Labor 1Koronavírusteszteket végeznek március 26-tól a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

 

A Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban ma, 2020. március 26-án elkezdődött a munka a molekuláris biológiai laboratóriumban és elvégezték az első koronavírusteszteket.

A vizsgálathoz szükséges gépet bérli a kórház, a vizsgálatokat végzők pedig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársai. A teszteket a kórház vásárolta meg.

Kezdetben napi negyven tesztet lehet ebben a laborban elvégezni és az első vizsgálatokat azok számára készítették, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával utaltak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára. Az eredményeket a kórház ellenőriztetni fogja más laborban is.   

– Ahogy sok minden más a kórházban, úgy ez a labor is összefogás eredménye, a kórház, a megyei tanács, a Sapientia és dr. Lányi Szabolcs professzor közös munkájának gyümölcse. A tesztek elvégzésének lehetősége segít a koronavírus-járvánnyal való megküzdésben – mutatott rá dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

– A kitartó, kemény munka meghozta az eredményét: ma sikerült elvégezni az első koronavírusteszteket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban Labor 2együttműködve a Sapientia egyetemmel és egy kutatócsoporttal. Gratulálok a kórház munkaközösségének, hatalmas eredmény! Így nem kell 7-10 napot várni az eredményekre. Azért dolgozunk, hogy minél könnyebben átvészelhessük a járványt megyénkben – nyilatkozta a tesztek kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tesztelési procedúra jelenleg érvényesítés alatt áll, ha ez a folyamat megfelelőképpen zárul, akkor beindulhat a tesztek végzése azok számára, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja és akiket ezért utalnak be a csíkszeredai kórházba. 

Az erről szóló videót itt tekinthetik meg.

 

Csíkszereda, 2020.03.26

 

Menu