Családorvosok, szülész-nőgyógyász szakorvosok, egészségügyi asszisztensek, szülésznők számára szervez szülészeti konferenciát augusztus 29-31 között Csíkszeredában a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a magyarországi Magyar Szülésznők Egyesülete és a Mindent a Nőkért Alapítvány, partnerségben Hargita Megye Tanácsával, a Hargita Megyei Orvosi Kollégiummal és a Romániai Általános Orvosi Asszisztensek, Szülésznők és Orvosi Asszisztensek Rendje megyei szervezetével.

A Jakab Antal Házban zajló rendezvényen romániai és magyarországi egyetemi tanárok, szülész-nőgyógyász orvosok, szülésznők tartanak előadásokat a várandósgondozás, a szülő nő – szülésznő – orvos közötti kommunikáció, a szülőszobai negatív szuggesztiók, a 21-ik századi klasszikus szülészet, a késői gyermekvállalás, a magzati állapotdiagnosztika, a szülészeti protokollok, illetve a gátvédelem és a vízben szülés témaköreiben.

Az augusztus 29-i, csütörtökön 15 órakor kezdődő előadásokat a családorvosok és asszisztenseik, védőnők számára a következő témák köré csoportosították: várandósgondozás, gyermekágyas időszak problémái, a családorvos-szülész kapcsolattartás, a védőnői hálózat újjászületése. A pénteken reggel kilenctől késő délutánig zajló, illetve a szombaton reggel kilenckor kezdődő és délben végződő további előadások – a szülő nők jogairól, a szülésznői önállóságról, a klasszikus szülészet jövőképéről, vajúdás alatti magzati állapotdiagnosztikáról, szülésvezetési ajánlásokról – többnyire a szülész-nőgyógyász orvosoknak és asszisztenseknek, szülésznőknek szólnak.

A rendezvény megnyitóját csütörtökön 18 órakor tartják.

A konferencia keretében pénteken 10,30 órakor bemutatják Prof. Dr. Varga Katalin A szülés és születés minősége a perinatális tudományok megközelítésében című könyvét.

A szakemberek számára akkreditált rendezvényt első alkalommal szervezik meg Székelyföldön, azzal a céllal, hogy válaszoljanak a család- és bababarát szülészetek iránti növekvő társadalmi igényre, ismertessék a szakemberekkel a családbarát és ugyanakkor minél biztonságosabb szülésre törekedő legújabb szakmai ajánlásokat.

A rendezvény magyar nyelven zajlik, román nyelvű fordítással. A konferenciáról további információk találhatók a Szülészeti konferencia / Conferință de obstetrică elnevezésű Facebook-esemény alatt. Ugyanott követhető a rendezvény programja is. 

Az előadások a nagyközönség számára is nyitottak.

Menu