A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban lehetővé teszik, hogy szükség esetén a szülők valamelyike bent legyen koronavírusos vagy koronavírus-fertőzés gyanús kiskorú gyermekével a kórházban.

Sok kérdést fogalmaztak meg az elmúlt időszakban intézményünk irányába azzal kapcsolatosan, hogy a koronavírusos gyermekekkel együtt beutalható-e a szülők valamelyike is a kórházba. Erre az esetre nincs egységes járványügyi előírás, általános szabály viszont, hogy az egészséges személyek nem mehetnek be a fertőzöttek közzé. Tekintettel azonban arra, hogy a kiskorú gyermekek számára eddig is törvény szavatolta a kísérő szülő beutalásának lehetőségét, és hogy a szülő jelenléte milyen pozitív hatással bír, a gyermekgyógyászok javaslata szerint a kórház erre vonatkozó protokollja lehetővé teszi a kiskorú koronavírusos vagy koronavírus-fertőzés gyanús gyermek beutalása esetén is a szülői kíséretet, amennyiben a szülő, ismerve a veszélyeket, határozottan kéri ezt.

A kórház gyermekgyógyászati osztályán egy külön szárnyban fogadják a koronavírus-gyanús eseteket, amennyiben pedig a fertőzés beigazolódik, a gyermeket áthelyezik az orvosok ajánlása szerint vagy a csíksomlyói, koronavírusos betegek ellátásra kialakított osztályra vagy pedig a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba. Amennyiben az állapota kritikus, a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórházba szállítják vagy pedig a csíkszeredai kórház súlyos Covid-19-es betegek ellátására kialakított részlegén stabilizálják az állapotát.

A szülők koronavírus-tesztelése a járványtanász szakemberek ajánlása alapján zajlik.  

Csíkszereda, 2020.04.30

 

Menu