A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) rendelete értelmében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is csökkent a műtéti tevékenység: azokat a sebészeti beavatkozásokat lehet elvégezni a következő harminc napban, amelyek sürgősségi beavatkozásnak számítanak, és amelyek nem halaszthatók. 

 

A Karasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) 9490-es számú, 2021. október 4-én kiadott rendelete alapján október 5-től a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is elrendelték azon sebészeti beutalások felfüggesztését, amelyek nem számítanak sürgősségi esetnek és amelyek – a kezelőorvosok döntése szerint – halaszthatók, későbbi időpontra újra előjegyezhetők. Az intézkedés 30 napra szól. 

„Sürgősségi esetekben továbbra is elvégezzük a műtéteket és ugyancsak folytatódik a műtéti tevékenység azon betegek számára, akik esetében nem halasztható a beavatkozás.  Ezt minden esetben a kezelőorvos dönti el, miután megvizsgálja a beteget. Ugyanakkor nagyobb hangsúlyt fektetünk a járóbetegrendelői tevékenységre, a műtéti tevékenység csökkenése nyomán több időt töltenek a szakrendelőkben az orvosok” – fejtette ki dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere. 

A kórház többi osztálya – az eddig már lezajlott átszervezések alapján – tovább folytatja tevékenységét. Szintén folytatódnak a vizsgálatok a járóbetegrendelőkben. 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban ma 109 koronavírusos pácienst ápolunk. A Covid-betegeknek kialakított intenzív terápiás részlegen mind a tíz ágy foglalt, az ott ápolt páciensek közül négy személy intubálva van. Vannak súlyos állapotban lévő betegek a csíksomlyói kórházépületben is, és a főépületben lévő, a belgyógyászati osztály helyén kialakított Covid-osztályon is: a beutalt betegek közült összesen 73 páciens szorul oxigénes légzéstámogatásra. A kórházban ápolt Covid-betegek 89 százaléka nincs beoltva koronavírus ellen. 

Csíkszereda, 2021.09.06

Menu