Szerdán délelőtt bemutatta a sajtónak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a kórház főépülete előtt felállított konténerkórházat. Az ott elhelyezett húsz ággyal bővül a kórházi tamponzóna kapacitása.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere a sajtótájékoztatón ismertette, a tamponzóna, amint a neve is mutatja, egyfajta gát, amelyik megvédi a kórházat attól, hogy bekerüljön a koronavírus fertőzés, így sürgősségi kórházként továbbra is biztonságban láthassák el a sürgősségi eseteben vagy más megbetegedéssel hozzájuk fordulókat. „Az elmúlt hónapokban már több tamponzónát alakítottunk ki a kórházon belül, a betegek számától függően. Mivel nőtt a fertőzések száma, úgy láttuk jónak, hogy a tamponzónát ki kell hoznunk a kórház épületéből, ezért kezdtük el a moduláris kórház létrehozását a megyei tanács segítségével. Korábban úgy terveztük, hogy csak itt zajlik majd a tamponzóna tevékenysége, de a jelenlegi járványügyi helyzetben egyelőre fenntartjuk a kórház földszintjén működő tamponzónát is. Itt most 16 konténer van elhelyezve, húsz ággyal, továbbá kiszolgáló helységekkel. Ide azokat a pácienseket utaljuk be, akik különböző megbetegedésekkel vagy a koronavírus-fertőzés gyanújával is érkeznek a kórházba. Ellátjuk őket, megkapják a szükséges kezelést és a teszteredmény függvényében mennek tovább a somlyói osztályokra vagy pedig a többi kórházi osztályra” – ismertette a menedzser.

kkorhaz1

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta, a megyei tanács testülete a kórház minden támogatási igényét maximális együttérzéssel, közreműködéssel kezeli. „Hiszünk abban, hogy a megyei tanács egyik legfontosabb tevékenysége az, hogy partnerek legyünk a kórház kihívásainak megoldásában és a Hargita megyei emberek ne kelljen elutazzanak, ha egészségügyi ellátásra van szükségük” - mondta. Ismertette, a mobilkórházat alkotó konténerek beszerzésére a bérlés bizonyult a legjobb megoldásnak és közölte, a konténerek havi bére 2 900 euró, ehhez 11 960 eurós szállítási, összeszerelési, illetve 9 525 eurós szétszedési, elszállítási díj tartozik még hozzá. A szerződés egyelőre egy évre szól, meghosszabbítási lehetőséggel. 

Ion Proca, Hargita megye prefektusa azt mondta el, hogy míg néhány évvel ezelőtt még nem mentek annyira jól itt a dolgok, a csíkszeredai kórház fejlődése hivatkozási alappá vált az utóbbi években. „Biztos vagyok benne, hogy Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és a kormány partnerek lesznek abban, hogy Csíkszeredában valóban a román egészségügyi rendszer egyik referenciapontja legyen. Úgy gondolom, segíteni kell a kórházat a 2-es kategória elérésben, ezt már igényeltük és továbbra is igényelni fogjuk” – mondta a prefektus.

kkorhaz2

Hajdú Gábor képviselőjelölt a sajtótájékoztatón azt mondta, a tapasztalat azt mutatja, hogy a döntéseket helyben kell meghozni, a helyi hatóságok jobban, felelősebben tudnak az erőforrásokkal gazdálkodni, ennek látjuk Hargita megyében a bizonyítékát is. 

Dr. Sergiu Sîngeorzan, a kórház járványtanász főorvosa azt mondta el, a moduláris kórház működése növeli a kórház ellátóképességét, tehermentesíti a belső betegutakat, egyszerűbb lesz a betegek átszállítása, ami a páciensek számára is könnyebbséget jelent majd. „A személyzet számára is könnyebb lesz a betegek ellátása itt. Lesz nehézség is ebben a munkában, de ahogy azt eddig is megmutattuk, azt gondolom, hogy ezúttal is helytállunk és partnereink segítségével együtt a legjobb szolgáltatásokat tudjuk nyújtani a hozzánk fordulóknak” – mondta az orvos.

kkorhaz3

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője a jelenlegi járványügyi helyzetről azt mondta el, a megye jelenleg leszálló ágban van a koronavírusfertőzések számát tekintve. „Köszönöm a lakosságnak és a hatóságoknak is, akik hozzájárultak ehhez. Azt kívánom mindenkinek, hogy minél hosszabban tartsuk meg ezt a jó pozíciót és a védőoltásig tartsunk ki, úgy, hogy minél több életet kíméljünk meg attól, hogy az addig még hátrelévő időben esetleg a koronavírus áldozatául essen” – fogalmazta meg dr. Tar Gyöngyi. 

Borboly Csaba, Hargita Megye tanácsának elnöke helyszíni bejelentkezését ezen a linken tekinthetik meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/286925185990606/?sfnsn=mo

Csíkszereda, 2020.11.18

November 17-e a koraszülöttek világnapja és országos napja is. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban hagyományosan megünnepeljük ezt az eseményt. 

 

A járványhelyzet miatt ebben az évben az eddigiektől eltérően szerveztük meg a koraszülöttek világnapját a kórházban. Intézményünk Facebook-oldalán egy virtuális találkozóra nyújtottunk lehetőséget a korababáknak és családjaiknak. Egy előzetes felhívásra válaszolva a szülők fotókat küldtek be koraszülött gyermekeikről és röviden leírták történetüket. A babafotókból montázsokat készítettünk és közzétettük a kórház Facebook-oldalán. 

A kórház szülészeti és újszülöttgyógyászati osztálya lilába öltözött a világnap alkalmából, lufik és a babák fotóiból készített nagyméretű plakát került ki az osztály előterébe. A szülészeti osztályon lévő kismamák és újszülöttek ajándékokat kaptak, a Nestle Nutrition jóvoltából finomságokat tartalmazó élelmiszercsomagot és babaápolási termékeket osztottak ki a kórtermekben az osztály orvosai és a kórház vezetősége. Átyin Katától és csapatától az újszülöttgyógyászati osztály ismét kapott a koraszülötteket segítő horgolt polipokat, a világnapra ezúttal 30 Koripot küldtek. A Nutricia cég is küldött ajándékot, pici nadrágokat, bodykat és lufikat adtak, amellett pedig két, híres koraszülötteket bemutató plakátot is küldtek. 

lufi

 

Az elmúlt két évben mintegy húsz millió lej értékű orvosi imagisztikai felszereléssel bővült a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház eszköztára. November 8-a, a radiológia nemzetközi napja alkalmával sajtótájékoztató keretében számolt be erről a kórház hétfőn.

„Kórházunkban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tevékenységünket ismertessük és mivel a koronavírus járvány miatt az elmúlt hónapokban nem tudtuk megmutatni az új radiológiai eszközöket, kihasználjuk most ezt az alkalmat arra, hogy beszéljünk ezekről. A csíkszeredai kórház orvosi képalkotási eszközeinek tárháza jelentősen bővült az elmúlt két évben: mágneses rezonanciás készülék, performáns CT, digitális röntgengépek, mobil röntgengépek, ekográfok, mammográf kerültek és kerülnek a modern diagnosztika szolgálatába. A beszerzéseket és a gépek felszerelését az Egészségügyi Minisztérium révén a központi költségvetésből, a megyei önkormányzat finanszírozásával és saját forrásból végeztük. Köszönjük az RMDSZ parlamenti képviseletének a központi források biztosításáért végzett munkát” – vezette fel dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere. 

2019-ben és 2020-ban mostanig összesen 17 401 212 lej értékű imagisztikai eszközt vettek használatba a kórház osztályain, ezeket a gépeket az Egészségügyi Minisztérium, Hargita Megye Tanácsa és a kórház finanszírozta. Ezentúl beszerelés előtt áll egy 1,5 millió lej értékű mammográf készülék és beszerzési folyamatban van egy 1,65 millió lej értékű röntgenkészülék is. Világbanki támogatásból vásárolta továbbá a minisztérium a kórház számára a mágneses rezonancia készüléket, a 3 147 251 lej értékű készüléket idén nyáron helyezték üzembe a kórházban.

WhatsApp Image 2020 11 09 at 15.59.33

 

Betegszállító liftre van szükség a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház csíksomlyói kórházépületében, a koronavírusos betegeket ápoló osztályokon. Mivel a kórház és az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa nem végezhet jelentős beruházást a római katolikus egyház tulajdonában lévő épületen, a két intézmény vezetője adománygyűjtési felhívással fordult a nyilvánossághoz. Betegszállító liftre van szükség a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház csíksomlyói kórházépületében, a koronavírusos betegeket ápoló osztályokon. Mivel a kórház és az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa nem végezhet jelentős beruházást a római katolikus egyház tulajdonában lévő épületen, a két intézmény vezetője adománygyűjtési felhívással fordult a nyilvánossághoz. 

16.55.38

 

Az elhúzódó látogatási tilalomra való tekintettel és a hozzátartozók igényeire válaszolva a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház biztosítja a hozzátartozók számára a telefonos tájékozódás lehetőségét, naponta egy adott órában telefonon érdeklődhetnek a kezelőorvostól a páciensek állapotáról a hozzátartozók.

Azokat a hozzátartozókat van lehetőségünk informálni a beteg állapotáról, akit a beutaláskor kitöltött nyilatkozatban a páciens megjelölt, ezért kérjük, tüntessék fel beutaláskor a kapcsolattartó családtag nevét, elérhetőségét. 

A kezelőorvostól érdeklődni a kórház honlapján (www.spitalmciuc.ro, korhaz.ro), a telefonkönyv menü alatt szereplő telefonszámokon lehet, naponta 12 és 13 óra között.

A koronavírusos betegeket ellátó somlyói kórházi osztályokra, ahol az orvosok elérhetősége korlátozott, szociális asszisztenst helyezett át a kórház, ő fogja tartani a kapcsolatot a hozzátartozókkal. Hasonlóképpen szociális asszisztens végzi ezt a tevékenységet a Sürgősségi Betegellátó Egységben, illetve a tamponzónában lévő betegek esetében.

A koronavírusos betegek ellátása érdekében számos átszervezés zajlott le a kórházban. Jelenleg a csíksomlyói kórházépületben működő osztályokon, a korábbi fizioterápiás, bőr- és nemigyógyászati, illetve ortopédiai osztályokon ápolnak koronavírusos betegeket, továbbá a sürgősségi osztály érintésével a tamponzónában lehetnek fertőzés-gyanús betegek, róluk ezen osztályok számán lehet információt kapni.

Az ortopédiai osztályt a kardiológiai osztályon lehet elérni.

A koronavírusos betegek száma magas és a velük foglalkozó személyzet nagyon leterhelt, kérjük a hozzátartozók türelmét a tájékoztatás terén. A betegeket minden körülmények között tájékoztatják, és a kezelőorvosok igyekeznek időt szakítani a hozzátartozókkal való beszélgetésre is, amennyiben erre igény és lehetőség van.

Csíkszereda, 2020.10.28

Menu