surgosseg1Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc se confruntă cu o lipsă acută de medici de medicină de urgenţă, conducerea spitalului şi autorităţile judeţene făcând eforturi pentru atragerea de specialişti care să lucreze la această secţie.

Şefa Unităţii de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Kacsó Jolán, a declarat miercuri, într-o întâlnire cu presa, că, în prezent, lucrează în această secţie trei medici specialişti, ajutaţi de trei medici de familie, o linie de gardă fiind asigurată cu un singur medic.

Potrivit sursei citate, ar fi nevoie de minim 21 de medici de urgenţă, iar la o linie de gardă ar trebui să lucreze simultan trei medici.

"Deocamdată, în Urgenţă, este un singur medic (la o linie de gardă, n.r.), care vede toate urgenţele. Ceea ce e foarte greu şi pentru noi, mai ales că avem în jurul la 100, până la 150 de pacienţi în 24 ore, este foarte, foarte greu. Şi noi nu facem doar triajul pacientului, noi, practic, tratăm pacientul. În reanimare, pacientul stă şi două, trei ore până este stabilizat, este resuscitat şi doar după aceea pacientul este dus, fie pe secţie, fie intră în sala de operaţie. Până când pacientul nu e stabilizat, ceea ce se face în UPU, nici chirurgul nu intră în sală şi nici secţiile nu preiau pacientul. Deci, Urgenţa face diferenţa în cazurile critice", a declarat dr. Kacsó Jolán.

Aceasta a apreciat că deficitul de medici de urgenţă, care se înregistrează la nivelul întregii ţări, este cauzat, pe de o parte, de faptul că specialitatea este una foarte grea, iar pe de altă parte de faptul că este foarte căutată în străinătate, iar o parte dintre rezidenţi aleg să plece din ţară.

"E o specialitate extraordinar de frumoasă, cu foarte, foarte multe satisfacţii, dar o specialitate foarte grea. Şi ăsta este unul dintre motive pentru care o parte dintre rezidenţi se sperie de Urgenţă şi, în primul an, renunţă la rezidenţiat, se profilează spre o specialitate mai uşoară. (...)  Pe lângă faptul că e o specialitate foarte grea, este şi foarte căutată în străinătate. Şi atunci, rezidenţii noştri, care sunt foarte bine pregătiţi, pentru că sunt câteva centre universitare care excelează în pregătirea rezidenţilor în medicina de urgenţă, o parte din aceşti rezidenţi se orientează către străinătate", a precizat dr. Kacsó Jolán.

surgosseg2Ea a prezentat presei modul în care funcţionează secţia şi a punctat că aceasta dispune de toate dotările necesare pentru ca medicii tineri să poată face performanţă, urmând ca până în 2022 să se extindă şi să se modernizeze, printr-un proiect european derulat de Consiliul Judeţean.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judith, a subliniat faptul că numărul medicilor specialişti a crescut, în ultimii ani, în această unitate sanitară, dar la Unitatea de Primiri Urgenţe încă nu s-a reuşit rezolvarea problemei.

Ea a precizat că există mai mulţi rezidenţi care şi-au exprimat dorinţa de a lucra la spitalul din Miercurea Ciuc şi se fac demersuri, în continuare, pentru atragerea de specialişti.

"Noi permanent scoatem posturile la concurs şi acum, ultima oară au fost scoase la concurs opt posturi de medici de medicină de urgenţă şi nu s-a prezentat nimeni. Şi pentru examenul de rezidenţiat sunt scoase posturi la concurs pentru această specialitate", a arătat dr. Konrád Judith.

Totodată, directorul medical al spitalului, dr. Melles Orsolya, a precizat că s-a făcut un apel către medicii de familie care doresc să facă gărzi la UPU, pregătirea acestora în vederea obţinerii atestatului în medicina de urgenţă urmând să fie asigurată de către Consiliul Judeţean Harghita.

"Până ce completă echipa, ca să venim în ajutorul medicilor specialişti de urgenţă la UPU, zilele acestea am transmis o scrisoare către medicii de familie care lucrează în judeţ, pentru că ei pot să facă gărzi. Şi cu ajutorul Consiliului Judeţean, care a propus că ar suporta toate costurile pentru efectuarea pregătirii în vederea obţinerii atestatului în medicina de urgenţă. Avem deja o persoană care se interesează, sperăm să fie cât mai mulţi. Şi în cursul lunii mai organizăm o întâlnire cu rezidenţii de medicină de urgenţă de la Târgu Mureş ca să le prezentăm posibilităţile de aici şi să-i convingem să vină cât mai mulţi la noi", a conchis dr. Melles Orsolya.

(Sursa: Agerpres.ro)

spitalul mcic vn 001

MOL România și Fundația pentru Parteneriat donează echipamente şi aparatură medicală în valoare de 270.000 euro în beneficiul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc – au anunțat marți, 9 aprilie 2019 în Miercurea Ciuc.La conferința de presă desfășurată în biblioteca spitalului s-a detailat, în urma acestei donații, spitalul va primi un ecograf performant pentru secția de pediatrie, o masă radiantă pentru nou-născuți care va intra în dotarea secției de neonatologie, precum și zece fotolii oncologice și două dispozitive portabile, non-contact, de iluminat venele pentru secția de oncologie. Totodată spitalul va fi dotat cu o ambulanță nouă, complet echipată, precum și cu echipamente necesare pentru laboratorul clinic ce va fi înființat în cursul acestui an.

 „MOL România are o prezență de aproape 25 de ani pe piața autohtonă, timp în care a fost nu doar un actor economic predictibil și onest, ci și un partener de încredere al comunităților. Am devenit în acești ani un partener de încredere al comunității, datorită implicării constante a companiei în proiecte menite să îmbunătățească viața oamenilor. MOL România va rămâne și în viitor același susținător de nădejde al proiectelor care pot face diferența în domenii esențiale precum sănătatea, educația sau conservarea și protejarea mediului înconjurător,” a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL Romania.

“Cu toate că Fundația noastră este primordial una finanțatoare la nivel național, în cei 20 de ani de existență am implementat și un număr însemnat de programe/proiecte prin intermediul cărora am dorit să contribuim la dezvoltarea complexă a comunității locale din care facem parte. În cel de-al 14-lea an de parteneriat cu MOL România, această colaborare fructuoasă ne-a oferit din nou oportunitatea de a derula un astfel de proiect prin intermediul căruia putem contribui la modernizarea serviciilor medicale din cadrul mai multor secții ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Este un proiect pe care-l implementăm cu mare drag, fiindcă pe lângă utilitatea comunitară extraordinară a acesteia este și o dovadă a stabilității parteneriatului dintre organizația noastră și MOL România”, a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

„Sunt recunoscătoare pentru faptul că Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc va fi beneficiarul acestei donații de mare anvergură – într-un spital este nevoie întotdeauna de echipamente noi, moderne. Prin această donație MOL România și Fundația pentru Parteneriat vor contribui la asigurarea unor servicii medicale de calitate pentru pacienții noștrii”, a afirmat Dr. Konrád Judith, managerul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.

Dr. Holló Gergely, medic specialist oncolog a precizat că aceste echipamente contribuie la completarea cu o nouă unitate terapeutică pentru îngrijiri de zi pentru pacienții bolnavi de cancer. Astfel se va putea asigura pacienților confort maxim, având în vedere situația în care se află și se va îmbunătăți calitatea asistenței oncologice în județul Harghita.

Dr. Alexandru Mureșan, medicul șef al secției de pediatrie a spus că ecograful performant este ca un cadou mult așteptat și a explicat în ce patologii va ajuta acest instrument diagnosticarea.

Dr. Cseh Zsuzsanna, medic specialist de la secția de neonatologie a explicat și ea în ce mod va ajuta echipamentul donat asistarea nou-născuților și și-a exprimat mulțumirile pentru gestul companiei MOL.    

Echipamentele sunt achiziționate din fonduri puse la dispoziție de MOL România cu implicarea Fundației pentru Parteneriat. Potozky László a precizat că au fost încheiate contractele pentru achiziționarea echipamentelor care vor sosi la spital în următoarele treizeci de zile.

Miercurea Ciuc, 09 aprilie 2019     

  

În jurul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a fost instalat un gard electric, menit să țină departe urșii care au pătruns în curtea unității sanitare de mai multe ori.

Gardul a fost montat la propunerea susținătorului spitalului, Consiliul Județean Harghita ca măsură de precauție. A fost instalat pe gardul spitalului pe lungimea de 600 metri și este dotat cu panouri de avertizare.

Conducerea spitalului roagă pacienții și personalul spitalului să fie precauți în apropierea gardului.

 

Conform deciziei Guvernului de pe data de 28 iunie 2018, valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 se prelungește de la cinci la șapte ani. Această durată de valabilitate s-a stabilit și pentru toate cardurile emise după data respectivă.

În comunicatul Casei de Asigurări de Sănătate Harghita se arată, acest lucru înseamnă că asigurații pot folosi la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asigurați.

La nivelul județului Harghita foarte multe carduri ar fi expirat pe data de 31.03.2019, dar în urma acestei hotărâri cardurile respective vor fi valabile până la 31.03.2021. Aceasta înseamnă că deținătorul de card nu are nevoie de adeverință sau de alte modalități de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

Totodată, calitatea de asigurat poate fi verificată și pe site-ul CAS Harghita (www.cnas.ro/cashr), în secțiunea „Servicii” și „Verificare asigurat”.

Menu
Go to top