Nemcsak a koronavírus-járvány kapcsán szerepelt sokat a sajtóban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, intézményünkben az elmúlt hetekben több performáns gépet átadtak, dr. Konrád Judit menedzser pedig bejelentette, igényelte a kórház a kompetenciájának megfelelő, magasabb szintű besorolást az Egészségügyi Minisztériumtól. A menedzserrel a II-es kategóriáról, annak feltételrendszeréről és várható hozadékáról beszélgettek a Hargita Népében.

A koronavírus-járvány és a Covid–19 megbetegedés kapcsán sok tévhit tartja magát, az egyik ilyen, hogy a tünetmentes fertőzöttek is gyógyszert kell szedjenek. Ezt is cáfolta beszélgetésünk során dr. Szécsi Csilla infektológus, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szakorvosa, aki kollégáival együtt a koronavírus-fertőzöttek ellátásán dolgozik.

https://hargitanepe.ro/hu/a-tunetmentes-fertozottek-nem-kapnak-gyogyszert-1594105810143

 

Új és ultramodern vesekőzúzó berendezés (litotriptor) szolgálja a gyógyítást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A szerdán, július 8-án sajtótájékoztatón ismertetett, országszinten egyedülálló orvosi eszközzel a szakorvosok szerint a vesekövességben szenvedők közel kilencven százaléka számára tudnak minimálisan invazív kezelést nyújtani.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntőjében kiemelte, a koronavírus-járvány nagy kihívások elé állította és állítja továbbra is a kórházat, de eközben a fejlesztések is tovább zajlanak. „Örömmel jelentem be, hogy működésbe állítottuk a vesekőzúzó berendezést. Hiánypótló eszközről és szolgáltatásról és nagy értékű, több mint 4,1 millió lej értékű eszközről van szó, amelyet abból az állami támogatásból vásároltunk meg, amelyet tavaly a megyei tanács kezdeményezésére és az RMDSZ közbenjárására kaptunk meg. Betegeink, közösségünk javára fogjuk használni” – mondta a menedzser.

kozuzo

Fotó: László F. Csaba/Hargita Népe

Dr. Albert Claudiu urológus főorvos, a kórház urológiai osztályának vezetője úgy fogalmazott, egy álom vált valóra számukra, egy nagyon performáns berendezést állítottak szolgálatba, amely esszenciális a vesekövesség kezelésében. „A litotriptorral minimálisan invazív módon, tehát műtét nélkül tudjuk kezelni a betegeket, a veseköveket külső lökéshullámokkal törjük össze, a páciens pedig még aznap hazamehet. A vesekövességek közel kilencven százalékát tudjuk így kezelni. A következő időszakban valószínűleg nagyon sok betegünk lesz, hisz ilyen készülék nincs a térségben és ezekkel az adottságokkal még az országban sem” – jelentette ki a főorvos.

Menu