Kedden, május 28-án reggel elvégezték az első trombolízist a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban egy 77 éves, agyi infarktus tüneteivel kórházba szállított csíkszeredai férfin. Ezt a beavatkozást Hargita megyében először alkalmazták.

„A beteg tünetei kedden reggel fél nyolckor kezdődtek, két órával ezek észlelése után került hozzánk teljes féloldali bénulással, beszédzavarral. Elkészültek a szükséges előzetes vér- és computer tomográfiás (CT) vizsgálatok, amelyek eredményei, illetve a trombolízis kritériumrendszerének az átvizsgálása után úgy döntöttünk, hogy a beteg megkaphatja a trombolitikumot, amelyet 9 óra 40 perckor be is adtunk neki. A trombolitikum intravénásan alkalmazott vérrögoldó, amely feloldja azt a rögöt, amely az agyi infarktus esetén az elzáródást okozza. Ezt követően szigorú megfigyelés következett. A beteg jelenleg mozgatni tudja a lábát, és felépülése segítésére a gyógytorna is elkezdődött” – ismertette dr. Dabóczy Mátyás neurológus szakorvos, a beteg kezelőorvosa.

Az első trombolízishez azt a két adag Actilyse elnevezésű vérrögoldó gyógyszert használták fel, amelyet a Csíki Vállalkozók Egyesülete és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által tavaly megszervezett jótékonysági Katalin-bál adományaiból vásárolt meg a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott kórház. Azóta több adagot is beszereztek a gyógyszerből, így szükség esetén a trombolízis alkalmazható más betegeknél is, akiknek segítséget jelenthet ez az eljárás. Nem minden agyi infarktust szenvedett beteg számára jelent ez megoldást, szigorúan meghatározott, pontos kritériumrendszer szabályozza, hogy kinél alkalmazható.

Dr. Incze Emese, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ideggyógyászati osztályának vezetője kihangsúlyozta, a trombolízis a sürgősségi, a neurológiai és a radiológiai osztály szoros együttműködését feltételezi. Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetője örömét fejezte ki, hogy ez az eljárás már a csíkszeredai kórházban is elvégezhető.

A szakemberek ugyanakkor rámutattak, mivel a trombolízis a tünetek megjelenése után legtöbb 4,5 órán belül alkalmazható, nagyon fontos sürgősen orvoshoz fordulni az agyi infarktus tüneteinek észlelésekor, tehát ha hirtelen bekövetkező erőcsökkenés, beszédzavar vagy a beszéd megértésének zavara, az arcszimetria megváltozása, erős fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, a fél testfelet érintő zsibbadás jelentkezik.

Menu