Mielőtt megkezdődik a vakáció, a szabadságolások és strandolások időszaka, jó tudnunk, hogy fontos a napvédelem, de fontos az anyajegyeink vizsgálata is. Jelenleg egy országos kampány keretében ingyen lehet ellenőriztetni anyajegyeinket, kiszűrve az esetleges elváltozásokat. Egy bőrgyógyásztól megtudtuk, hogyan vizsgálhatjuk meg otthon anyajegyeinket, és mit is fed tulajdonképpen a melanoma szó.

https://liget.ro/kezelo/napozas-anyajegyekkel-rendkivul-fontos-a-vedekezes-igy-megelozhetjuk-a-bajt

Ca premieră pentru județele Harghita și Covasna, în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc s-au efectuat operații de stabilizare a coloanei vertebrale cu șuruburi și bare din titan. Operațiile de acest gen vor fi continuate în spital și se speră ca în perioada următoare să se primească finanțare pentru aceste intervenții din programele naționale de sănătate.  

SajtoGerinc.2„La întâlnirile noastre vorbim mult despre dezvoltarea spitalului, iar evenimentele ca și aceasta, dovedesc progresul nostru: avem bucuria să anunțăm că se realizează în spitalul nostru încă o operație pentru care până nu demult pacienții trebuiau să se deplaseze în alte spitale. Este vorba de stabilizarea coloanei vertebrale” – a anunțat în data de 11 iunie, în cadrul unei conferințe de presă organizate în biblioteca spitalului dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. 

„Ne mândrim cu acest rezultat și avem satisfacția că eforturile pentru dezvoltarea spitalului dau rezultate. Aș fi mult mai bucuros dacă noul bloc operator s-ar fi finalizat până acum, dar din păcate normativele se schimbă de la o zi la alta. Sper totuși că putem finaliza acest bloc operator în scurt timp și medicii pot lucra în condiții mai bune„ – a declarat la conferința de presă Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în a cărei subordine funcționează spitalul.  

„Acum un an era încă un vis sau un plan îndepărtat să efectuăm aceste operații de stabilizare a coloanei vertebrale, iar în ultima lună s-au făcut trei astfel de operații în spital. Este un mare ajutor pentru regiunea noastră, în județul Harghita și Covasna până acum nu s-au făcut astfel de operații, pacienții trebuiau trimiși în centre universitare unde sunt liste de așteptare de 7-8 luni pentru bolnavi cronici„ – a spus dr. Solti Norbert medic specialist neurochirurg, coordonatorul compartimentului de neurochirurgie al spitalului. Și-a exprimat speranța că în viitor aceste operații vor fi finanțate prin programele naționale de sănătate.

Șuruburile și barele de titan care sunt implantate cu ocazia acestor operații sunt scumpe, cele necesare pentru o operație costă în jur de 500 de euro. Dacă finanțarea se va face prin programe naționale, se speră că și trusa de operație – care acum este transportat ocazional de către o firmă de specialitate la spital – va putea fi închiriată pentru timp îndelungat.

Operațiile de stabilizare a coloanei vertebrale au fost efectuate de către neurochirurgul dr. Hajducsi Örs, cu asistența lui dr. Solti Norbert și ajutorul medicilor anesteziologi dr. Györfi György și dr. Bartha István.

Dr. Hajducsi Örs a explicat că aceste operații de stabilizare a coloanei se fac în cazul fracturii de coloană, în cazul alunecării vertebrelor și presupun implantarea unor șuruburi și bare de titan. Până acum au fost operate trei pacienți, unul din județul Covasna și două persoane din județul Harghita. Starea lor postoperatorie este bună, nu mai au dureri severe și pot să se miște mai ușor.

Beszélgetés Szőke Beáta gyógytornásszal

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban nemcsak a fizioterápiás osztályon, hanem az ortopédián és az ideggyógyászati osztályon is dolgozik gyógytornász. Szőke Beáta kinetoterapeuta a neurológián tevékenykedik, a fiatal szakembert a munkájáról kérdezték.

https://hargitanepe.eu/torna-a-korhazi-agyon/

(forrás: Hargita Népe)

gyereknap2Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate Harghita au vizitat vineri, 31 mai, copiii internați în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Reprezentanții casei de asigurări au oferit cadouri copiilor internați în secția de pediatrie și chirurgie a spitalului. Copii au primit și diplome, prin acest cadou simbolic recunoscându-se curajul lor. „De Ziua Copilului toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii oricărui copil” – se arată în comunicatul casei.

Menu
Go to top