Nemcsak a koronavírus-járvány kapcsán szerepelt sokat a sajtóban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, intézményünkben az elmúlt hetekben több performáns gépet átadtak, dr. Konrád Judit menedzser pedig bejelentette, igényelte a kórház a kompetenciájának megfelelő, magasabb szintű besorolást az Egészségügyi Minisztériumtól. A menedzserrel a II-es kategóriáról, annak feltételrendszeréről és várható hozadékáról beszélgettek a Hargita Népében.

A koronavírus-járvány és a Covid–19 megbetegedés kapcsán sok tévhit tartja magát, az egyik ilyen, hogy a tünetmentes fertőzöttek is gyógyszert kell szedjenek. Ezt is cáfolta beszélgetésünk során dr. Szécsi Csilla infektológus, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szakorvosa, aki kollégáival együtt a koronavírus-fertőzöttek ellátásán dolgozik.

https://hargitanepe.ro/hu/a-tunetmentes-fertozottek-nem-kapnak-gyogyszert-1594105810143

 

Un aparat ultramodern de litotriție deservește pacienții în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Aparatura care a fost prezentată presei miercuri, 8 iulie 2020 este unic pe nivel de țară și – după așteptările specialiștilor – va oferi intervenție minim invazivă pentru aproape 90 la sută din pacienți cu litiază renală.

Dr. Konrád Judit, managerul spitalului, în deschiderea evenimentului a arătat, pandemia de coronavirus a pus și pune în continuare spitalul în fața unor mari provocări, dar sunt în curs și dezvoltările instituției. ”Am onoarea să vă anunț că punem în funcțiune aparatul de litotriție. Este vorba de un serviciu de mare necesitate și despre un aparat de mare valoare, de 4,1 milioane lei. Acesta a fost cumpărat anul trecut din finanțarea obținută de la stat la inițiativa Consiliului Județean Harghita, cu ajutorul parlamentarilor UDMR. Îl punem în funcțiune pentru folosul pacienților, a comunității” – a spus managerul. 

kozuzo

Foto: László F. Csaba/Hargita Népe

Dr. Albert Claudiu, medic primar urolog, șeful secției de urologie a spitalului a spus, este un vis devenit realitate, fiind vorba de un aparat foarte performant și esențial pentru tratamentul litiazei renale. ”Cu ajutorul acesteia putem să tratăm pacienții cu o intervenție minim invazivă. Dezintegrăm calculii renali cu unde de șoc externe și în același zi pacientul poate pleca acasă. Aproape 90 la sută din calculi pot să fie rezolvați în acest fel. Eu mă aștept la foarte mulți pacienți în viitor pentru că este un aparat care nu există în zonă, și cu această dotare nici în țară” – a explicat medicul primar.  

Menu