Számos intézkedést hozott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház annak érdekében, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesíthesse a Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatására és az egy héttel később zajló pünkösdi búcsúra érkezőket.   

UPU bejaratAz előkészületek már hónapok óta zajlanak. A kórház kiegészítette a gyógyszerkészletét és fogyóanyag-készletét, kellő tartalékot halmozott fel ezekből.

A megfelelő humán erőforrás biztosítása érdekében az érintett időszakban a kórház egyes osztályain bővítik az egy váltásban dolgozó alkalmazottak számát és készenlétben fog állni még egy műszak létszámát kitevő orvos, egészségügyi asszisztens és kisegítő személyzet.

Figyelembe véve, hogy minden bizonnyal a pünkösdi búcsúra is sok zarándok érkezik a városba, május 27-e és június 9-e között a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban korlátozzák a krónikus betegek beutalását, az erre az időszakra előjegyzett pácienseket későbbi időpontra hívják vissza, amennyiben egészségi állapotuk ezt lehetővé teszi.

Az akut eseteket továbbra is ellátják, az orvosi és sebészeti sürgősséget jelentő esetek vizsgálata és beutalása a megszokott kritériumok szerint zajlik.

Május 28-a és június 9-e között korlátozva lesz a kórház főépületében működő járóbetegrendelők tevékenysége is. Az ide előjegyzett pácienseket új időpontra hívják vissza. Azon betegek esetében, akiknél ez nem lehetséges, továbbá különleges esetekben és csak az említett időszakban, a vizsgálat az egyes osztályokon is megtörténhet.

UPU korteremJúnius 1-én a pápalátogatás eseményének végéig a kórházban nem fogadják a sürgős eseteket a többi megyebeli kórházból, hanem más megyei kórházakhoz irányítják át ezeket. A két vallási eseményen résztvevők száma, illetve a kórházban működő Sürgősségi Betegellátó Egységnél (UPU) jelentkezők száma függvényében ez az intézkedés – szükség esetén és az érintett orvosi szakoktól függően – június 9-ig meghosszabbítható.  

Június elsején ideiglenesen áthelyezik a Sürgősségi Betegellátó Egység bejáratát, ebben az időszakban a betegek a kórház főbejáratán át közelíthetik meg a sürgősségi osztályt.  

A különleges helyzet szükségessé teszi a beteglátogatási idő korlátozását is: június 1-én a kórházban szünetel a beteglátogatás.

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere szerint a kórház megtette azokat az intézkedéseket, amelyeket egy ekkora horderejű esemény szükségessé tesz. „Remélem, hogy a zarándokok közül nem szorulnak majd sokan orvosi ellátásra, de szeretném leszögezni, hogy a kórház készen áll a szükséges segítségnyújtásra” – mondta a menedzser. 

Menu