Február 4-e a Rákellenes Világnap. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ez alkalommal az intézmény működtetője, Hargita Megye Tanácsának márványtermében daganatos betegek és hozzátartozóik számára szervezett találkozót kedden délután.  

DSC 0029A rendezvénytermet megtöltő, mintegy száz résztvevőt Szekeres Ildikó, a kórház ápolási igazgatója üdvözölte. Mint mondta, a rákbetegség súlyos trauma, amely megviseli a beteget és hozzátartozóit is. Kiemelte, a helyes információk nagyon fontosak, a személyes belső erőforrásba vetett hit pedig segít a gyógyulásban.

Dr. Holló Gergely onkológus szakorvos a Rákellenes Világnapról és a daganatos megbetegedésekről beszélt. Mint mondta, a Rákellenes Világnap egyik célja a rákbetegséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatása. Ilyen tévhiteket megcáfolva az orvos többek között kiemelte, mind közösségi, mind egyéni szinten sokat tehetünk a daganatos megbetegedések ellen. „A kulcs az egészséges életmódban keresendő. Emellett rendkívül fontos, hogy mindenki eljárjon a korának és családi előzményeinek megfelelő rendszerességgel szűrővizsgálatokra. Minél korábban felfedezik a daganatot és megkezdik a kezelést, annál jobbak a gyógyulási esélyek” – mutatott rá a szakorvos.

Dr. Kraft Hunor Norbert szülész-nőgyógyász szakorvos a betegség lelki oldaláról beszélt. „Hosszú ideig cipelt frusztrációnk, szorongásunk, megfelelési kényszerünk, félelmeink idő után testi tünetet fognak adni, a szervezetünk jelezni fogja a tudatunknak: ennyi most már elég. Érzelmeink felismerése, azok megértése és megbeszélése megmenthet minket, és ugyanilyen fontos a család megtartó ereje” – mondta. A Pozitív Attitűdformálás Alapítvány idézetével fejezte be, mondván, hogy az orvos kezel, a kapcsolatok gyógyítanak.  

A kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa elnöke, Borboly Csaba köszöntőjében arra mutatott rá, a kórházfejlesztési tervek célja, hogy a betegek ne kelljen várjanak, ne kelljen máshová menjenek kezelésért. Mint mondta, idén is jelentős fejlesztések előtt áll az egészségügyi intézmény, a távlati cél pedig, hogy regionális klinikává fejlesszék a csíkszeredai kórházat.    

A tapasztalatok szerint segít a betegséggel való harc megvívásában, ha a betegek megosztják gondjaikat, beszélnek arról, amivel megküzdenek. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a kezeléseken túl is segíteni kívánja a daganatos betegeket, a találkozón letették az alapjait egy önsegítő csoport működésének is. Arról, hogy Székelyudvarhelyen hogyan működik egy ilyen csoport, András Anna-Mária, a csoport vezetője beszélt. Megosztotta tapasztalatait az egybegyültekkel két gyógyult rákbeteg is, akik a betegség és a gyógyulás időszakáról meséltek.   

A daganatos betegek és hozzátartozóik számára létrehozott, a kórház égisze alatt működő csíkszeredai önsegítő csoport első találkozója 2020. február 19-én lesz, a Megyeháza 19-es termében. Az érdeklődőket kérik, hogy részvételi szándékukat jelezzék előre február 15-ig a csoport vezetőinél a következő telefonszámokon: Nagy Enikő Zelma szociális testvér (telefon: 0746 138763) és Kedves Erzsébet gyógyult beteg (0742 689858).

 

Menu