Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și Asociația pentru Județul Harghita au semnat luni, 21 septembrie un contract de colaborare. Pe baza acestuia și printr-un proiect câștigat la Fondul Bethlen Gábor, asociația va oferi sprijin pentru închirierea de locuințe de serviciu pentru șase specialiști tineri ai spitalului.

Asociația pentru Județul Harghita a câștigat 5 milioane de forinți la Fondul Bethlen Gábor și din această sumă va plăti chiria pentru șase specialiști tineri ai Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc din septembrie, anul acesta până iunie 2021. Cei șase tineri specialiști, beneficiari ai acestui sprijin locuiesc într-un imobil situat în apropierea spitalului.

fiatalorvos2
Dr. Konrád Judit, managerul spitalului cu această ocazie a afirmat că acest ajutor completează programul de locuințe de serviciu al Consiliului Județean Harghita pornit în beneficiul medicilor spitalului. „Debutul în carieră este o perioadă grea pentru toți tinerii, mai ales dacă vin la noi din alte orașe. Acest ajutor sprijină spitalul în atragerea forței de muncă specializate, a tinerilor specialiști”, a accentuat managerul.

 

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului a fost marcată și în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc: pentru a atrage atenția asupra importanței mesajului acestei zile, joi seara clădirea spitalului a fost iluminată în culoarea portocalie.

vilagitas

Ziua de 17 septembrie este Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit pentru anul 2020 ca slogan al acestei zile: Personal medical în siguranță, pacienți în siguranță!

Cu această ocazie OMS dorește să atragă atenția asupra faptului că “pandemia de SARS-CoV-2 a dezvăluit provocările și riscurile uriașe cu care se confruntă personalul medical, de la infecții asociate asistenței medicale, la stigmat, boli și chiar deces. Mai mult, lucrul în medii stresante face ca lucrătorii din sănătate să fie mai predispuși la erori care pot duce la afectarea pacientului”.

”Cu această ocazie am reamintit personalului medical din spital asupra importanței purtării corespunzătoare a echipamentului de protecție. Acest lucru este primordial și pentru protejarea pacienților noștri. Am amintit și posibilitatea de a participa la programele de screening disponibile. Totodată am oferit din nou personalului nostru sprijinul psihologilor care lucrează în spital, sănătatea însemnând nu numai cea fizică, ci și cea psihică. Dacă avem grijă de noi, vom putea avea grijă și de pacienții noștri” – a formulat cu această ocazie dr. Konrád Judit, managerul spitalului.

Siguranța pacienților și a personalului medical reprezintă un element primordial în oferirea unor servicii de calitate – a punctat și dr. Sergiu Sîngeorzan, medic șef al Serviciului de Supraveghere și Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM). ”Când vorbim de siguranță ne gândim la echipamente de protecție, materiale sanitare de calitate,  curățenie, empatie și profesionalism din partea personalului medical. Cu toate acestea, dacă pregătirea/instruirea personalului este deficitară, tot cuvântul ”siguranță” nu mai valorează nimic. De aceea, un spital cu personal instruit, bine pregătit, cu materiale calitative, într-un mediu curat, poate oferi oricând servicii sigure și de calitate pacientului. Iar acesta trebuie să fie țelul oricărei unități sanitare, chiar dacă de multe ori înseamnă muncă și investiții în plus” – a declarat medicul șef  SPIAAM.

 

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a primit în donație de la Primăria Comunei Frumoasa, Composesoratul Frumoasa, Composesoratul Nicolești, Composesoratul Bîrzava și Asociația pentru Frumoasa un aparat de ventilație mecanică.

La conferința de presă organizată cu această ocazie joi, în curtea spitalului, Ferencz Tibor, primarul comunei Frumoasa a spus, au oferit pentru acest scop banii rămași în bugetul comunei după declararea pandemiei și anularea manifestărilor și evenimentelor locale. Composesoratele au sprijinit idea și au completat suma, așa au reușit să cumpere aparatul.

20200917 124118

Donația a fost mulțumită de către dr. Konrád Judit, managerul spitalului. A arătat, cei din Frumoasa au fost printre primii care și-au oferit ajutorul. „Suntem recunoscători că am primit ajutor exact atunci, când aveam nevoie de aceasta. Acum ne exprimăm mulțumirile în cuvinte, dar facem acest lucru și prin munca noastră de zi de zi, depus în folosul comunității locale” – a spus managerul. Dr. Bartha István, medicul șef al secției de terapie intensivă al spitalului a explicat, aparatul primit acum este un aparat hibrid, care poate fi folosit atât ca aparat portabil pentru transportul pacienților în stare critică, cât și ca aparat de ventilație mecanică fixă, dacă va fi nevoie de acest lucru.

 

În județ și în majoritatea spitalelor județene nu există astfel de aparat, acestea se regăsesc mai
mult în centrele universitare și clinicile private – au subliniat specialiștii joi, la conferința de
presă unde s-a prezentat aparatul de osteodensitometrie al Spitalului Județean de Urgență
Miercurea Ciuc, pus în funcțiune în cabinetul de endocrinologie al spitalului.

oszteo4

Dr. Konrád Judit, managerul spitalului a spus, acest aparat în valoare de aproape 200 000 lei a fost
achiziționat de către spital anul trecut din acei bani pe care i-au primit cu ajutorul parlamentarilor
UDMR și a Consiliului Județean Harghita din bugetul de stat. Zece la sută din sumă a fost asigurată
de către Consiliul Județean Harghita. Managerul a atras atenția asupra faptului că aparatul poate fi
folosit și pentru screening, pentru depistarea timpurie a osteoporozei și a recomandat celor care
se încadrează în grupurile de risc să se folosească de această posibilitate.

 

S-au prezentat ministrului sănătății planurile de dezvoltare

Ministrul sănătății, dr. Nelu Tătaru a efectuat o vizită în județul Harghita vineri, 28 august 2020. Cu această ocazie s-a informat despre situația instituțiilor de sănătate și i-au fost prezentate de către oficialii locali proiectele pornite pentru a dezvolta serviciile medicale și de sănătate oferite locuitorilor județului. 

Ministrul sănătății a sosit în județ la invitația Consiliului Județean Harghita și al UDMR și a sosit împreună cu dr. László Attila, senator UDMR, președintele comisiei de sănătate al senatului. Prima dată a vizitat în Sînmartin cabinetele Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, centrul de dezvoltare timpurie, unde au prezentat planurile de reabilitare și modernizare al acestuia. După acesta a fost primit la Palatul administrativ de către oficialii județului și i-au fost prezentate planurile de dezvoltare în domeniul sănătății. Au fost luate în discuție și beneficiile includerii spitalului în categoria a 2-a, amintind faptul că spitalul a depus cererea de evaluare pentru includerea in această categorie în data de 22 iulie 2020. 

tataru

Acompaniat de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Ion Proca, prefectul județului, senatorul Tánczos Barna, deputatul Korodi Attila, dr. Konrád Judit, managerul spitalului și directori ai instituțiilor de sănătate, medici șefi de secție, ministrul a vizitat Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. A oprit la cortul de triaj al instituției și a făcut un tur al spitalului, pe parcursul căruia i-au fost detailate proiectele de dezvoltare. A vizitat noul bloc operator, aflat în construcție și locul, unde va fi construit a nouă aripă al spitalului pentru secțiile exterioare. S-a prezentat locul și planurile viitorului heliportul al spitalului. Ministrul a fost informat despre necesitatea și planurile unei clădiri noi pentru secțiile de pneumologie și boli infecțioase al spitalului și a vizitat noul aparat de rezonanță magnetică nucleară al spitalului. A fost informat totodată despre activitatea noului laboratorului medical și al laboratorului de biologie moleculară. În fața clădirii principale al spitalului au fost prezentate planurile spitalului modular unde va fi amenajată noua zonă tampon pentru bolnavii Covid-19 și bolnavii suspecți de infecția cu coronavirus. În fața Unității de Primiri Urgențe a fost prezentat proiectul care se referă la extinderea, modernizarea și dotarea acestei unități și s-a vorbit și despre lipsa cronică a medicilor de urgență. Ca soluție, ministrul a recomandat redirecționarea medicilor rezidenți către spital. Dr. Nelu Tătaru a vizitat șantierul unde se construiește de către Consiliul Județean Harghita o nouă clădire cu locuințe de serviciu pentru medicii tineri, după care s-a și întâlnit cu tineri medici din spital. S-a interesat și despre situația pregătirii de rezidențiat, medicii tineri exprimându-și opinia că marele centre universitare sunt aglomerate și că au mai multe șanse pentru a practica dacă pot să-și continue pregătirea în alte spitale. Ministrul a vizitat și acea suprafață care a fost predată de către municipiul Miercurea Ciuc și pe care Consiliul Județean Harghita vrea să construiască o sută de locuințe de serviciu. 

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a menționat, dacă planurile de dezvoltare ale Consiliului Județean Harghita sunt îndeplinite, solicitarea spitalului ar putea fi satisfăcută pe termen scurt, având în vedere că spitalul județean este o instituție de sănătate în curs de dezvoltare, cu mulți tineri medici, profesioniști, infrastructură bună și condiții bune.

 

– Așteptăm de mult timp vizita ministrului sănătății, am putut prezenta pașii pe care le-am făcut în ultima perioadă. Indiferent de perioada epidemică, am pus un mare accent pe dezvoltarea spitalului. Drept urmare, am depus o cerere la sfârșitul lunii iulie pentru a clasifica instituția noastră ca o clinică regională. De aceea era important ca ministrul sănătății să vadă și aceste evoluții. În același timp, sperăm ca proiectele prezentate, precum extinderea și construcția Centrul de Dezvoltare Timpurie Si de Reabilitare Sânmartin, construcția unei noi clădiri pentru secțiile de boli infecțioase și pneumologie, extinderea unității de primiri urgențe și relocarea tuturor unităților spitalicești vor fi susținute prin cooperare guvernamentală.

– a adăugat Borboly Csaba președintele Consiliului Județean Harghita.

În același timp, președintele consiliului județean a subliniat că cooperarea dintre oraș și spital ar putea fi mai strânsă cu candidatul la funcția de primar Korodi Attila și a mulțumit lui președintelui comitetului de sănătate al senatului, László Attila pentru încurajarea și organizarea ședinței de ieri.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, a subliniat că rezultatele a multor munci au fost prezentate astăzi, pe lângă implementări, și planurile pentru viitor. După cum a spus managerul, ei văd deja asigurarea că vor fi implementate și acestea.

– Privim înainte și ne îndreptăm mereu către obiective noi. De asemenea, reușim să ne împlinim visul ca instituția noastră să ajungă la categoria II.-a, datorită nu numai dotărilor instituției, ci și specialiștilor noștri adecvați – a adăugat managerul spitalului.

Prefectul Ion Proca a adăugat, datorită muncii personalului din domeniul sănătății, județul Harghita este unul în care nu există probleme majore în contextul epidemiei. După cum a spus el, acesta este rezultatul muncii împreună și este în interesul tuturor să îmbunătățim sistemul medicală important fiind ca județul Harghita să poată gestiona și cazurile mai complexe aici.

În evaluarea sa, László Attila, președintele Comitetului de sănătate al Senatului, a subliniat că s-a vorbit mult despre schimbările în formarea rezidenților, schimbările în sistemele de sprijin și alte aspecte ale implicării autorităților locale în aceste procese.

Deputatul Korodi Attila a adăugat că, pe lângă dezvoltările implementate în comun, orașul are responsabilitatea de a conecta corespunzător infrastructura spitalului cu infrastructura municipiului, deoarece numărul pacienților care vizitează instituția va crește în următorii ani. Vor fi necesare îmbunătățiri suplimentare pentru a preveni perturbările asociate traficului și acest lucru va necesita sprijinul guvernului.

Menu