Joi, 23 iulie 2020 dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a efectuat o vizită la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. 

În curtea instituției secretarul de stat și prefectul județului Harghita, Ioan Proca au fost primiți de către conducerea unității, al Direcției de Sănătate Publică Harghita și al Serviciului de Ambulanță Harghita. Ioan Proca, prefectul județului Harghita în cuvântul de său de salut a mulțumit pentru sprijinul primit din partea secretarului de stat pentru ca și spitalul din Miercurea Ciuc să participe în pregătirea rezidenților și a conturat noul plan al unității, de obținere a categoriei a II-a, pentru care a cerut susținerea lui. Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a detailat, spitalul a depus solicitarea clasificării în funcție de competență, în categoria a II-a. Această inițiativă al spitalului este susținută și de dr. Tar Gyöngyi, directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita, după cum aceasta a explicat, instituția lor începe acum un proces de evaluare al spitalului. 

DrAndreiBaciu

Conducerea unităților sanitare prezente au conturat secretarului de stat câteva din provocările și problemele cu care se confruntă, de exemplu insuficiența numărului specialiștilor ATI, ai medicilor de laborator, necesitatea măririi capacității de testare RT-PCR pentru depistarea virusului Sars-CoV-2, găsirea unor soluții și finanțare pentru amenajarea unei noi zonei de tampon în afara spitalului. 

Dr. Andrei Baciu a remarcat, din punctul de vedere al epidemiei de coronavirus situația arată destul de bine pentru județul Harghita, mulțumind și pentru eforturile depuse de autorități și unități sanitare pentru acest lucru. A atras atenția asupra resurselor financiare care vor fi puse la dispoziție de către Uniunea Europeană în domeniul sănătății, dând ca exemplu posibilitățile de finanțare care se vor deschide pentru digitalizare la spitale și instituții sanitare. A prezentat totodată situația pregătirilor pentru vaccinarea antigripală din toamnă. 

Secretarul de stat a dat asigurări că va sprijinii inițiativele locale de dezvoltare al sistemului sanitar din județ și că va mai reveni în vizită oficială.

 

 Miercurea Ciuc, 23.07.2020

Menu