Oklevelet és édességcsomagokat kaptak az Egészségügyi Világnap alkalmával a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottai. 

EgeszsegugyiVilagnap oklevelAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) az idei Egészségügyi Világnapot a nővérek és szülésznők munkájának dedikálta, április 7-én erre hívják fel a figyelmet világszerte. A WHO a teljes 2020-as évet is ennek a témának szenteli, az idei Egészségügyi Világnap jelmondata pedig: támogasd a nővéreket és szülésznőket.

Az Egészségügyi Világnap Alkalmával a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei SürgősségiEgszsggyiVilgnap Harmopan Kórházban érdemoklevéllel ismerték el az intézmény minden alkalmazottjának az eddig helytállását. Amint dr. Konrád Judit menedzser kihangsúlyozta, az okleveleket egyfajta biztatásnak is szánták az előttünk álló időszakra.   

A kórház alkalmazottainak az Egészségügyi Világnap alkalmával a Harmopan Rt. ajándékkal kedveskedett: 1300 csomag nápolyszeletet adtak át kedden a vállalat képviselői a kórház vezetőségének. A 3237 lej értékű édességet a nap folyamán ki is osztották az alkalmazottaknak.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak 1282 alkalmazottja van, köztük 555 egészségügyi asszisztens és 217 betegápoló.  

Csíkszereda, 2020.04.07

 

 

Mit is tehetnénk lelki egészségünkért ezekben a napokban, amikor mindenkit arra sarkallnak, ne hagyja el otthonát? Hogyan kezeljük a járványhelyzettel kapcsolatos félelmeinket, szorongásainkat? Engedhetünk a pániknak? A Liget.ro újságírója a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház pszichológusát, Forró-Erős Gyöngyit kérdezte.

https://liget.ro/kezelo/felelem-es-szorongas-nem-csak-a-testi-egeszsegunk-fontos-jarvany-idejen

 

1. Mosson kezet minél többször

A kézmosás és a kezek fertőtlenítése lényeges a megelőzésben. A kézmosás legalább húsz másodpercig tartson, szappant kell használni, ha pedig nem lehet kezet mosni, akkor hatvan százalékos alkoholos kézfertőtlenítő használata ajánlott.

2. Kerülje az érintkezést a légúti megbetegedésben szenvedőkkel

Ajánlott távolságot tartani, ha valaki a környezetünkben felső légúti fertőzésben szenved, főként, ha tüsszög és köhög, hisz a nyálcseppek közvetíthetik a vírust.

3. Ne fogdossa a szemét, orrát, száját a kezeivel

Nem szabad a szemeket, a szájat és az orrot fogdosni a kezünkkel. A kezeinkkel ugyanis megérintjük a felületeket, és ha ezt követően az arcunkat is, akkor az arcunkra, szájunkhoz vihetjük át így a vírust. 

4. Takarja el a száját és orrát, ha köhög vagy tüsszent

Ha felső légúti megbetegedésben szenvedünk, kerüljük a többiek társaságát, ha pedig köhögünk vagy tüsszentünk, akkor takarjuk el a szájunkat, orrunkat. Ajánlott ugyanakkor maszk viselése és a gyakori kézmosás. Ha köhögéskor, tüsszentéskor nem takarjuk el a szájunkat, akkor a körülöttünk lévő felületekre kerülhetnek a vírusok.

5. Ne szedjen antivirális szereket és antibiotikumot, csak ha az orvos javasolja

Antivirális szerek és antibiotikum szedése csak orvosi javallatra ajánlott: nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az antivirális szerek alkalmazása megelőzné a koronavírussal való fertőzést, az antibiotikumok pedig csak a baktériumok ellen hatásosak, nem a vírusok ellen.

6. Tisztítsa le a felületeket klóros vagy alkoholos alapú fertőtlenítőszerekkel

A megelőzés érdekében ajánlják a felületek fertőtlenítését. A koronavírust elpusztítják a klóros, fehérítőszeres, oldószeres, kloroformos vagy legalább 75 százalékos alkoholos alapú tisztítószerek. Orvosok vagy gyógyszerészek javaslatára kell ezeket megvásárolni, alkalmazni.

7. A sebészeti maszkot csak akkor viselje, ha beteg vagy betegeket ápol

A sebészeti maszkok viselését a felső légúti megbetegedésben szenvedők számára vagy a betegeket ellátók számára ajánlják. Akkor használjuk a maszkot, ha köhögünk, tüsszögünk vagy beteg, koronavírussal megfertőzött, illetve fertőzöttgyanús személyt látunk el. 

A védőmaszk csak akkor hatásos, ha a többi higiéniai előírás betartásával együtt alkalmazzák. Ezek egyike a legalább húsz másodpercig tartó kézmosás. Nem ajánlott több maszkot tenni egymás fölé.

8. A Kínában gyártott vagy onnan érkező csomagok nem veszélyesek

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a Kínában gyártott vagy onnan érkező postai küldemények, csomagok nem veszélyesek, a vírus nem él meg sokáig a felületeken. Mostanig nincs bizonyíték arra, hogy a Kínából érkezett csomagok veszélyesek lennének.

9. Hívja háziorvosát vagy a 112-t ha lázas, köhög vagy Kínából, illetve a vírusfertőzés által érintett európai országokból tért vissza az elmúlt 14 napban

Az egészségügyi tárca tanácsai szerint a 112-es egységes segélyhívó számot kell hívni akkor, ha a vírus által érintett területekről tért haza valaki vagy onnan érkezettekkel érintkezett és a 14 napos lappangási idő alatt lázat, köhögést, légzési nehézséget, izomfájdalmakat, fáradtságot érez. Ilyenkor maszkot, egyszer használatos zsebkendőt kell használni, gyakran kezet kell mosni és fel kell hívni a további teendőkért a 112-es egységes segélyhívót.  

10. A háziállatok nem közvetítik a koronavírust

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy háziállatok, például kutyák vagy macskák megbetegednének a koronavírustól. Mindenesetre kezet kell mosni alaposan, miután a háziállatokkal érintkezünk.

Forrás: Egészségügyi Minisztérium

 

  

Tekintettel a koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében hozott kormányzati intézkedésekre, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház március 10-től szigorítja a már érvényben lévő látogatási tilalmat.

A Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főosztályának keretében működő, a súlyos járványok kezelésére létrehozott tanácsadó csoport 6-os számú, 2020. március 6-i, a koronavírus-fertőzések megelőzésére vonatkozó határozata szerint a romániai kórházakban március 31-ig fel kell függeszteni a beteglátogatást.

A Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a szezonális influenza okozta megbetegedések miatt a beteglátogatás már szünetelt, különösen méltánylandó esetekben azonban az osztályvezető főorvos és a kezelőorvos engedélyével bemehettek hozzátartozók a betegekhez. Most ez a lehetőség megszűnik.

„Kérjük betegeink hozzátartozóinak a megértését, a megelőzés a legfontosabb. Térségünkben jelenleg még nincs koronavírus-fertőzés, azonban tennünk kell azért, hogy ha felbukkan a vírusfertőzés, akkor az ne érinthesse a más betegségek miatt kórházban kezelt pácienseinket” – szögezte le dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

A megelőzés érdekében a kórház felfüggeszti az egészségügyi posztlíceumokban tanulók kórházi gyakorlatát is.

 

Gyermekgyógyászok, illetve a családtervezői kabinet munkatársai, pszichológus és nőgyógyász szakorvos rendelnek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó Szentegyházi Egészségügyi Központban. 

szentegyhaza1Elkezdődött a gyermekgyógyászati szakrendelés a Szentegyházi Egészségügyi Központ felújított gyermekgyógyászati épületében. A rendelőben hétköznap 8-12 óra között várja gyermekgyógyász szakorvos a kis pácienseket. A vizsgálatokhoz háziorvosi beutaló és előjegyzés szükséges. A gyermekgyógyászati szakrendelésre bejelentkezni 15 óráig a 0743120226-os telefonszámon lehet, de előjegyzést adnak a 0266246016-os telefonszámon is.

A gyermekgyógyászat felújított épületében elkezdődik a Hargita Megye Tanácsa által működtetett kórház családtervezői kabinetje munkatársainak a rendelése is: hétfőnként 9 és 12 óra között pszichológus és nőgyógyász szakorvos dolgozik a Szentegyházi Egészségügyi Központban. A nőgyógyászati vizsgálat mellett családtervezői szolgáltatásokat is nyújtanak, fiatalok és várandós kismamák is fordulhatnak hozzájuk tanácsokért. A családtervezői szolgáltatásokra a 0266246016-os telefonszámon lehet előjegyzést igényelni, beutaló szükséges.

 

Az epilepszia gyakran előforduló betegség, amelynek kiváltó oka többnyire nem ismert, és amelyet gyakran övez előítélet. Dr. Ruff Katalin ideggyógyász, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház neurológiai osztályának munkatársa eloszlatott néhány tévhitet a betegséggel kapcsolatosan a vele készült interjúban. Az olvasók megtudhatták továbbá, hogy milyen tünetei vannak ennek a betegségnek és, hogy sokat fejlődött a gyógyszeres kezelés. 

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-ruff-katalin-ideggyogyasz-szakorvossal-jol-kezelheto-betegseg-epilepszia/

A híradásokat a koronavírusos megbetegedésekről szóló hírek dominálják, térségünkben viszont az influenza az, amelyik most járványos. Tudunk róla sok mindent, de talán nem eleget. Dr. Kollos-Püsök Katalin infektológust, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának munkatársa erről a vírusos megbetegedésről nyilatkozott a Hargita Népének. 

https://hargitanepe.eu/interju-dr-kollos-pusok-katalin-infektologussal-gyakori-gyorsan-terjedo-virusos-megbetegedes-influenza/

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban ismét dolgozik hematológus, a vér-, a vérképző és nyirokszervek megbetegedéseit kezelő szakember.

Dr. Biró Szilárd hematológus szakorvos a kórház belgyógyászati járóbetegrendelőjében hétfőn 12-13 óra között, szerdán 11-15 óra között és csütörtökön 13-15 óra között fogadja a betegeket.

Előjegyzést igényelni a 0372 661 291-es telefonszámon lehet, illetve online a kórház honlapján (www.korhaz.ro) keresztül.

„Sokak által keresett szakterület a hematológia, örülök, hogy dr. Biró Szilárd révén sikerült ezt a specialitást ismét lefedni a kórházban és beindult a járóbetegrendelés is. Betegeink már nem kell máshová utazzanak hematológiai szakvizsgálatra, forduljanak bizalommal a fiatal szakemberhez” – fogalmazott dr. Konrád Judit, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Januártól dolgozik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban dr. Kosza Hunor urológus szakorvos. Úgy érzi, jó helyre került, a kórház jól felszerelt és kollegiális fogadtatásban volt része. A Hargita Népében megejelent interjúban szakterületéről a prosztataproblémákról beszéltek bővebben, a szakember a rendszeres szűrésen való részvétel fontosságát hangsúlyozta ki.    

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-kosza-hunor-urologus-szakorvossal-nem-kell-megvarni-amig-mar-tunetek-jelentkeznek/

 

Hatalmas átalakuláson ment át az utóbbi években a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya, a hozzá kapcsolódó újszülöttosztályon pedig ugyancsak jelentős korszerűsítéseket végeztek. A kórházban évente több mint ezer szülést vezetnek le, és ennél is több újszülöttet látnak el – írta a Székelyhon.

https://szekelyhon.ro/aktualis/orszagos-szinten-ritka-beavatkozasokat-is-elvegeznek-a-csikszeredai-korhaz-szuleszeti-es-nogyogyaszati-osztalyan

 

Alattomos, mert tünetmentes, legalább is a korai fázisban. Amikor viszont a tünetek is megjelennek, sajnos a betegség már előrehaladott állapotban van. Méhnyakrák, mely esetében a korai diagnózis és a rendszeres szűrés életet menthet. Február 4., a rákellenes világnap apropóján Hompoth György szülész-nőgyógyász főorvossal beszélgettek napjaink egyik leggyakoribb daganatos megbetegedéséről a Liget.ro-n.

https://liget.ro/kezelo/alattomos-de-kiszurheto-mehnyakrak-a-gyilkos-kor

 

Megfelelő számú szakorvossal most már mindennap teljes lefedettséggel tudják biztosítani a kardiológiai ügyeletet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Ugyanakkor az utóbbi időben számos új műszerrel is gazdagodott az osztály, így még egy lépéssel közelebb kerültek céljukhoz, hogy ún. „intervenciós” kardiológiát hozzanak létre. Nemsokára ugyanis pacemaker-beültetéseket és egyéb érrendszeri beavatkozásokat fognak tudni végezni, így nem kell majd a betegeket más kórházakba küldeni.

https://szekelyhon.ro/aktualis/tobb-ezer-szivbeteget-kezelnek-evente-a-csikszeredai-korhaz-kardiologiai-osztalyan

 

Nagyon szereti a kardiológiát és jónak tartja, hogy dinamikus, fiatal csapatban dolgozhat. A szív és érrendszeri megbetegedések sok embert érintenek, ezen a téren a megelőzés érdekében bőven van még tennivaló – mondta dr. Holló Katalin. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kardiológus szakorvosával az intézmény fiatal orvosait bemutató sorozat részeként beszélgettek a Hargita Népében.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-hollo-katalin-kardiologus-szakorvossal-a-megelozes-teren-sok-meg-a-tennivalo/

 

Átadták kedden a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház saját laboratóriumát. Az új kórházi részleg március 1-től veszi át teljesen a kórházi laborvizsgálatokat az eddigi külső szolgáltatótól.

labor1A laboratórium előtt lezajlott sajtótájékoztatón Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kihangsúlyozta, hosszú évek és sok ember munkájának köszönhető a labor létrehozása. „A kórház adminisztratív tanácsának tagjai, Zonda Erika, dr. Tar Gyöngyi, Lányi Szabolcs professzor, az orvosigazgató, a gazdasági igazgató következetes tervezésének, elszánt munkájának eredménye ez a labor. A megvalósítást segítették továbbá a kórház közbeszerzési osztályának munkatársai és orvosok, asszisztensek, akik felismerték a saját labor fontosságát, szükségességét” – mondta a menedzser.

Megköszönte az eddigi szolgáltató, a Prodia laboratórium munkáját. Háláját fejezte ki a MOL Romániának, amely a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány révén kiegészítő eszközök beszerzését támogatta a labor számára, 214.000 lej értékben. Ugyanígy köszönetet mondott a Sanitas szakszervezetnek, amely 12.465 ezer lej értékben segítette a labor felszerelését. A laboratórium helységeinek a kialakítására a kórház 60.883 ezer lejt költött.

„A kórháznak meg kellett tennie ezt a lépést azért, hogy megfeleljünk a kettes kategória kritériumrendszerének. De nem akárhogyan: olyan laboratóriumot hoztunk létre, amely egy éven belül akkreditálható kell legyen a RENAR által.  Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a saját kórházi labor létrehozása szakmailag is a megfelelő döntés volt, amely a betegeink javát szolgálja” – szögezte le a menedzser.

Az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök üdvözölte a labor megnyitását. Kiemelte, a célkitűzés az, hogy a gyors és hatékony orvosi ellátásért ne labor2kelljen az itt lakóknak messzire utazniuk. „A megfelelő orvosi munka és a leletek gyors értékelése miatt is fontosnak tartottuk, hogy a kórháznak legyen saját laboratóriuma és ebben a munkában jól és gyorsan dolgozott a kórház igazgatótanácsa. Azért is tudunk jól haladni előre, mert a megyei tanács testületében összhang van a kórház fejlesztését illetően, és mert az RMDSZ parlamenti képviselete komoly támogatásokat tudott kivívni az intézmény számára. Ezt az utat folytatjuk továbbra is: a megyei tanács idei költségvetése keretében a beruházási lista legalább egyharmadát kórházi tételek teszik ki” – mutatott rá Borboly Csaba.  

Dr. Melles Orsolya, a kórház orvosigazgatója a labor létrehozásának folyamatát ismertette. Felidézte, a laboratóriumi szolgáltatásokat 2000-ben szervezte ki a kórház, az újraindítás folyamata pedig nem volt egyszerű. A labor felszerelésére a mérőműszereket béreli a kórház, a reaktívokra pedig közbeszerzési procedúrákat bonyolítottak le. Amint az orvosigazgató rámutatott, ennek előnye, hogy a szerződés értelmében négyévente kicserélődnek a gépek, így mindig modern felszereléssel tudnak dolgozni. Ismertette, eddig két orvost, két biológust és hat asszisztenst alkalmaztak a laborba, és a napokban zajlik egy másik versenyvizsga, amelyen további öt asszisztenst alkalmaz a kórház ebbe az egységbe.  

labor3Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a kórház Adminisztratív tanácsának tagjaként is üdvözölte a laboratórium beindulását. „Egy modern, magasszintű és minden szakágat tartalmazó kórház számára nélkülözhetetlen a saját laboratórium. Nem az én tisztem eldönteni, hogy a laboratórium kiszervezése húsz évvel ezelőtt veszteség vagy nyereség volt, most azonban úgy érzem, hogy ezzel az újraindítással a kórház nyerni fog” – mondta az igazgató. Hozzátette, így nem fog egy magánvállalkozástól függeni az intézmény.

Dr. Lányi Szabolcs professzor a kórház Adminisztratív tanácsának tagjaként aktív részt vállalt a labor létrehozásának folyamatából. A keddi rendezvényen kiemelte, a laboratórium jelentős lépés a kórház jövője, a regionális fontosságú és klinikai szerepet ellátó intézmény irányába. Kiemelte a kutatómunka beindításának fontosságát ennek érdekében, illetve a kutatólaboratórium létrehozásának a szükségességét is.

A sajtó kedden meg is tekinthette az új kórházi laboratóriumot, amely a kórházépület D-szárnyában kapott helyet, és amelyben már végzik a kórházi osztályok által igényelt vizsgálatok egy részét.

 

Az érvényben lévő látogatási tilalom miatt elmarad a februári szülészetlátogatás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A beteglátogatás az influenzás megbetegedések terjedésének a megelőzése érdekében szünetel. A kórház vezetősége kéri a kismamák megértését.

 

Átfogó, a teljes szakszemélyzet bevonásával zajló alap- és haladó szintű újraélesztési képzés kezdődött el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A következő hónapokban közel ezer kórházi alkalmazott újjáélesztési ismereteit frissítik fel. 

Osztályonként zajlottak időszakosan képzések, ilyen átfogó jellegű újraélesztési kurzus azonban még nem volt a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Ennek során átnézik az osztályokon lévő sürgősségi táskák tartalmát és átvizsgálják az újjáélesztő készülékeket is. 

„Bár nem mindennapi, de bármelyik kórházi osztályon előfordulhat kardiorespiratorikus (szív- és légzőrendszeri) stop, a sikeres újraélesztés érdekében ezt az ott dolgozóknak időben fel kell ismerniük. Fontos a gyakorlás, hogy a csapat minden tagja tudja, ilyenkor mi a tennivalója és természetesen az összehangolt csapatmunka, hisz a kapkodás, szervezetlenség alatt értékes idő telik el. Ha a kardiorespiratorikus stop esetében az első 3-5 percben elkezdődik az újraélesztés és defibrillálás, akkor a betegnek 49-70 százalékos esélye van a sikeres újraélesztésre. Minden perc késlekedéssel ez az esély 12 százalékkal csökken” – ismertette dr. Kacsó Jolán, a kórház Sürgősségi Betegellátó Egységének vezetője, a képzés vezetője.  

Az újraélesztési képzés február elején kezdődött el. Az elméleti tudnivalók átismétlése mellett gyakorlati bemutatót is tartalmazó foglalkozáson kéthetente vesznek részt egy-egy kórházi osztály alkalmazottai, az orvosok, asszisztensek, betegápolók.

 

A kórházban bemutatták a felújított élelmezési egységet, és az új helyen, nagyobb felületen kialakított személyzeti étkezőt.

Amint dr. Konrád Judit mondta, időszerű volt, ezért is törekedtek arra, hogy a tavalyi beruházásokból ez a részleg is részesüljön. „Három nagy értékű főzőkályhát és három új főzőüstöt vásároltunk, üzemeltünk be. Felújítottuk a ventilációs rendszert. Megteremtettük az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő körülményeket, a higiénikus körforgási lehetőséget az ételek felszolgálására. A külső osztályokra most már adagonként csomagolva, egyszer használatos tálcákban viszik az élelmiszert, és ezt fokozatosan kiterjesztjük a főépületben lévő osztályokra is. Nemcsak az ételek elkészítésének körülményein, hanem a menü összeállításában is újdonságokat vezetünk be” – sorolta fel a menedzser.

László Botond gazdasági igazgató ismertette, 2019-ben a konyha és a személyzeti étkezde felújítására a kórház összesen 376 498 lejt fordított. A három kályha mintegy 68 ezer lejbe került, a három főzőüst közel 71 ezer lejbe. Hat darab, tároló fiókokkal rendelkező inox előkészítő asztalt is vásároltak, ezek összesen közel 29 ezer lejbe kerültek. A ventillációs rendszer felújításának értéke 202 233 lej. Közölte, a konyha fejlesztése idén is folytatódik, a munkát segítő konyhai eszközök beszerzése van napirenden.

Borboly Csaba arra mutatott rá, jó döntésnek bizonyult, hogy évekkel ezelőtt, amikor ez felmerült, nem szervezték ki a kórház konyháját. A betegségek nagy részében a táplálék is segíti a gyógyulást, és szeretnék elérni, hogy helyi, egészséges élelmiszert használjanak fel a kórházban felszolgált ételek elkészítésére – vázolta a megyei önkormányzat elnöke.

A sajtótájékoztatón jelenlévők meg is tekinthették a kórház konyháját, ahol minden nap több száz adag ételt készítenek a betegek és az itt dolgozók számára.

Akkreditálták rezidensek képzésére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, ismertette hétfőn, február 10-én sajtótájékoztatón az intézmény vezetősége. Ugyanakkor bemutatták a sajtónak a kórház felújított élelmezési részlegét is.

 

„Örömmel jelenthetem be, hogy az Egészségügyi Minisztérium elfogadta a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház jelentkezését, és bekerültünk azon egészségügyi intézmények közé, amelyek rezidensképzést végezhetnek. A rezidensek oktatására vonatkozó megújult jogszabály értelmében nemcsak egyetemi központokban, hanem erre alkalmasnak ítélt megyei kórházakban is zajlik képzés. Csíkszeredában 19 orvosi ágazatban fogadhatunk rezidenseket” – közölte dr. Konrád Judit, az intézmény menedzsere. Elmondta, még nem jelentek meg a részletes szabályok arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen körülmények között zajlik majd a rezidensképzés az egyetemi központokon kívül.

„A rezidensképzés beindulása azt jelenti, hogy a csíkszeredai kórház is oktatókórház. Ha ehhez a kutatás terén is eredményeket társítunk, klinikai kórház leszünk, és karnyújtásnyira kerülünk a 2-es kategória elérésétől” – értékelte a menedzser.

Dr. Adrian-Cristian Dobrică megbízott kutatási igazgató, mellkassebész szerint történelmi ez a pillanat a csíkszeredai kórház számára, az intézmény szakmai tevékenysége szempontjából nagyon fontos, hogy bekerült azon 31 intézmény közé, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium rezidensképzésre megfelelőnek talált. „Amikor néhány éve leszögeztük Hargita Megye Tanácsával közösen a kórház fejlesztési céljait, akkor úgy gondoltuk, hogy ez a legnehezebben teljesíthető kritérium” – mondta.

Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke kijelentette, a fiatal orvosok idevonzásában nagy lehetőséget nyit meg a rezidensképzés. „A megyei tanács számára ez a lehetőség egy kihívás is, további orvoslakásokat kell építsünk, hogy szolgálati lakásokkal segíthessük a rezidens orvosokat.  Várjuk Csíkszereda megyei jogú város döntését is, hisz megígérték, hogy erre a célra átadnak egy területet. Az eddig megtett út tapasztalatai alapján azt gondolom, hogy a kórház számára elérhető a 2-es kategória, és a betegek túlnyomó részét helyben tudjuk majd kezelni, ezzel erősítve a várost, a megyét, a térséget” – mondta a sajtótájékoztatón Borboly Csaba.

 

Február 4-e a Rákellenes Világnap. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ez alkalommal az intézmény működtetője, Hargita Megye Tanácsának márványtermében daganatos betegek és hozzátartozóik számára szervezett találkozót kedden délután.  

DSC 0029A rendezvénytermet megtöltő, mintegy száz résztvevőt Szekeres Ildikó, a kórház ápolási igazgatója üdvözölte. Mint mondta, a rákbetegség súlyos trauma, amely megviseli a beteget és hozzátartozóit is. Kiemelte, a helyes információk nagyon fontosak, a személyes belső erőforrásba vetett hit pedig segít a gyógyulásban.

Dr. Holló Gergely onkológus szakorvos a Rákellenes Világnapról és a daganatos megbetegedésekről beszélt. Mint mondta, a Rákellenes Világnap egyik célja a rákbetegséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatása. Ilyen tévhiteket megcáfolva az orvos többek között kiemelte, mind közösségi, mind egyéni szinten sokat tehetünk a daganatos megbetegedések ellen. „A kulcs az egészséges életmódban keresendő. Emellett rendkívül fontos, hogy mindenki eljárjon a korának és családi előzményeinek megfelelő rendszerességgel szűrővizsgálatokra. Minél korábban felfedezik a daganatot és megkezdik a kezelést, annál jobbak a gyógyulási esélyek” – mutatott rá a szakorvos.

Dr. Kraft Hunor Norbert szülész-nőgyógyász szakorvos a betegség lelki oldaláról beszélt. „Hosszú ideig cipelt frusztrációnk, szorongásunk, megfelelési kényszerünk, félelmeink idő után testi tünetet fognak adni, a szervezetünk jelezni fogja a tudatunknak: ennyi most már elég. Érzelmeink felismerése, azok megértése és megbeszélése megmenthet minket, és ugyanilyen fontos a család megtartó ereje” – mondta. A Pozitív Attitűdformálás Alapítvány idézetével fejezte be, mondván, hogy az orvos kezel, a kapcsolatok gyógyítanak.  

A kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa elnöke, Borboly Csaba köszöntőjében arra mutatott rá, a kórházfejlesztési tervek célja, hogy a betegek ne kelljen várjanak, ne kelljen máshová menjenek kezelésért. Mint mondta, idén is jelentős fejlesztések előtt áll az egészségügyi intézmény, a távlati cél pedig, hogy regionális klinikává fejlesszék a csíkszeredai kórházat.    

A tapasztalatok szerint segít a betegséggel való harc megvívásában, ha a betegek megosztják gondjaikat, beszélnek arról, amivel megküzdenek. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a kezeléseken túl is segíteni kívánja a daganatos betegeket, a találkozón letették az alapjait egy önsegítő csoport működésének is. Arról, hogy Székelyudvarhelyen hogyan működik egy ilyen csoport, András Anna-Mária, a csoport vezetője beszélt. Megosztotta tapasztalatait az egybegyültekkel két gyógyult rákbeteg is, akik a betegség és a gyógyulás időszakáról meséltek.   

A daganatos betegek és hozzátartozóik számára létrehozott, a kórház égisze alatt működő csíkszeredai önsegítő csoport első találkozója 2020. február 19-én lesz, a Megyeháza 19-es termében. Az érdeklődőket kérik, hogy részvételi szándékukat jelezzék előre február 15-ig a csoport vezetőinél a következő telefonszámokon: Nagy Enikő Zelma szociális testvér (telefon: 0746 138763) és Kedves Erzsébet gyógyult beteg (0742 689858).

 

Nagyon várták – hallotta már többektől is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új hematológusa, hisz érkezése előtt egy ideje már nem tevékenykedett hasonló szakosodású szakember az intézményben. A január elején munkába állt dr. Biró Szilárd hematológus szakorvossal a szakterületéről, az itt előforduló betegségekről, többek között a leukémia különböző típusairól beszélgettek a Hargita Népében.
https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-biro-szilard-hematologus-szakorvossal-gyakran-tunetmentes-sulyos-betegsegek-a-leukemiak/

 

A Rákellenes Világnap alkalmával a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház találkozót, beszélgetést szervez daganatos betegséggel küzdők és hozzátartozóik számára február 4-én 17 órától Csíkszeredában, az intézményt működtető Hargita Megye Tanácsának márványtermében.  

A rendezvényen dr. Holló Gergely onkológus szakorvos, dr. Kraft Hunor Norbert szülész-nőgyógyász szakorvos tart előadást és válaszol az érdeklődők kérdéseire, illetve daganatos megbetegedéssel küzdők osztják meg az átélteket. 

Segíthet a betegséggel való harc megvívásában, ha a betegek megosztják tapasztalataikat, ha tudják, hogy nincsenek egyedül. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a kezeléseken túl is segíteni kívánja a daganatos betegeket, a találkozó kezdeményezés egy önsegítő csoport létrejöttére is. A székelyudvarhelyi önsegítő csoport működéséről András Anna-Mária, a csoport vezetője fog beszélni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

A betegek és az intézményben dolgozók védelmében, tekintettel az influenzás megbetegedések számának országos és megyei szintű növekedésére, illetve a koronavírus-fertőzések által okozott globális helyzetre, január 30-tól látogatási tilalmat rendel el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház.

Azokban az esetekben, amikor elengedhetetlen a beteg mellett hozzátartozó jelenléte, alkalmazni kell a megfelelő védő intézkedéseket, így védőfelszerelés viselése és a kézhigiénés előírások betartása kötelező. 

A kórház vezetősége a betegek és a hozzátartozók megértését kéri. 

„Betegeink védelmében ez az intézkedés elkerülhetetlen, a súlyos megbetegedésekben szenvedők számára jelentős kockázati tényező az influenza vírussal való fertőzés. Ezt szem előtt kell tartanunk” – fogalmazott dr. Konrád Judit kórházmenedzser. 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán jelenleg 13 beteget ápolnak influenza vírussal való fertőzés miatt. Három esetben laboratóriumban, a többi esetekben gyorstesztekkel igazolták az influenza vírus jelenlétét. A betegek többsége gyermek, az esetek nagyobb része pedig nem súlyos lefolyású.

 

adomany DevaiSzentferencA Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház 5000 lejes pénzügyi támogatásban részesítette a Dévai Szent Ferenc Alapítványt a kórház alkalmazottainak adományaiból, és az intézmény szervezésében a csíksomlyói kegytemplomban 2019. december 22-én lezajlott karácsonyi jótékonysági koncert bevételéből.

Az adományt január 28-án délután adta át az alapítvány csíksomlyói Szent István Otthona vezetőjének, Balázs Melinda Zsókának dr. Konrád Judit, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett kórház menedzsere.

„2019-ben intézményünk nagyon sok támogatásban részesült, és úgy gondoltuk, hogy ezt nekünk is viszonoznunk kell. Ezért adakoztak a kórház alkalmazottai, és ezért szerveztük meg a jótékonysági koncertet is. Köszönettel tartozunk a kórház fejlesztésére tett erőfeszítésekért, nagyon jó érzés ennyi támogatást kapni. Adakozni hasonlóképpen felemelő érzés, szerettük volna ezt is megtapasztalni. A Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal rég együttműködünk, így egyértelmű volt, hogy ők lesznek ezen adomány kedvezményezettjei” – fejtette ki a menedzser.

Mi lehet egy tinédzser rémálma? Az aknés, pattanásos bőr. S mivel napjainkban egyre több kamasz érintett, egy egész ipar épül a problémás bőr különböző készítményekkel való kezelésére. Hamar Hanga, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház bőrgyógyász szakorvosa a Liget.ro számára egy kis eligazítást nyújott abban, hogy mit tegyen a szülő, ha pattanásos a gyermeke.

https://liget.ro/kezelo/kamaszkori-nagy-problemak-ha-pattanasos-a-bor

A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a cukros üdítők, energiaitalok fogyasztása nem „csak” elhízáshoz vezet, hanem számos más egészségügyi probléma sokaságát is maga után vonja. Ha mindez egy gyerek esetében jelentkezik, még drámaibb a helyzet, hiszen egy ma egészségtelenül táplálkozó tini felnőtt korában minden bizonnyal magas vérnyomással, cukorbetegséggel fog küszködni. Szász Hunor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház dietetikusa a kompromisszumos megoldások híve. Íme néhány jó tanácsa, amit a Liget.ro számára fogalmazott meg.

https://liget.ro/eletmod/gumicukor-muzli-csoki-jo-barat-vagy-ellenseg

Országos szinten is az egyik legmodernebb felszerelésű műtőblokkja lett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak az utóbbi évek fejlesztései révén. Jelenleg folyamatban van az új műtőblokk kialakítása, amit várhatóan idén befejeznek. Folytatta a Székelyhon a csíkszeredai kórház osztályainak bemutatását.

https://szekelyhon.ro/aktualis/a-csikszeredai-korhaze-az-egyik-legmodernebb-mutoblokk-az-orszagban

A piacokon és az üzletekben most is kaphatók azok a zöldségek, amelyek térségünkben csak nyáron teremnek meg, lehet messzi földről érkezett paradicsomot, paprikát, uborkát vásárolni. De nem feltétlenül kell ezeket fogyasztani, a helyben termett, tartósított hagyományos zöldségfélék is értékes tápanyagokban gazdagok. Hogy melyik pontosan miért egészséges és hogyan ajánlott fogyasztani, azt Szász Hunor dietetikustól, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkatársától kérdezte meg a Hargita Népe.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-szasz-hunor-dietetikussal-kincsek-a-kamrabol-pincebol/

Nemrég vadonatúj diagnosztikai gépekkel gazdagodott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház radiológiai osztálya. Az osztály vezetője úgy véli, a modern eszközök több orvost vonzanak majd a kórházba, és beszerzésükkel egy határozott lépést tettek a regionális kórházzá fejlődés folyamatában. A Székelyhon sorozatot indított a kórházi osztályok fejlesztésének bemutatására, ezt a radiológiai osztály ismertetésével kezdték.

https://szekelyhon.ro/aktualis/uj-muszerekkel-bovult-a-csikszeredai-korhaz-radiologiai-osztalya

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház összeállított egy szórólapot a kismamák számára arról, hogy mit hozzanak magukkal a kórházba a szülés idejére. A kórházi ellátás idejére az intézmény az anyáknak és babáknak is biztosítja a szükséges tisztálkodószereket, hálóinget, kisbabaruhát, igény esetén pedig a szórólapon feltüntetett saját ruhadarabokat, illetve termékeket lehet behozni. A szórólapokat a havi szülészetlátogatások alkalmával megkapják a résztvevők, de a kórház honlapján, a Betegtájékoztató link alatt is megtalálható.

szorolapBabasMamas HU

Mozgalmas évet zárt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, az intézménynek jelentősen bővült és megújult a műszerezettsége, nőtt a személyzet létszáma, miközben emelkedett a hozzájuk forduló betegek száma. A Hargita Népében megjelent évértékelő beszélgetés során dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kihangsúlyozta még a kórházban szervezett tudományos rendezvényeket, és rámutatott, a kórház már megfelel a 2-es kategória eléréséhez szükséges intézményi feltételeknek.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-konrad-judit-menedzserrel-rovid-tavu-cel-a-2-es-kategoria-elerese-a-korhaz-szamara/

Átadták a szentegyházi egészségügyi központ gyermekosztályának felújított épületét, ahol két szakorvos teljesít majd szolgálatot. Januártól a járóbetegek kezelése indul el, majd fokozatosan a beutalt betegeknek is ellátást biztosítanak. A Székelyhon.ro cikke az alábbi linken olvasható.

https://szekelyhon.ro/aktualis/felujitottak-a-szentegyhazi-egeszsegugyi-kozpont-gyermekosztalyat

Szombaton, december 21-én a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba látogatott Dr. Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

AndreiBaciuA tisztségviselőt Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere, Dr. Adrian-Cristian Dobrică, a kórház műtőblokkjának vezetője, Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda város polgármestere kísérte el a kórház több osztályára.

Az államtitkár megnézte a Sürgősségi Betegellátó Egységet, a neurológiai, onkológiai, kardiológiai, intenzív terápiás osztályokat, a műtőblokkot, az új laboratóriumot és a radiológiai osztályt. Beszélgetett ügyeletes orvosokkal és megtekintette az idén érkezett új felszerelés több elemét, például a beüzemelés előtt álló performáns CT-t, a sterilizáló és a laboratórium új gépeit is. A helyi elöljárók ismertettek számára több, a kórház fejlesztését érintő tervet, például a sürgősségi osztály kibővítésére és felszerelésére vonatkozót, illetve a fertőző betegségeket kezelő osztály és a tüdőgyógyászati osztály számára szükséges új épület tervét. Mint jelezték, a kórház minden épületét a központi kórházépület köré kívánják csoportosítani. Vázoltak ugyanakkor szakmai terveket is: egy stroke (agyi érkatasztrófa) központ és egy intervencionális kardiológiai központ létrehozását. 

Az államtitkár úgy értékelte, a csíkszeredai egészségügyi intézménynek jó felszereltsége van, a kórház jó összképet nyújt, ezért és a nyilvánvaló csapatmunkáért gratulált is a kórház vezetőjének és a helyi tisztségviselőknek. Andrei Baciu ugyanakkor támogatását ajánlotta fel a kórházat érintő infrastrukturális és szakmai fejlesztési tervekhez.

Nemcsak a munka fontos, hanem a megvalósítások számbavétele, felmutatása is – hangzott el a panelbeszélgetés bevezetőjében, amelyet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház december 19-i évértékelő rendezvényén tartottak. Megnyitóbeszédek helyett a meghívottak egy-egy kérdésre válaszolva fogalmazták meg meglátásaikat a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott intézmény kapcsán.

evzaroDr. Konrád Judit, a kórház igazgatója szerint nemcsak nehéz, hanem sok szempontból különleges év is volt a 2019-es, ennek egyik kiemelkedő oka az a 30,68 millió lejes kormánytámogatás, amelynek idén kedvezményezettje volt az intézmény. „Az RMDSZ tisztségviselői felkarolták kórházunk és a működtető megyei önkormányzat törekvéseit, és közel 23 millió lejt elkölteni beruházásokra, javításokra, orvosi műszerek beszerzésére” – emelte ki az idei év legnagyobb megvalósítását az igazgató. A menedzser köszönetét fejezte ki munkatársainak, a kórház alkalmazottainak és a megyei önkormányzat tisztségviselőinek, munkatársainak is. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tíz évvel ezelőtti állapotokat idézte fel, amikor több ellenzője, mint barátja volt a csíkszeredai kórház fejlesztésének. Mára azonban eltűntek a nézeteltérések és többségben vannak azok az emberek, akiknek a segítsége révén nagy terveket tudnak megvalósítani. „Túl vagyunk a nehezén! Van egy kész rendszerünk, egy kész fejlesztési tervünk, amelyet a kórházi osztályok vezetői, munkatársai készítettek, a megyei tanácsnak nincs olyan ülése, ahol legalább egy napirendi pont ne a kórházról szólna. Az elmúlt két hétben például szerződéseket írtunk alá többek között az ötödik orvosi lakás építéséről, helikopter-leszállópálya létesítéséről, a csíkszentmártoni korai fejlesztő központ megújításáról, illetve arról is, hogy megvalósuljon a fertőző- és tüdőkórház építésének a terve.

Hargita Megye Tanácsa számára sosem volt kérdés a kórház támogatása, és hiszem azt is, hogy a elkövetkező néhány évben meg tudjuk valósítani ambiciózus tervünket, és klinikává alakítjuk a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat” – szögezte le a tanácselnök.

„Habár ez az évünk a fejlesztések, beruházások és a költségvetés körül zajlott, a mottónk ugyanaz marad: mindent a betegek gyógyulásáért” – fogalmazott Zonda Erika, a kórház vezetőtanácsának elnöke. Rámutatott: a vezetőtanács célja, hogy az ötletek számbavételével, a megoldások keresésével és a különböző stratégiák kidolgozásával elérjék, hogy a kórház élete, az intézmény fejlesztése minél zökkenőmentesebb legyen.

Lányi Szabolcs professzor, a kórház vezetőtanácsának tagja a kórházi laboratórium kialakításáról beszélt, kiemelve azt az erőt, ami most Csíkszeredában összpontosul. Úgy vélte, bár nehéz a nullából kutatólabort létrehozni, el lehet érni a célt, hogy több tudást és nagyobb teljesítményt mutasson fel a kórház a gyógyítás terén.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője, Duda Tihamér két dolgot emelt ki: a lendületet, amely kórházon belül és kívül is érezhető, illetve a csapatmunkát, amely nélkül a tervek nem valósulhatnak meg. Közölte: hatalmas áttörést hozhat a kettes kategória elérése, vagyis az, hogy regionális klinika legyen a jelenleg megyei kórházból – ezt a célt két éven belül látja elérhetőnek.

Tánczos Barna szenátor elmondta, az idei év elején kialakult politikai helyzetnek köszönhetően sikerült az RMDSZ-nek elfogadtatnia a költségvetésben azt a jelentős támogatást, amiből idén óriási fejlődésen esett át a kórház. Leszögezte: javaslatait az RMDSZ képviselőcsoportja idén is megtette, ami a jövő évi kórházi finanszírozásokat illeti, később fog eldőlni, hogy a javasolt összegből mennyit bír majd el az országos büdzsé. Korodi Attila parlamenti képviselő a jövő évre várható változások kapcsán elmondta, két választással kell a romániai lakosságnak számolnia, ezért várhatóan nem lesznek jelentős elmozdulások a különböző szakpolitikák terén. „Az, hogy hozzánk egy precíz igénylista érkezik, nagyon sokat segít abban, hogy tudjuk, mire kell hangsúlyt fektetnünk, mire van leginkább szüksége az egészségügyi intézményeinknek. Meggyőződésem, hogy pontszerűen fogunk tudni előrelépni jövő évben is. Ami már most látszik, hogy intézményes együttműködési kereteket kell kialakítanunk a Gyergyó-térségi és udvarhelyszéki kórházakkal is” – szögezte le a képviselőházi frakcióvezető.

Habár a magyar nemzetpolitikának nem volt fő támogatási ágazata az egészségügy, több területen érkezett támogatás Erdélybe a magyar kormány részéről. Tóth László csíkszeredai főkonzul a magyar orvosképzést, illetve az orvosi lakások építésének támogatását említette, de a csíkszentmártoni korai fejlesztő központban  zajló programokat is kiemelte, mint hozzájárulást a Hargita megyei, erdélyi egészségügyi rendszer színvonalának növeléséhez.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője az idei év nehézségeinek számbavétele mellett azt is elmondta, hogy még soha nem volt akkora beruházás a kórházban, mint amekkora idén megvalósult, és ő is egyetértett: a kettes kategória elérése, az, hogy a megyei kórház térségi klinikává nője ki magát már nem egy távoli cél, hanem egy, a közeljövőben megvalósítható törekvés.

A panelbeszélgetés után a kórház vezetői és több osztály vezetője ismertették az idei fejlesztéseket, az osztályokon használatba fogott új eszközöket. Elhangzott, az idén kapott hatalmas összeg elköltése nagy erőfeszítést feltételezett, a közbeszerzési procedúrák előkészítése, lebonyolítása, a vásárolt gépek szállítása, elhelyezése, beüzemelése mind nagy feladat volt. A sikeres közbeszerzési folyamatok után pedig olyan műszerek állnak az orvosok rendelkezésére, amelyek nemcsak, hogy a betegek javát szolgálják, hanem ösztönzik is a szakembereket a továbbtanulásra, előrelépésre. Országszinten egyedülálló minőségű Computer Tomográf, performáns vesekőtörő készülék, nagy értékű mobil röntgenek, echográfok, lélegeztetőgépek és számos más műszer érkezett idén a kórházba. Az osztályvezetők a terveiket is ismertették, mint elhangzott, további személyzetre, orvosokra és asszisztensekre is szükség van. A beteglétszám ugyanis folyamatosan emelkedik, december közepéig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak összesen 43 708 bennfekvő betege volt, közülük 18 190 személyt napos bennfekvés keretében láttak el. Ha összeadódnak a napok, amelyeket a páciensek idén a kórházban töltöttek, akkor több mint 140 ezer nap jön ki – mutatott rá az egyik felszólaló.

enekles PasteurFolytatva a már többéves hagyományt idén is elhozták karácsonyi dalaikat a kórház osztályaira a csíkszeredai Louis Pasteur Egészségügyi Posztlíceum diákjai, december 16-án a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban énekeltek a betegeknek és az alkalmazottaknak.

A tanintézet mintegy harminc diákja tanáraik és az iskola vezetőségének kíséretében járta végig a kórházi osztályokat és mutatta be karácsonyi repertoárját. Zenészek is kísérték a dalokat, Orbán József, a kórház munkatársa segítségével a diákok már előzőleg próbákon készültek a produkcióra. A karácsonyi dalokat és a fiatalokat minden osztályon örömmel fogadták.

Egy éve dolgozik szakorvosként a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati osztályán, rezidens orvosként azonban már ügyeletezett itt, mondhatni bedolgozta magát az osztályra. Úgy érzi, a helyén van és bár pályakezdéskor a külföldi munkalehetőség is szóba került, feleségével együtt a hazajövetelt választotta. A Hargita Népében dr. Fogarasi Zoltán belgyógyásszal jelent meg beszélgetés. 

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-fogarasi-zoltan-belgyogyasz-szakorvossal-teljessegeben-latni-es-kezelni-az-embert/

Karácsonyi jótékonysági koncert lesz december 22-én, a 18 órai szentmise után a csíksomlyói kegytemplomban a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében.

karacsony koncert csik 2019 vegsoDr. Domokos Lajos Csaba pszichiáter osztályvezető szakorvos Ráduly Gábor zongorista és Dobos Krisztina, illetve Kreiter Helga vokalisták kíséretében karácsonyi dalokat fognak énekelni. A koncert alkalmával adományokat fogadnak el a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára. A koncert és adománygyűjtés révén egy korábbi segítséget köszön meg a kórház: novemberben Ausztriából egy ottani öregotthon felszereléséből jó minőségű, használt ágyakat, továbbá éjjeliszekrényeket, matracokat és jelentős mennyiségű fogyóanyagot kapott az osztály. Ezzel a kórtermek felében sikerült kicserélni a bútorzatot, az adomány többi részének ideszállítása révén pedig ez teljesen felújulhat. A pszichiátriai osztály munkatársai által örömmel fogadott adomány Csíkszeredába irányításában és érkezésében nagy szerepet játszott Urbán Erik atya, a ferences szerzetesek erdélyi tartományfőnöke és Sebestyén Zsigmond Ausztriában élő egészségügyi asszisztens, a karácsonyi énekekkel nekik és az osztály munkaközösségének is meg kívánják köszönni a segítséget. A koncertre mindenkit szívesen látnak, az összegyűlt adományokat januárban adjuk át az alapítványnak.  

A csatolt fotón az újonnan berendezett kórtermek egyike látható.        

pszichiatria korterem 1

szuleszetlatogatasNagy volt az érdeklődés a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti osztálya iránt december 14-én: mintegy harminc várandós kismama és kísérőik látogattak el az intézménybe, ahol teával várták őket egy beszélgetésre, majd végigjárták az osztályt.

https://hargitamegye.ro/hirek/egyre-jobb-korulmenyek-varjak-a-kismamakat-a-csikszeredai-szuleszeten.html

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a Csíki Anyák Egyesületével partnerségben 2019. december 14-én megszervezi a 84. szülészetlátogatást az intézményben. Az eseményen a várandós kismamák és kísérőik megismerkedhetnek a szülészeti és újszülött-gyógyászati ellátás folyamatával, a szülőszoba csapatával, és meglátogathatják a szülőszobákat is.

A szülészetlátogatás a Csíki Anyák Egyesületének kezdeményezésére és szervezésével, a szülészeti osztály közreműködésével indult, a szombati immár a 84. ilyen esemény lesz. Megszervezését mostantól átvállalta a kórház, hisz amint dr. Konrád Judit, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett intézmény menedzsere rámutatott, „a mi feladatunk lebonyolítani ezt a látogatást, amellett, hogy a rendezvény népszerűsítésében továbbra is számítunk a Csíki Anyák Egyesületének segítségére”.            

Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke rámutatott, a kórházzal együtt hét éve tartják hasznosnak ezt a szolgáltatást. „Akárcsak a kezdetekkor, most is azt gondolom, hogy hiánypótló lehetőség ez a legtöbb kétórás esemény, melyre örömmel jönnek a fiatal párok, a többedszerre szülő édesanyák, és olyanok is, akik későbbi gyermekükkel kíváncsiak a megújult szülészeti osztályra, a szülőszobára, műtőre. Minden érdeklődőt szeretettel várunk, érdemes bátran feltenni a kérdéseket, hiszen ezek megválaszolása lesz az alapja egy jó kapcsolatnak az édesanyák és az intézmény között” – fejtette ki. Kiemelte, a szülészetlátogatás országos szinten példaértékű kezdeményezés, különösen, hogy egy civil szervezet kezdeményezésének, közbenjárásának köszönhető.

A szombati szülészeti látogatást a várandósság harmadik trimeszterében lévő kismamák és kísérőik számára ajánlják. A találkozó 10 órakor van, a kórház Dr. Kelemen József Könyvtárában: a kismamákat és kísérőiket az ügyeletes szülész-nőgyógyász szakorvos, dr. Kraft Hunor Norbert köszönti, majd Koncsag Zsuzsanna szülésznő vázolja fel a kórházi beutalással, szüléssel kapcsolatos kórházi tudnivalókat. Az újszülöttek ellátásáról Dr. Füstös Annamária neonatológus szakorvos beszél, majd Kiss Gyöngyi, a szülészeti osztály főnővére mondja el a várandósoknak a gyermekágyi időszak tudnivalóit. A résztvevők egy szórólapon megkapják a kórházi csomaggal kapcsolatos információkat is. Tulit-Incze Ágnes, a szülészeti-nőgyógyászati osztály pszichológusa tanácsadási lehetőséget kínál fel a várandós kismamáknak. 

A beszélgetés után az érdeklődők megtekinthetik a kórház szülészeti osztályát.

Folyamatban van a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház keretében a poliklinikán működő családtervezői rendelő szolgáltatásainak a kibővítése: klinikai pszichológus kezdte el a munkát, nemsokára pedig a rendelő részeként nőgyógyászati kabinet is működni fog.

https://hargitanepe.eu/nogyogyasz-is-dolgozik-majd-a-kabinetben-bovitik-a-csaladtervezoi-rendelo-szolgaltatasait/

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban több mint egy éve működik intenzív terápiás részleg az újszülöttek számára. Dr. Cseh Zsuzsanna újszülöttgyógyász szakorvost, a részleg orvosát az elmúlt hónapok tapasztalatairól kérdezte a Hargita Népe. A fiatal szakember azt is elárulta, mi fogta meg őt ezen a szakterületen.  

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-cseh-zsuzsanna-neonatologus-szakorvossal-az-ujszulottek-ismeretlen-vilaga/

Harminc év múlva világszerte többen halnak majd meg az antibiotikumokra rezisztens baktériumok okozta fertőzések miatt, mint amennyien daganatos megbetegedésekben – vetítik elő a népegészségüggyel foglalkozó szakemberek. Dr. Kollos-Püsök Katalin infektológust, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szakorvosát erről a jelenségről is megkérdezték.

A Hargita Népe 2019. november 26-i számában megjelent interjú itt olvasható teljes terjedelmében.

   

Bevallom az olvasóknak is, hogy összekevertem az epidemiológus, tehát járványtanász és az infektológus, tehát fertőző betegségek kezelésével foglalkozó orvosok szakterületét. Miben különbözik ez a két szakma?

– Az epidemiológus, járványtanász a fertőzések terjedésével, kockázati tényezőivel és a megelőzés kérdéskörével foglalkozik. Az infektológus a fertőző betegségekben szenvedők kezelését végzi.

– Négy éve érkezett Csíkszeredába, azóta dolgozik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán. Hogy érzi magát itt?

– Szilágy megyéből jöttem, Szilágysámsonban születtem. Ott jártam általános iskolába, majd tanulmányaimat Zilahon folytattam. Egyetemre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre jártam és a rezidensképzést is ott végeztem, ezt követően kerültem Csíkszeredába.

– Hogyan?

– Utolsó éves rezidens voltam, amikor telefonon felhívott Ambrus Irén doktornő, a fertőző betegségeket kezelő osztály főorvosa és az akkori korházmenedzser, Demeter Ferenc doktor úr, hogy van üres állás az osztályon és fiatal szakorvosokat keresnek. Gondolkodtam, aztán elfogadtam az ajánlatot és idejöttem. Ezt megelőzően csak egyszer jártam Csíkszeredában. Nem bántam meg a döntésemet, jól érzem itt magam. A kollégákkal is jó viszonyban vagyok, vannak ismerősök, barátok is a közelben, Gyergyószentmiklóson, Udvarhelyen, Újtusnádon.

– Miért ezt a szakágat választotta?

– Tetszett az infektológia már az egyetemen. Kihívásnak számít ez a szakág, hisz a betegségeknek több kiváltó, elősegítő tényezője van, amelyeket fel kell kutatnunk és ennek alapján lehet kiválasztani a megfelelő kezelést a beteg számára. Több kórokozó is kiválthatja ugyanazokat a tünetegyütteseket, azonosítani kell az illető kórokozót és ennek megfelelően célzott kezelést kell alkalmazni. A fertőző betegség mellett még az ehhez társuló krónikus megbetegedésekre, immunhiányos állapotokra is figyelni kell, amelyek súlyosbíthatják a betegség lefolyását. Kihívásnak számít az is, hogy itt Csíkszeredában együtt van a gyermek- és a felnőtt infektológia, így gyerekekkel és felnőttekkel is van alkalmam foglalkozni, egyes fertőző megbetegedés megjelenési formája változik az életkor függvényében.   

– Manapság sok szó esik az antibiotikum rezisztenciáról, múlt héten az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tematikus napokon hívta fel erre a figyelmet. Kezdjük azzal, hogy mit jelent az antibiotikum rezisztencia….

– Az antibiotikumokat a bakteriális fertőzések esetén adjuk, azok leküzdésében segítenek. Vannak továbbá antivirális szerek, amelyeket a vírusos megbetegedések és antimikótikumok, amelyeket a gombák okozta fertőzések esetén alkalmazunk. Az antibiotikum rezisztencia azt jelenti, hogy olyan kórokozók alakulnak ki, amelyek ellenállóak az antibiotikumokkal szemben.

– Hogyan alakul ki ez az ellenállóképesség?

– Egyes baktériumok már úgy „születnek”, hogy rezisztensek egy bizonyos antibiotikum-családra, de ez a rezisztencia lehet szerzett is, leggyakrabban mutáció révén alakul ki ez a képességük. Az utóbbi időben nagyon jellemző ez, számos rezisztens baktériumtörzs van, illetve jön létre. Vannak törzsek, amelyek egy-egy antibiotikummal szemben ellenállóak, de van olyan is, amelyik minden antibiotikumra. Utóbbiakat nevezik szuperbaktériumoknak. Ezek nemcsak az antibiotikumokkal, hanem a fertőtlenítő szerekkel és a környezeti hatásokkal szemben is ellenállóbbak. Ilyen szuperbaktériumok egyes Pseudonomas -,  Klebsiella-, és Acinetobacter törzsek, melyek súlyos fertőzéseket, például  tüdőgyulladást, húgyúti infekciót, szepszist, tehát akár életet veszélyeztető betegségeket is okozhatnak. Ezek a szuperbaktériumok növelik a mortalitást, ugyanakkor a kórházi bennfekvés, a kezelés időtartamát és költségét is.  

– Térségünkben is jellemző az antibiotikum rezisztencia?

– Itt is sokszor találkozunk olyan laboratóriumi jelentéssel, antibiogrammal, ami olyan kórokozó jelenlétét mutatja, amely több antibiotikum-családra rezisztens. Sajnos nemcsak többszörösen hoszpitalizált, krónikus betegségben szenvedő vagy immunhiányos felnőtteknél, hanem olyanoknál is, akik még sosem voltak kórházban, például gyermekeknél is látjuk ezt. A statisztikai adatok szerint világszerte évente hétszázezer ember hal meg olyan fertőzésekben, amelyet rezisztens baktériumok okoznak, 25 ezer közülük az Európai Unióban. Románia pedig Európa-szintjén első az antibiotikum rezisztencia mértékét tekintve, egyes baktériumtörzsek esetén, az  Europai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint. 

– Mi az oka ennek?

– Legtöbbször a helytelen, túlzott, indokolatlan, hosszas antibiotikumhasználat. Gyakori, hogy valaki lázas, köhög néhányat és be is veszi azt az első gyógyszert, ami van otthon, sajnos ez gyakran épp egy antibiotikum. Az utóbbi években csökkent az antibiotikumok recept nélküli kiadása, de azért néha még előfordul. A vírusos megbetegedésekre szedett antibiotikum teljesen fölösleges, hatástalan. Sajnos néhány esetben a betegek úgymond rossznéven veszik, ha egy vizsgálat után az orvos úgy véli, hogy nincs szükség antibiotikumra, és nem ír fel receptet.

– Mi a helyes gyakorlat?

– Mindenképpen csak orvosi utasításra kell antibiotikumot szedni, a háziorvos vagy szakorvos javaslatára. A kórházba beutalt betegek esetében pedig a célzott antibiotikumkezelés a helyes, tehát, hogy az adott baktériumra ható antibiotikumot kapja a beteg. Sajnos elég hosszas a tenyészetek ideje: két-három nap, amíg kitenyésztik az éppen fennálló baktériumot, és meghatározzák az antibiotikum érzékenységet, ennél több, ha rezisztens törzsről van szó, a vértenyészet pedig legkevesebb hét napot vesz igénybe. Ezalatt gyakran el kell már kezdeni a kezelést, ilyenkor az úgynevezett empirikus antibiotikum-terápiát alkalmazzuk, tehát arra alapozva választunk gyógyszert, hogy az adott megbetegedést milyen baktériumok okozhatják, a kórházban vagy a térségben milyen, az adott baktériumok antibiotikum-érzékenysége vagy épp rezisztenciája, figyelembe véve a kezelése protokollok ajánlásait stb. A jövőben olyan gyorstesztek jelenthetnek megoldást, amelyekkel például egy családorvosi rendelőben is gyorsan eldönthető, hogy baktérium vagy vírus okozza az adott fertőzést, de ez sajnos még nagyon a jövő ígérete.

Amire még felhívnám a figyelmet az, hogy az állattartás szintjén is vissza kell szorítani az antibiotikum-használatot, hisz, ha a tápokban antibiotikum van vagy túlzott mértékben kezelik őket ezzel, akkor már az általuk ürített, az emberek számára fertőzési forrást jelentő ürülékben is lehetnek rezisztens baktériumok.

– Mit tehetünk még mi, mindannyian?

– Jobban oda kell figyelnünk a fertőzések megelőzésére. Kezet kell mosni gyakran, el kell takarni a szájat tüsszentéskor, köhögéskor. Az egészségügyi nevelést ugyanakkor már óvodában, iskolában el kell kezdeni. Ennek az is része, hogy csak orvosi javallatra veszünk be antibiotikumot. Fontos lenne továbbá, hogy a beteg gyermekek, felnőttek ne menjenek közösségbe, ezzel megakadályozzák a ragályos betegségek terjedését. Nemsokára jön az influenzaszezon, amely egy vírusus megbetegedés, ne szedjünk fölöslegesen antibiotikumot. Az, ha valaki önkezelésbe kezd és magától bevesz egy-két szem antibiotikumot, aztán abba hagyja, mert már jobban van, az hatástalan és ezzel csak növeli a rezisztencia kialakulását. A megelőzés egy másik formája a védőoltások beadása, amelyek ugyancsak meggátolják egyes fertőző megbetegedés kialakulását.

– Elmondtuk, hogy influenza esetén mit ne szedjünk, segítsen azzal, hogy mondjuk el, hogy mit lehet….

– Influenza esetén tüneti kezelést lehet alkalmazni, gyulladáscsökkentőt, lázcsökkentőt, köhögéscsillapítót lehet szedni háziorvos vagy szakorvos javaslatára. Fontos az ágynyugalom, és higiéniás szabályok betartása, gyakori szellőztetés. Továbbá sok folyadékot és vitaminokban gazdag táplálékot, gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani. Ha öt-hét nap elteltével sem enyhülnek a tünetek, akkor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. 

– Az antibiotikum rezisztencia kapcsán sötét jövőképet festenek a szakmai szervezetek előrejelzései…

– A szakértők szerint 2050-re többen fognak meghalni világszerte az antibiotikumrezisztens baktériumok által okozott fertőzések következményeként, mint daganatos megbetegedésekben. A baktériumok sokkal gyorsabban mutálódnak, mint ahogy az antibiotikumok fejlődnek. Zajlik az új gyógyszerek fejlesztése, de az antibiotikumok kutatása nagyon hosszas, több fázisban működik, egy-egy új molekula megjelenik, de nagyon ritkán. Amit kórházi szinten mi is tenni tudunk, hogy visszafogjuk az indokolatlan antibiotikumhasználatot, és szükség esetén célzott antibiotikoterápiát alkalmazunk.

R. Kiss Edit

November 14-e a Cukorbetegség világnapja volt, sokan, sok médiafelületen hívták fel a figyelmet ezúttal is a betegségre. Sokat beszélünk róla, de talán nem eleget, a betegek száma ugyanis ijesztő mértékben emelkedik nemcsak világszerte, hanem a térségben is – mutatott rá dr. Ruff Rudolf, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház endokrinológus, diabetológus szakorvosa a Hargita Népében megjelent interjúban.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-ruff-rudolf-endokrinologus-diabetologus-szakorvossal-ugrasszeruen-no-a-cukorbetegek-szama/

December ötödikén több alkalommal is felbukkant a Mikulás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház lépcsőin, kórtermeiben.

Mikulas resizedCsütörtökön délben Nagy Zelma szociális testvér szervezésében a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola negyedik osztályos diákjai látogattak el a kórházba, Pál Teréz tanító és Fodor Zita hitoktató kíséretében: a gyerekek ajándékot is hoztak, de nagy lelkesedéssel énekeltek és mutattak be egy kis színdarabot a négy adventi gyertyáról a belgyógyászati, az onkológiai, az ideggyógyászati és szülészeti osztályokon.  

A gyerekek után a Jó arcok Egyesület tagjai keresték fel a gyermekgyógyászati osztályt és ajándékozták meg az ott ápoltakat. Az osztályon kezelt 23 kis páciensnek és szüleiknek estére is maradt egy meglepetés: a városi Mikulásváró ünnepségről a Mesehetes zenekar tagjainak kíséretében a kórházba érkezett a Mikulás. Miközben a zenekar tagjai Mikulásváró és karácsonyi dalokat énekeltek, a Csíki Játékszín képviseletében érkezett nagyszakállú gyümölcsöt, édességet osztott szét a gyerekeknek. Beszélgetésre is volt idő, a Mikulás biztosította a kis betegeket arról, hogy bizonyára hamar meggyógyulnak és hazamehetnek.

Megosztották ajándékcsomagjaikat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Otthonának lakói a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekgyógyászati osztályára beutalt gyerekekkel szerdán.

MikulasjarasDecember 4-én az otthon vezetője és mintegy tíz lakója kereste fel a kórház gyermekgyógyászati osztályát a Mikulásjelmezbe öltözött Jendrolovits Gábor és segítői társaságában. Jendorolovits Gábor 17 éve segíti Böjte Csaba ferences szerzetes alapítványát és elmondása szerint ahogy a szervezet házainak száma növekedett, úgy nőtt évről évre az ajándékcsomagok mennyisége is. Ami kezdetben egy baráti társaság adományozása volt, az mára már magyarországi magánszemélyek és vállalatok széleskörű adományozási akciójává alakult át, ebben az évben, december 2-8 között mintegy tízmillió forint értékben az alapítvány 78 otthonában, továbbá öt kórházban osztanak ki Mikulás-csomagokat.  

A kórház gyermekgyógyászati osztályán szerdán 23 gyermeket ápoltak, ők és szüleik örömmel fogadták az édességből álló csomagokat.

Koraszülötteket nevelő szülők találkozhattak szombaton egymással és az újszülöttellátás terén dolgozó szakemberekkel Csíkszeredában, a Megyeháza márványtermében a Koraszülöttek világnapja alkalmával megszervezett rendezvényen.

kora2A szervező Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház nevében dr. Konrád Judit menedzser köszöntötte a kisebb és nagyobb gyermekeikkel együtt érkezett szülőket. „A koraszülöttek pici súllyal, de hatalmas erővel születnek, nekünk pedig az a dolgunk, hogy mindent megtegyünk a segítésükért, szakszerű ellátást és körülményeket biztosítsunk számukra. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályán több mint egy éve működik már az intenzív terápiás részleg, a koraszülöttek nagy részét már megfelelő körülmények között el tudjuk látni. Megrendítő és felemelő látni ezeket a pici harcosokat, ahogyan megkapaszkodnak és fejlődnek” – mondta a menedzser. Hozzátette, a kórház keretében később is segítséget tudnak nyújtani, ha a szülők megkésett fejlődés jeleit tapasztalják, akkor forduljanak bizalommal a csíkszentmártoni rendelőkben modern terápiák alkalmazásával dolgozó korai fejlesztő szakemberekhez.

A csíkszeredai kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa nevében Borboly Csaba köszöntötte a résztvevőket. „Folyamatosan dolgozunk a Csíkszeredai kora3Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztésén, a beruházások mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szülészeti és újszülött osztály minél barátságosabb, családiasabb kialakítására, szeretnénk bútorokat cserélni, külön termet kialakítani az aranyóra zavartalan eltöltésére, de szükség van egy látogatótérre, és már pszichológus is erősíti a csapatot. Azon dolgozunk, hogy a kismamák és a kisbabák egyaránt jól érezzék magukat a kórházban, legyen az őket fogadó környezet hangulatos, barátságos, melegséges. De dolgozunk a személyzet képzésén is, folyamatosan támogatunk fontos szakmai tanácskozásokat, képzéseket szülés-születés témában” – mutatott rá a megyei tanács elnöke. Kifejtette, a koraszülött babáknak és családjaiknak még nagyobb szüksége van a meleg, barátságos környezetre, szakképzett, odaadó személyzetre. „Háromszor figyelhettem meg testközelből az életadás, a születés csodáját, és egyre csak nő bennem a tisztelet az anya ereje, fáradhatatlan kitartása, és a kisbabák élni akarása előtt. Külön tisztelet és csodálat a koraszülött kisbabáknak és családjaiknak, mi csak támogatni tudjuk őket, és igyekszünk megteremteni számukra a legmegfelelőbb támogató környezetet. A munka oroszlánrésze az Övék, elismerés érte” – mondta Borboly Csaba.

kora4A november 17-én ünnepelt Koraszülöttek világnapjának jelentőségét dr. Füstös Annamária neonatológus, a csíkszeredai kórház újszülöttgyógyászat vezetője ismertette, aki bemutatta az osztályt is. Mint elhangzott, a Csíkszeredai Megyei Kórházban évről évre emelkedik a születések száma, 2017-ben 1 231 gyermek, 2018-ban 1 306 újszülött, idén pedig az év első tíz hónapjában 1160 gyermek jött világra. Az intézményben az újszülöttek mintegy nyolc százaléka koraszülött, ez évente több mint száz babát jelent. Ellátásukra a szülészeti osztály mellett újszülött intenzív terápiás részleg, illetve korababás részleg is működik. Csíkszeredában a 32-ik várandósági hétnél idősebb, legalább 1500 grammal született koraszülöttek ellátása lehetséges, ide szállítják át Gyergyószentmiklósról és Maroshévízről is a speciális ellátásra szoruló babákat. A koraszülöttség nem betegség, hanem állapot – jegyezte meg dr. Füstös Annamária.

A nap folyamán orvosok, fejlesztő szakemberek, pszichológus tartott előadásokat, osztotta meg ismereteit, tapasztalatait, tanácsait. A korababákat nevelő szülők is beszámoltak arról, hogy milyen, amikor a vártnál hamarabb érkezik a baba a családba. A rendezvény nemcsak a sorstársak tapasztalatcseréjére, hanem az újszülöttgyógyászati osztályon dolgozókkal való találkozásra is alkalmat nyújtott, az orvosok és a csecsemős asszisztensnők szünetben örömmel vették ölbe a piciket, akik számára az élet náluk, az osztályon kezdődött el. A nagyobbakat az előadások alatt a Bio Játszóház által biztosított játszósarok kötötte le, a koraszülöttek világnapjának lila színében pompázó száz léggömb pedig minden gyereknek élményt jelentett.

NemetVoroskereszt1Nagy értékű adományban részesült november 11-én a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a Német Vöröskereszt és a Frankfurti Diakóniai Klinika részéről. A kórház udvarán hétfőn két utánfutónyi, mintegy 15-16 ezer euró értékű felszerelést raktak le.

Az adomány részét képezik a németországi kórházban korábban használt ágyak, matracok, éjjeliszekrények, tolószékek, továbbá nagy mennyiségű új termék is: ágytálak, gyermek- és felnőtt pelenkák, nedvszívó matracok, matracvédők és számos egyéb, a betegellátásban hasznos fogyóanyag.

Az adományt kísérő Ralf Vosst, a frankfurti klinika képviselőjét és Thomas Hölzelt, a Német Vöröskereszt tagját hétfőn reggel a kórház könyvtárában fogadta NemetVoroskereszt2az intézmény vezetősége és több orvosa. Dr. Konrád Judit, az intézmény menedzsere köszönetet mondott az adományért és reményét fejezte ki, hogy a frankfurti kórházzal szakmai kapcsolat kialakítására is lehetőség nyílik, „fejlődő kórházként ugyanis a szakmai tapasztalatokra is kíváncsiak vagyunk, azokat is szívesen hasznosítjuk”. László Botond, a kórház gazdasági igazgatója azt mondta el, ebben az évben sok performáns műszert vásárolt a kórház, az alapfelszereltséghez tartozó eszközök biztosítása azonban nem egyszerű, például az ágyak, éjjeliszekrények közbeszerzése nehézkes és nem is mindig lehetséges olyan minőséget vásárolni, amely felérne a Németországból kapott eszközökével, ezért továbbra is szívesen fogadunk hasonló adományokat.

A német adomány külföldön dolgozó és itthoni egészségügyi dolgozók személyes kapcsolatai révén került Csíkszeredába. A két utánfutónyi eszközt hétfőn délelőtt rakták ki a kórház udvarán, az adomány egyes darabjai, például az ágyak egy része a szükséges fertőtlenítés után be is került az intézmény sebészeti és onkológiai osztályára.

Október 26-án lelki napot tartanak orvosoknak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban. A rendezvényen a hivatástudat témáját járják körbe, lelki feltöltődést nyújtva a résztvevőknek.

Amellett, hogy az orvosok szakmai képzéseken és konferenciákon vesznek részt, lelki életükkel is foglalkozniuk kell, lelki támaszra, feltöltődésre is szükségük van, hogy megerősödhessenek hivatástudatukban – mondta dr. Szilveszter Attila, aki ortopéd és traumatológus szakorvosként dolgozik a csíkszeredai kórházban.
A lelki napot Jakabos Barnabás Jezsuita szerzetes és dr. Dósa Éva pszichiáter, pszichoterapeuta vezeti elmélkedéseken, beszélgetéseken, imameditációkon keresztül, „Az én lelkem adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek” (Ezekiel 36,27) bibliai részt választva.
Tavaly 40-50 személy vett részt az eseményen, idén is ennyi érdeklődőre számítanak. – 30-an már jelentkeztek, ezek közül pedig többen a tavalyi lelki nap résztvevői is voltak, ami azt mutatja, hogy van igény az ilyen programokra, és reméljük, lesz még folytatás a jövőben is – nyilatkozta dr. Szilveszter Attila.
A részvételi díj 50 lej, mely az ebédet is tartalmazza. Jelentkezni a 0744–909835 vagy a 0740–412216-os telefonszámok valamelyikén lehet.

A cikk a Hargita Népe október 10-i számában jelent meg. 

Közel hetven egészségügyi szakember, önkéntesek, édesanyák vettek részt a Csíki Anyák Egyesülete által a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház partnerségével, az intézmény dr. Kelemen József Szakkönyvtárában október 21-22-én megszervezett szoptatástámogató kommunikációs tréningen. 

http://csikianyak.ma/2019/10/szoptatastamogato-trening-osszegzes/

Orvosok, asszisztensek, biológusok vettek részt pénteken és szombaton a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban lezajlott Dr. Kelemen József Patológiai Napokon.

A Hargita Megye Tanácsa által működtetett kórházban, a Dr. Kelemen Józsefről elnevezett szakkönyvtárban péntek délben tartották a rendezvény megnyitóját. Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntőjében azt mondta, fontosnak tartják, hogy miközben a kórház jelenéről és jövőjéről sok szó esik, a múlt előtt is tisztelegjenek és felidézzék az olyan orvosok munkásságát, mint dr. Kelemen József. A patológus főorvos bebizonyította, hogy Csíkszeredában, Csíkszeredából is lehet nemzetközi szinten is elismert munkát végezni, ösztöndíjakat elnyerni, nemzetközi kutatócsoportokban részt venni, rangos folyóiratokban publikálni. A menedzser arra biztatta a többi kórházi osztály képviselőit, hogy ahogy most a kórszövettanászok, úgy a következő években ők is hasonló módon tisztelegjenek elődeik előtt.

PatKonf2Dr. Dobrică Adrian-Cristian, a kórház megbízott kutatási-fejlesztési igazgatója köszöntőbeszédében arra mutatott rá, több mint egy éve állt fel a tudományos munka szervezésére szolgáló részleg a kórházban és a jelek szerint jó úton haladnak: ez idő alatt a kórház munkatársai több mint negyven tudományos munkát mutattak be hazai és nemzetközi konferenciákon, publikációk jelentek meg, szakkönyvekhez járultak hozzá fejezetekkel. A kórház főként az emberek révén működik, nagyon sokat javult az intézmény műszerezettsége, a humán erőforrás viszont továbbra is a legfontosabb tényező – mutatott rá dr. Dobrică Adrian-Cristian.

A rendezvényre érkezetteket üdvözölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy a kórházban tudományos jellegű rendezvényeket is szerveznek és a szakemberek látják az intézményben ezen a téren is a szakmai fejlődés lehetőségét.

Dr. Kelemen József életútját és munkásságát dr. Iurcsuk Olga, a kórház kórbonctani és kórszövettani osztályának vezetője ismertette. Mint elhangzott, az 1934-ben Szászrégenben született Kelemen József 1958-ban végezte el Marosvásárhelyen az orvosi egyetemet és egyetemi tanulmányai alatt már részt vett az idegrendszert vizsgáló kutatócsoportban, harmadéves korától pedig nyaranta már klinikán dolgozott. Egyetemi évei alatt kilenc tudományos munka társszerzője volt és eredményei alapján tudományos pályára készült, politikai okból azonban – az 1956-os magyarországi forradalom után egy félreértés révén a párt támadásával vádolták meg – erre nem volt esélye, így tanulmányai végeztével 1958-ban Bátoson kezdett orvosként dolgozni. 1962-ben visszatérhetett a tudományos munkához és Marosvásárhelyre, a Román Tudományos Akadémia ott létrejövő kutatóintézetében kezdett el dolgozni, 1965-ben pedig Bukarestben sikeresen szakvizsgázott patológus szakorvosként. 1963-ban Szegeden, majd 1969-ben Budapesten dolgozhatott, budapesti professzorokkal közösen új neuropatológiai munkamódszereket vezettek be. 1971-ben kapta meg az első Humboldt-ösztöndíját, amelynek keretében Münchenben dolgozott, az öregedés agyra gyakorolt hatását vizsgálta. 1972-ben főorvosi és doktori címet is szerzett, tudományos munkája mellett pedig egyetemi adjunktusként is tevékenykedett Marosvásárhelyen. Miután sikertelenül próbált elnyerni egy egyetemi tanári tisztséget és a hatóságok nem engedték áttelepedni Budapestre sem, ahová dolgozni hívták, 1975-ben Csíkszeredában kezdett el tevékenykedni. Megszervezte a kórszövettani és kórbonctani osztály munkáját, 1977-től pedig tíz even át a törvényszéki orvostani osztályt is vezette. Csíkszeredában sem adta fel a tudományos munkát, elemezte a ritka eseteket és dr. Megyes Tibor sebésszel közösen kidolgoztak egy, a mellrák gyors diagnosztizálására irányuló módszert. 1991-ben elnyerte a második Humboldt-ösztöndíját, ezúttal az AIDS-betegek agyát vizsgálta Berlinben. 1994-ben felépült a kórszövettan és kórbonctan különálló épülete a kórház mellett, a két osztály oda költözhetett át a kórház alagsorából. Tudományos munkássága részeként 1996-tól rendszeresen segítette a kaposvári kórházban az ideggyógyászati munkát. Megítélése szerint tudományos téren legnagyobb hozzájárulása a 11 hisztopatológiai festési módszer kidolgozása volt, amelyeket nemzetközi folyóiratokban is bemutattak. Emellett több, az idegrendszer működéséhez kapcsolódó felfedezése volt. Tudományos szervezői munkában is részt vett, patológiai rendezvények mellett szervezője volt az Erdélyi Orvosnapoknak is. Számos tudományos társaság, így a Magyar Tudományos Akadémia tagjává is választották és tevékenységét több díjjal ismerték el. 2004-ben nyugdíjba vonult, 2007-ben felvette nevét a kórház könyvtára. Dr. Kelemen József 2014-ben hunyt el.

A munkásságának tiszteletére is szervezett, a szakorvosok és a laboratóriumokban dolgozó asszisztensek számára továbbképző pontokkal is elismert rendezvény pénteken és szombaton patológiai előadásokkal és gyakorlati bemutatókkal folytatódott a csíkszeredai kórházban. A rendezvény szombati zárásán elhangzott, a sikerre és a nagy érdeklődésre való tekintettel várhatóan jövőben is megszervezik a patológiai napokat.      

Szeptember 21.-e az Alzheimer-kór világnapja volt, ezt követő héten világszerte számos rendezvényen hívták fel a figyelmet a betegségre, következményeire. Az időskori elbutulásként is emlegetett betegség nem gyógyítható, és a fokozatos leépülés, amivel jár, hatalmas terhet ró a beteg hozzátartozóira is. Mit kell tudni erről a kórról, mikor menjünk orvoshoz és mit tehetünk a megelőzés érdekében – a Hargita Népében dr. Dobos Gyöngyvér neurológus szakorvossal beszélgettek.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-dobos-gyongyver-neurologus-szakorvossal-fokozodo-visszafordithatatlan-feledekenyseg/

Menu