Civil szervezetek, vállalatok, magánszemélyek ajánlották fel adományaikat és segítségüket az elmúlt hetekben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak, hogy támogassák az intézmény felkészülését a koronavírus-járványra.

Több esetben már lezajlottak az egyeztetések és megtörténtek a megrendelések, esetenként pedig a vásárlás, eszközbeszerzés is. További felajánlókkal még folynak a beszélgetések és zajlik annak a feltérképezése, hogy milyen hasznos eszközt lehet minél rövidebb időn belül beszerezni. A Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz sok felajánlás érkezett az elmúlt hetekben.

 

Pénz és felszerelés, eszközök

rotaryadomanyA Rotary Club Csíkszereda Egyesület adományozói jóvoltából nagy értékű pénzbeli támogatást ajánlott fel, már át is adtak több száz, ebből vásárolt védőfelszerelést. A Csíki Anyák Egyesülete a Civil Csíkszereda Facebook-csoporttal karöltve elsőként indított gyűjtést a kórház javára. Az ING Service, a Sazy Transimpex és az Iris Service Rt. cégek nagylelkű felajánlásából a kórház oxigénellátó hálózatát bővítjük. Csíkszereda megyei jogú város önkormányzata hét lélegeztetőgép megvásárlásáról szavazott. Támogatási felajánlást kaptunk és folyik az egyeztetés ennek jellegéről Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával. A Medexpert kft. és Novák Eduárd jóvoltából oxigénkoncentrátor gépeket vett át a kórház. Vannak cégek, amelyek termékeket ajánlottak fel: a Zsozo függönyöket szerelt fel, a Hargita Gyöngye ásványvizet, a Csíki Sör vitaminsört adományozott, a Bogáncs virágüzlet pedig virággal lepte meg az alkalmazottakat. A virágcsokrok nagy része a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára került, a járványt illetően leginkább veszélynek kitett alkalmazottak arcára csalt mosolyt. A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége raktáron lévő védőfelszereléséből és fertőtlenítő szereiből adott át. Védőfelszerelést adott át a Polgár-Társ Alapítvány is, amely további eszközöket is beszerez. Jelentős pénzbeli adományban részesül a kórház az OTP Consulting Románia, a Heineken és a Harplastbogancs vállalatok részéről és szintén eszközvásárlásra fordított pénzzel segít a Hargita Megyei Ügyészség, az Electrica, az FM Allbright, a Habe Wood Innovate, a Set Prod Com és az Astra Zeneca cégek is. Védőfelszerelésekkel segít továbbá Lázár Csaba vállalkozó és a Sanitas Szakszervezet. Van, aki a munkáját ajánlotta fel a kórháznak, varroda és pszichológus is jelentkezett és jelezte, hogy kész a segítségnyújtásra. A Gála Stúdió egy vásárlási kampány révén maszkokat ad majd a kórháznak, a Delikates Accesories kft., a Jolidon cég és Barabás Szabolcs vállalkozó pedig már át is adott textilmaszkokat intézményünknek. Ilyen védőeszközöket kaptak a kórházi alkalmazottak sok magánszemélytől is, a Facebook közösségi oldalon egy csoport alakult, ahol a tagok kórházunk alkalmazottainak készítenek textilből maszkokat, megosztják a szabásmintákat, munkájuk eredményének bemutatásával ösztönzik egymást.

Az Amigo&Intercost Kft., illetve a Merkúr Áruházat működtető Elan Trio kft. élelmiszertámogatást ajánlottak fel karantén esetére. A támogatók és támogatások jegyzéke folyamatosan bővül, naponta új felajánlásokat kapunk. Április elsején Szépvíz Község Polgármesteri Hivatala jelentette be, hogy vásárol egy lélegeztetőgépet a kórháznak és támogatását ajánlotta fel a Csíkvacsári Közbirtokosság is.       

 

Köszönet és hála 

„Nagyon hasznos most minden felajánlás, hálásak vagyunk mindenki támogatásáért és köszönjük szépen. Biztosítjuk az adományozókat arról, hogy támogatásuk célba fog érni. Az egyes eszközök, műszerek beszerzése most nem egyszerű, ezért nagy segítség, ha a cégek megvásárolnak számunkra eszközöket. Továbbra is kérjük, egyeztessenek munkatársunkkal arról, hogy épp mi lenne a legfontosabb a kórház számára” – hangsúlyozta ki dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

A felajánlások jegyzékét közzétesszük és frissíteni fogjuk a kórház honlapján. 

 

Szükségletek, kérések

A kórház vezetőségének összesítése szerint a továbbiakban is szükség van védőfelszerelésekre az orvosok és asszisztensek számára, továbbá alkohol alapú kéz- és felületfertőtlenítő szerekre, mert bár szerződések vannak kötve ezek szállítására, a felsorolt termékek beszerzése nehézkes. Szükség van továbbá testhő szkennerekre, lélegeztetőgépekre, infúzió- és gyógyszeradagoló gépekre, vásárolnánk egy saját eszközt a koronavírus-tesztek elvégzésére és további vírustesztek rendelésére is fogadunk adományokat. Fertőtlenítést és tisztítás végző gépeket, illetve a dialízishez szükséges eszközöket is vásárolna még a kórház.   

A szükségletek listáját és az egyes műszerek, illetve felszerelés értékének jegyzékét a kórház honlapján, a www.spitalmciuc.ro honlapon lehet követni. A felajánlásokról kérjük egyeztessenek a kórház munkatársával a 0758 117655-es telefonszámon vagy e-mailben a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen.

 

Fogadják a felajánlásokat

Hargita Megye Tanácsa felhívására a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak szánt adományokat a Hargita Megyéért Egyesületen keresztül is el lehet juttatni. A pénzbeli felajánlásokat a Hargita Megyéért Egyesületen keresztül, a következő bankszámlaszámokra várjuk:

Lej: RO79BRDE210SV06542542100 (RON)

Euró: RO79BRDE210SV04149552100 (EUR)

USA Dollár: RO65BRDE210SV00939132100 (USD)

Forint: RO02BRDE210SV06587732100 (HUF)

Amennyiben a csíkszeredai kórházat kívánják támogatni, a megjegyzéshez írják oda, hogy Donatie Covid pentru SJU M-Ciuc.

A Hargita Megyéért Egyesület adatai:

Asociația pentru Județul Harghita / Hargita Megyéért Egyesület, székhely: Csíkszereda, Szabadság tér, 5. szám, CUI 14623653.

 

Csíkszereda, 2020.04.01

 

A támogatók névsora

Szükségletek listája 

 

Menu