Idén is több nagy értékű műszert szállítanak le a szakcégek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba, a műszerezettség elmúlt években lezajlott és idén folytatódó fejlesztését több projekt keretében az Európai Unió is támogatta.

mutoblokk 01A Regionális Operatív Programnak az egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó kiírásai keretében három pályázat révén részesült jelentős uniós finanszírozásban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház.
Az Egészségügyi Minisztérium, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa és a kórház 2014–2018 között tett eszközvásárlási erőfeszítéseit több mint 14,7 millió lejjel támogatta az Európai Unió, megtérítette számos ekkor beszerzett műszer költségeit. A pályázatok keretében főként a Sürgősségi Betegellátó Egység felszereltségének javítását támogatták, de a műtőblokk, az intenzív terápiás osztály és a radiológiai osztály műszerezettsége is megújult. 2014-ben például komputertomográf (CT), 2015-ben egyebek mellett idegsebészeti mikroszkóp, 2016-ban számos sebészeti műszer, újraélesztő készülék, 2017-ben altatógép, lámpák, műtőasztalok, különböző műtétek elvégzéséhez szükséges eszközszettek, 2018-ban pedig többek között sebészeti lézer, laparoszkópos torony, lélegeztetőgép került be a műtőkbe. A gépek, műszerek és eszközök többsége már használatban van, a 2018-ban leszerződött felszerelés egy részét pedig ebben az évben, novemberig szállítják a kórházhoz a közbeszerzési eljárásokat megnyert cégek. Idén további altatógéppel, lélegeztetőgéppel, műtéti műszerekkel, újabb laparoszkópos toronnyal, lámpákkal, sebészeti szettekkel és egy újabb mobil röntgengéppel egészül ki a kórház felszerelése.
Dr. Adrian Dobrică, a műtőblokk vezetője kiemelte, az európai uniós finanszírozás hozzájárult ahhoz, hogy nagyon fontos műszereket, felszereléseket lehessen beszerezni. Mint rámutatott, az elmúlt években sikerült forrást találni a műtőblokk és számos osztály rég hiányzó, lényeges műszereinek a biztosítására.

(Forrás: Hargita Népe)

Menu