Sajtótájékoztatón mutatták be 2019. május 15-én reggel Hargita Megye Tanácsánál az intézmény fenntartásába tartozó Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új, megbízott ápolási igazgatóját, Szekeres Ildikót.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, az ápolási igazgató tevékenysége nagyon fontos, hisz a betegellátás lényeges eleme az egészségügyi ellátásnak, ugyanakkor pedig az ápolási igazgató irányítja a kórház személyzetének legnagyobb hányadát kitevő alkalmazottak, az asszisztensek, ápolók munkáját. “Az asszisztensek töltik a legtöbb időt a beteggel, ők kezelik, ők állnak legközelebb hozzájuk” – mutatott rá a menedzser. Hozzátette, ezért is elsőrendű a minőségi asszisztensképzés, amelynek megvalósításából a kórház is ki kell vegye a részét. A cél az, hogy a kórház csapatában a kiválóan képzett orvosok mellett szintén elsőrangú képzésben részesült asszisztensek dolgozzanak – tette hozzá.

Sajttaj apolasiigazgatoSzekeres Ildikó, az új ápolási igazgató ismertette, a székelyudvarhelyi egészségügyi középiskolában és technikumban szerzett asszisztensi képesítést, később pedig a Budapesti Gazdasági Egyetemen főiskolai diplomát. 15 évig dolgozott a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályán, majd a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egészségmenedzsment részlegén tevékenykedett, az asszisztensek továbbképzésének, vizsgáinak szervezésével foglalkozott. Részt vett az Asszisztensek rendje alapításában, egy ideig a szervezet elnöki tisztségét is ellátta. Ezt követően a Gyulafehérvári Caritas munkatársaként szervezett egészségügyi szakképző programokat. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, meglátása szerint jelenleg empátiára, alázatra és a beteggel való megfelelő kommunikációra van leginkább szükség az egészségügyi ellátásban.

Borboly Csaba, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fenntartójának, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy gondolja, a betegek jogos elvárása, hogy empátiával, szakmai alázattal viszonyuljanak hozzájuk a romániai egészségügyi ellátórendszer dolgozói és reményét fejezte ki, hogy a csíkszeredai kórházban sikerül meghonosítani ezt. “Egy ambiciózus fejlesztési tervekkel rendelkező intézmény esetében, mint amilyen a csíkszeredai kórház is, nagyon fontos, hogy minden kórházi tevékenység, így az ápolás is jó kezekben legyen. Igyekeznünk kell olyan minőségi ellátást biztosítani, mint amilyent a betegek elvárnak” – mondta Borboly Csaba. Hozzátette, ehhez a személyzet továbbképzésére is szükség van.

Dr. Konrád Judit megköszönte a mandátuma végére járt korábbi ápolási igazgató, Vízi Mária tevékenységét. Közölte, Szekeres Ildikó megbízatása egyelőre hat hónapra szól, a most folyamatban lévő igazgatói versenyvizsgák után az osztályvezető főorvosok számára, majd az ápolási igazgatói tisztségre is kiírják a versenyvizsgát.

Beszélgetés a Hargita Népében dr. László Zsuzsánna belgyógyász szakorvossal

Május 17-e a magas vérnyomás világnapja, ilyenkor világszerte igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos felismerni és kezelni ezt a betegséget. Dr. László Zsuzsánna, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati osztályának vezetője is arra mutatott rá ez alkalommal, hogy ennek a sokakat érintő, mondhatni hétköznapi betegségnek milyen súlyos következményei lehetnek.

https://hargitanepe.eu/banalisnak-tartott-betegseg-sulyos-kovetkezmenyekkel/

(forrás: Hargita Népe)

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is csatlakozott a Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség és a Hargita Megyei Ifjúsági és Sport Igazgatóság által megszervezett Ifjúsági Napokhoz, az intézményben pénteken, május 10-én fiatal szakorvosok és a képzésük végén a kórházban munkába álló rezidens orvosok tartottak előadásokat, esetbemutatókat.

A kórház könyvtártermében lezajlott eseményen a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola három osztályának diákjai is részt vettek.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntőjében kihangsúlyozta, a kórház feladata helyet biztosítani a fiatal orvosoknak, a rezidensek pedig az ilyen alkalmakkor bemutathatják rátermettségüket, bizonyíthatják, hogy itt a helyük.

rezidensbemutato1Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott, egy fejlődésben lévő kórházban nemcsak az orvosok számára van karrierlehetőség, hanem az asszisztensekre, ápolókra, munkásokra is szükség van. Mint elmondta, az egészségügyben emelkedtek a bérek és bár nem veszik fel a versenyt az egyes kiemelkedő szakterületeken adott fizetéssel, jobb munkalehetőséget jelenthet ez az ágazat, mint valahol külföldön dolgozni és gyakran méltatlan körülmények között élni. A megyei tanács elnöke kiemelte, azért dolgoznak, hogy jövőt biztosítsanak a fiataloknak, azoknak is, akik nem akarnak egyetemre menni, hanem szakmát akarnak tanulni, a következő időszakban pedig számos Európai Uniós finanszírozási forrást is lehet használni erre a célra. A rezidensekhez szólva Borboly Csaba azt mondta, bízik benne, hogy a kórház meg tudja becsülni a munkájukat, amelyhez az intézményben zajló számos fejlesztési program révén is igyekeznek biztosítani, javítani a körülményeket.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke is üdvözölte a rendezvény résztvevőit és felhívta a figyelmet az Európai Unió által a fiataloknak biztosított számos lehetőségre. Kiemelte, az unió több programja révén utazhatnak a fiatalok, megismerhetnek más kultúrákat és itthon értékesíthető szakmai tapasztalatot is szerezhetnek külföldön.

A rezidens orvosok számos szakterületről mutattak be esettanulmányokat, előadásokat, beszéltek például az onkológia terén tapasztalt robbanásszerű fejlődésről, a vesekő modern, helyben is rendelkezésre álló kezelési lehetőségeiről, a politraumatizált betegek ellátásáról. Előadást tartottak onkológus, intenzív terápiás, gyermeksebész szakorvosok, továbbá urológus, gyermeksürgősségi, ortopéd, gyermeksebész, belgyógyász, gasztorenterológus, szülész-nőgyógyász és fül-orr-gégész rezidensek.

A rendezvény végén Dr. Adrian Dobrică sebész, megbízott kutatási igazgató köszönte meg a szakorvosjelöltek előadásait. Biztosította a fiatal szakembereket arról, hogy a kórház várja őket, hogy csatlakozzanak a szakorvosi csapathoz.       

Beszélgetés dr. Orbán Éva allergológussal

Egyre többen vannak azok, akik számára a növények virágzása nemcsak a tavaszt, hanem a tüneteik megjelenését is jelenti: ahogy a fejlődő országokban, úgy térségünkben is egyre több az allergiás beteg, az egyik gyakran előforduló allergiás probléma a szénanátha. A betegség tüneteiről, okairól, előfordulásáról és kezelési lehetőségeiről a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház bőrgyógyászát, dr. Orbán Éva allergológust, klinikai immunológust kérdeztük.

https://hargitanepe.eu/civilizacios-artalom-gyakoribb-a-szenanatha/

(forrás: Hargita Népe)

A kedvezőtlen időjárás ellenére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház több mint százötven alkalmazottja formált nagy kört május 7-én déli 12 órakor az intézmény udvarán, összefogott, majd felemelt kezeikkel hangsúlyozva a megfelelő kézhigiénére alapuló tiszta egészségügyi ellátás fontosságát.

rsz img 3274Az akciót a május 5-i Kézhigiénés Világnap alkalmával szervezte a kórházban működő, a nozokomiális fertőzések megelőzésére és visszaszorítására létrehozott szolgálat (SPIAAM). Dr. Sergiu Sîngeorzan, a szolgálat vezetője kihangsúlyozta, a tiszta egészségügyi ellátás biztosításában mindenkinek – az egészségügyi személyzetnek, a betegeknek és az őket látogató hozzátartozóknak – is szerepe van, az alapot pedig a megfelelően alkalmazott kézhigiéné, illetve a gyakori, helyes kézmosás képezi.

A SPIAAM munkatársai kedden a kórház osztályaira is ellátogattak, a gyermekosztályon édességgel, lufikkal ajándékozták meg a gyermekeket és nekik, illetve hozzátartozóiknak is beszéltek a kézmosás jelentőségéről.

A Hargita Megye Tanácsának fenntartásában működő kórház előterében a hét folyamán egy standnál további információkkal szolgálnak az érdeklődőknek a kézmosás, kézhigiéné lényegességéről. A helyes kézfertőtlenítést nemcsak megtanulni, hanem ellenőrizni is lehet itt, egy Bug Box (UV-lámpa) segítségével.

“Egy egészségügyi intézményben nem évente egy napon, hanem minden nap hangsúlyozzuk a kézhigiéné fontosságát, a szakszerű kéztisztítás a mindennapi munka és a megelőzés része. Mégis, évente egy nap érdemes ily módon is kihangsúlyozni ennek a jelentőségét” – mondta Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, aki köszönetét fejezte ki a rendezvényen résztvevő alkalmazottaknak.

surgosseg1Sajtóbejárást szervezett szerdán, április 17-én a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az intézmény keretében működő Sürgősségi Betegellátó Egységben. Az érdeklődő újságíróknak bemutatták az osztály és a sürgősségi ellátás működését, szó volt a tevékenységet nehezítő szakorvoshiányról és az egység bővítésére, felszerelésére vonatkozó projektről is.

A sajtó képviselői mellett a kórház vezetői és Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke is részt vett az osztály bejárásán. Dr. Kacsó Jolán sürgősségi szakorvos, a Sürgősségi Betegellátó Egység vezetője elsőként a triázst mutatta meg, ahol a beérkező betegek állapotuk súlyossága alapján egy színkódot kapnak. A szakember felvázolta a színkódos beavatkozási rendszert, ismertette, melyek az azonnali ellátást igénylő piros, a sürgős beavatkozást szükségessé tevő sárga kódú esetek, illetve a zöld, kék és fehér kódú esetek, amelyek nem igényelnek azonnali ellátást. Megmutatták ugyanakkor a különböző kódú betegek ellátására használt kórtermeket, az ott található felszerelést. Elhangzott, a műszerezettség megfelelő, a megyei önkormányzat jóvoltából is számos olyan felszerelés áll rendelkezésre, amely nélkül a tevékenység ellehetetlenülne. Szintén a megyei tanács elnökének mondott köszönetet Dr. Kacsó Jolán azért az életnagyságú, professzionális gyakorlóbábuért, amely – mint mondta – nagyban hozzájárul a személyzet felkészítéséhez.

Az osztály megtekintése után lezajlott beszélgetés során dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere ismertette, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban az elmúlt években emelkedett a szakorvosok száma, olyan osztályokon, ahol korábban egy vagy két orvos tevékenykedett, most már két-három vagy négy orvos látja el a betegeket. „Ez sajnos nem mondható el a sürgősségi osztályról, a Romániában tapasztalt sürgősségi szakorvoshiány itt is érezteti hatását. Jelenleg a sürgősségi osztályon három szakorvos dolgozik, három családorvos vállal ügyeletet szerződéses alapon, továbbá egy intenzív terápiás rezidensünk és öt gyermekgyógyász sürgősségi rezidensünk van” – fejtette ki a menedzser. Hozzátette, folyamatosan hirdetik a betöltésre váró sürgősségi orvosi állásokat. Dr. Melles Orsolya orvosigazgató kifejtette, más módon is igyekeznek növelni az orvosok számát, a napokban például felhívást intéztek a megyebeli családorvosokhoz, hogy vállaljanak ügyeletet a sürgősségi osztályon.

surgosseg2„Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a szakorvosok idevonzását az ellátás kiszélesítése érdekében, ami a lakosság érdekeit szolgálja. Ha a családorvosok vállalják a sürgősségi orvosi továbbképző elvégzését, a megyei tanács támogatásával minden ezzel kapcsolatos költségüket megtérítik” – hangsúlyozta a találkozón Borboly Csaba.

Ugyanakkor május elején Marosvásárhelyen a végzős rezidens orvosokkal fognak találkozni a kórház képviselői és igyekeznek meggyőzni őket, hogy jöjjenek Csíkszeredába dolgozni. A sürgősségi orvoslás egy nagyon szép, sok szakmai elégtételt adó szakma, de nagyon nehéz is – mondta dr. Kacsó Jolán, aki rámutatott, az országban mindenhol küzdenek a kórházak a sürgősségi szakorvosok hiányával.

A jövendőbeli orvosok számára a Sürgősségi Betegellátó Egység folyamatban lévő fejlesztése is vonzerő lehet. A találkozón ismertették, a sürgősségi osztály a következő években kibővül, új felszerelést kap és a személyzet száma, illetve a szolgáltatások köre is növekszik, például saját computer tomograf, röntgen lesz és sürgősségi fogászat beindítását is tervezik. A beruházás keretében jelenleg a műszaki tervek, illetve az épület bővítésére vonatkozó dokumentáció előkészítése van folyamatban. „A sajtó révén is szeretnénk eljuttatni a jövendőbeli kollégáinkhoz, hogy már most is érdemes hozzánk jönni dolgozni, a következő években pedig még inkább adott lesz minden feltétel a minőségi munkához” – mondta még Dr. Kacsó Jolán.

spitalul mcic vn 001A MOL Románia és a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány 270 ezer euró értékben adományoz orvosi műszereket, berendezéseket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak – jelentették be április 9-én, kedden Csíkszeredában. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház könyvtártermében lezajlott sajtótájékoztatón elhangzott, a kórház gyermekgyógyászati osztálya nagy teljesítményű ultrahang készüléket, az újszülöttgyógyászati osztály modern melegítő- és újraélesztő asztalt, kék fényű lámpákat, míg az onkológiai osztály tíz kezelő fotelt és két vénakereső eszközt kap az adomány révén. Ugyanakkor egy teljesen felszerelt új mentőautóval, valamint laboratóriumi eszközökkel is támogatják a kórházat.

„A MOL Románia közel 25 éve van jelen a hazai piacon, nem csupán beszámítható és becsületes gazdasági szereplőként, hanem a közösségek felelős partnereként is. Az évek során megbízható tagja lettünk a közösségnek, hiszen következetesen részt vettünk olyan projektekben, amelyek az emberek életének javítását célozzák. A MOL Románia továbbra is támogatni fogja azokat az ügyeket, kezdeményezéseket, amelyek jelentős szerepet játszanak az olyan kulcsfontosságú területeken, mint az egészségügy, az oktatás vagy a környezetvédelem” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„Annak ellenére, hogy alapítványunk elsősorban országos szintű adományozó szervezet, számos olyan programot/projektet valósítottunk meg a 20 éves létezésünk során, amellyel saját közösségünk fejlesztéséhez kívántunk hozzájárulni. A MOL Romániával folytatott gyümölcsöző együttműködésünk 14. évében újra lehetőséget adatott arra, hogy olyan projektet ültessünk életbe, amely által támogathatjuk a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház több részlegén az orvosi szolgáltatások korszerűsítését. Ez egy olyan projekt, amelyet nagy szeretettel valósítunk meg, mert a rendkívüli közösségi hasznossága mellett bizonyítja a szervezetünk és a MOL Románia közötti partnerség stabilitását is” – mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere azt emelte ki, „a MOL Románia támogatásának köszönhetően felajánlott orvosi eszközök segítenek abban, hogy jobb betegellátást nyújthassunk kórházunkban”. „Ezeket az eszközöket a mindennapi munkánkban használjuk fel a betegek diagnosztizálására és kezelésére” – mondta dr. Konrád Judit, aki megköszönte a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány támogatását.

„Ezek a berendezések hozzájárulnak az onkológiai osztály egy új terápiás egységgel való kibővítéséhez, ahol a betegek egynapos kezelését biztosíthatjuk. Így, az adott élethelyzetükben a lehető legteljesebb biztonságot és kényelmet tudjuk nyújtani számukra, ezáltal is javítva az onkológiai szakellátás minőségét Hargita megyében” – nyilatkozta dr. Holló Gergely onkológus szakorvos, a kórház onkológiai osztályának vezetője.

Dr. Alexandru Mureșan gyermekgyógyász főorvos, a gyermekgyógyászati osztály vezetője azt mondta el, úgy örülnek az új készüléknek, mint a gyermek, amikor rég remélt ajándékot kap és felsorolta, milyen jellegű megbetegedések diagnosztizálásában nyújt segítséget az ultrahang készülék.

Dr. Cseh Zsuzsanna szakorvos az újszülöttgyógyászati osztály nevében köszönte meg az adományt és elmondta, hogyan fogják segíteni az újszülöttek ellátását az említett eszközök. 

A MOL Románia által biztosított adományból az orvosi műszerek, eszközök beszerzésében a Polgár-Társ Alapítvány működik közre. Amint Potozky László, az alapítvány elnöke közölte, az eszközök beszerzésére aláírták a szerződéseket és a következő harminc napban ezek meg is fognak érkezni a kórházba.

Csíkszereda, 2019.04.09.

Felszerelték a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház körül húzódó kerítésre a villanypásztort, amely az intézmény területére korábban több alkalommal behatoló medvéket hivatott távol tartani. 

A villanypásztor az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa javaslatára, megelőző intézkedésként került fel a kórház hatszáz méter hosszan húzódó kerítésére. A huzalokra figyelmeztető táblákat is kifüggesztettek.

A kórház vezetősége felkéri a betegeket, hozzátartozóikat és az alkalmazottakat, hogy legyenek elővigyázatosak a kerítés közelében.   

Menu
Go to top