségi Betegellátó Egység főorvosa válaszolt 2019 áprilisában.
https://hargitanepe.eu/e-letmento-beavatkozasok-kis-es-nagy-surgossegek/

 

szuleszkonf1Egyre több eredmény támasztja alá és egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy a szülő anyának és gyermekének is az a legjobb, ha kórházi körülmények között is minél természetesebb módon zajlik le a szülés – támasztotta alá számos előadó az augusztus 29-31 között Csíkszeredában lezajlott szülészeti konferencián.

https://hargitanepe.eu/szemleletvaltas-a-szuleszetben/

Családorvosok, szülész-nőgyógyász szakorvosok, egészségügyi asszisztensek, szülésznők számára szervez szülészeti konferenciát augusztus 29-31 között Csíkszeredában a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a magyarországi Magyar Szülésznők Egyesülete és a Mindent a Nőkért Alapítvány, partnerségben Hargita Megye Tanácsával, a Hargita Megyei Orvosi Kollégiummal és a Romániai Általános Orvosi Asszisztensek, Szülésznők és Orvosi Asszisztensek Rendje megyei szervezetével.

A Jakab Antal Házban zajló rendezvényen romániai és magyarországi egyetemi tanárok, szülész-nőgyógyász orvosok, szülésznők tartanak előadásokat a várandósgondozás, a szülő nő – szülésznő – orvos közötti kommunikáció, a szülőszobai negatív szuggesztiók, a 21-ik századi klasszikus szülészet, a késői gyermekvállalás, a magzati állapotdiagnosztika, a szülészeti protokollok, illetve a gátvédelem és a vízben szülés témaköreiben.

Az augusztus 29-i, csütörtökön 15 órakor kezdődő előadásokat a családorvosok és asszisztenseik, védőnők számára a következő témák köré csoportosították: várandósgondozás, gyermekágyas időszak problémái, a családorvos-szülész kapcsolattartás, a védőnői hálózat újjászületése. A pénteken reggel kilenctől késő délutánig zajló, illetve a szombaton reggel kilenckor kezdődő és délben végződő további előadások – a szülő nők jogairól, a szülésznői önállóságról, a klasszikus szülészet jövőképéről, vajúdás alatti magzati állapotdiagnosztikáról, szülésvezetési ajánlásokról – többnyire a szülész-nőgyógyász orvosoknak és asszisztenseknek, szülésznőknek szólnak.

A rendezvény megnyitóját csütörtökön 18 órakor tartják.

A konferencia keretében pénteken 10,30 órakor bemutatják Prof. Dr. Varga Katalin A szülés és születés minősége a perinatális tudományok megközelítésében című könyvét.

A szakemberek számára akkreditált rendezvényt első alkalommal szervezik meg Székelyföldön, azzal a céllal, hogy válaszoljanak a család- és bababarát szülészetek iránti növekvő társadalmi igényre, ismertessék a szakemberekkel a családbarát és ugyanakkor minél biztonságosabb szülésre törekedő legújabb szakmai ajánlásokat.

A rendezvény magyar nyelven zajlik, román nyelvű fordítással. A konferenciáról további információk találhatók a Szülészeti konferencia / Conferință de obstetrică elnevezésű Facebook-esemény alatt. Ugyanott követhető a rendezvény programja is. 

Az előadások a nagyközönség számára is nyitottak.

Legtöbbször gond nélkül működik a szoptatás, ha van egy egészséges emlő és egy jól szopó újszülött – vallja Vitos Mária csíkszeredai szülésznő, IBCLC oklevéllel rendelkező laktációs szaktanácsadó. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkatársával szoptatási problémákról, helyes szoptatási gyakorlatokról, tévhitekről beszélgettek a Hargita Népében.

https://hargitanepe.eu/belso-kesztetes-es-tajekozottsag-kell-a-sikeres-szoptatashoz/  

Jordániában született, és több mint húsz évvel ezelőtt azért jött Romániába, hogy álma valóra váljon. Ma már nem is tudná elképzelni, hogy visszatérjen a Közel-Keletre. Azt mondja, itt otthonra lelt. Szaíd Mohammad, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház allergológus és klinikai immunológus szakorvosa mesélt a Liget.ro-nak a beilleszkedésről.

https://liget.ro/eletmod/a-kozel-keletrol-szekelyfoldre-megtalalta-helyet-a-jordaniai-orvos

Támogatják az igény szerinti szoptatást és lehetővé teszik a szülés utáni aranyórát a nagyobb székelyföldi városok szülészetein - derült ki a Transindex közérdekű adatigénylésére adott válaszokból. A szoptatás témáját alaposan körüljáró cikkben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházról is írnak.

A cikk itt olvasható: http://itthon.transindex.ro/?cikk=27950&rajtuk_is_mulik_a_szoptatas_sikere_vannake_szoptatasbarat_szuleszetek_szekelyfoldon?  

Menu
Go to top