Elkezdik a munkálatokat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új műtőblokkjának helyet adó épületrészben. A részleteket szeptember 23-án, hétfőn ismertették a helyszínen.

ujmutoblokkAz RMDSZ parlamenti képviseletének is köszönhetően idén a kórház 30,6 millió lej támogatásban részesül a kormány részéről, amelynek közel felét, csaknem 14 millió lejt a műtőblokk befejezésére fordítják, másik felét pedig eszközvásárlásra.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint sok év munkája van a hátuk mögött, de a megyei tanács és a kórház munkaközösségével közösen sikerült kimozdítani a holtpontról a beruházást. „Jó csapatmunka eredménye, amelyet a továbbiakban is folytatnunk kell, hogy a megyei kórház fejlesztésével a térségben tovább bővüljenek az egészségügyi szolgáltatások és az idevonzott orvos-szakemberekkel ezek minőségén is folyamatosan javítani tudjunk. Ehhez a körülményeket is meg kell számukra teremteni. Mindezek mellett pedig tovább kell erősítenünk az együttműködést a felsőfokú oktatási intézményekkel is, hiszen hosszú távú cél a klinikai besorolás elérése – mondta a megyei tanács elnöke, hozzátéve, hogy a Sürgősségi Betegellátó Egység épületének bővítése és a poliklinika modernizálása is megvalósul az elkövetkező években az Országos Beruházási Társaság (CNI) révén.

Dr. Konrád Judit kórházmenedzser hozzátette, amennyiben elkészül az új műtőblokk, új távlatok nyílnak az intézmény előtt, ugyanis így elegendő hely lesz a műtétek számára, ahol korszerű körülmények között zajlanak majd az elmúlt években megjelent új sebészeti szakágak műtétei is.

Az eseményen Hargita Megye Tanácsának emlékérmével tüntették ki Dr. Adrian-Cristian Dobrică mellkassebész szakorvost és Péli Leventét, a megyei tanács műszaki osztályának igazgatóhelyettesét az új műtőblokk létrehozása érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként.

ujmutoblokk1A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház C-épületrészének megerősítését és bővítését 2012-ben kezdték el, a munkálatokat azonban a következő évben fel kellett függeszteni, mivel az akkori kivitelező csődöt jelentett. A beruházás folytatása érdekében az elmúlt években felül kellett vizsgálni az elvégzett munkálatokat, és a műszaki tervet is aktualizálni kellett. A dokumentációk véglegesítését és az engedélyek beszerzését követően lehetett ismét meghirdetni a munkálatok befejezésére a közbeszerzést. 2018-ban háromszor kellett megismételni a procedúrát, mivel nem volt jelentkező építkezési cég. 2019 év elején a negyedik kiírásra jelentkezett cég, amellyel sikerült szerződést kötni. A kivitelező a brăilai székhelyű Termhidro Kft., a szerződés szerint kilenc hónap alatt kell elvégezze a munkálatokat.

A beruházás sikeres befejezését követően a jelenlegi műtőblokk helyén nagyobb helyet kap a vele azonos szinten működő intenzív osztály, a további felszabaduló felületet pedig újraosztják a sebészeti tevékenységet is végző osztályok között. Az új műtőblokkban modern feltételek között zajlik majd a műtéti tevékenység. Egy szintre lesz csoportosítva minden műtő, és elegendő hely áll majd rendelkezésre a szükséges kiszolgáló helyiségek számára is. 

Menu