További felajánlások érkeztek múlt héten a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára és intézményünk továbbra is várja azok segítségét, akik hozzá akarnak járulni a koronavírus-járványra való felkészüléshez. Az eddigi segítségnyújtás meghaladta a két millió lejt. Az összefogásnak látványos eredményei is vannak: befejeződött a 91 kórházi ágyat érintő oxigénhálózat kiépítése. 

Védőfelszerelést, pénzt adományoztak, szolgáltatásokat ajánlottak fel, maszkokat varrtak sokan a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára az elmúlt időszakban, így járulva hozzá az intézmény felkészüléséhez. A támogatói lista bővült az előző hetihez képest, bankok, cégek, intézmények, közbirtokosságok és magánszemélyek csatlakoztak az adományozók névjegyzékéhez, egyházi felajánlásokat is kaptunk. 

A felajánlott védőfelszerelés egy része már a kórház raktárában és osztályain van, számos eszköz, így például lélegeztetőgépek, betegellenőrző monitorok, konténerek beszerzése folyamatban van. A védőfelszerelések mellett a héten két infúzió adagoló készüléket, 11 aeroszol gépet és 10 pulzoximétert vettünk át és megvalósult az egyik legnagyobb felajánlásból a beruházás: befejeződött az oxigénhálózat bővítése. 

Védeőfelszerelést tartalmazó dobozok

A kórház fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyógyászati osztályain hatvan ágy mellé került oxigénhálózat, a kórház főépületében pedig az ortopédiai osztályon – amelyet koronavírus-gyanús betegek ellátására és koronavírusos betegek intenzív terápiás ellátására alakítunk át – további 31 ágy mellé került nedvszívó és oxigénellátó hálózat. 

Oxigénhálózatra csatlakoztatott kórterem

Ez a beruházás helyi vállalkozások, az ING Service, a Sazy Impex és az Iris Service összesen 277 178  lejes felajánlásaiból valósult meg. Buzogány Károly, az ING Service tulajdonosa azt mondta, több helyi vállalkozó gondolta úgy, hogy ebben a szükséghelyzetben támogatni kell azt az intézményt, amelyre a lakosságnak nagy szüksége lehet a következő időszakban, ezért döntöttek úgy, hogy segítik a kórházat. Hozzátette, lényeges, hogy ezek a lépések időben megtörténjenek. 

Adomány oxigénkoncentrátor

Kattogtak a varrógépek is a héten, a Varrj maszkot a csíkszeredai kórháznak! Facebook-csoport tagjai eddig összesen 370 textilmaszkokat készítettek. Ők is kaptak adományokat és várnak még, aki nem tud varrni, de segítené az ügyet, anyagot vásárolhat számukra. 

Folytatódott és bővült a kórház javára szervezett adománygyűjtés is, a Csíki Anyák Egyesülete és a Rotary Klub mellé plébániák és kistérségi társulás is felsorakozott.  

 

„A kapott adományok nemcsak a betegek gyógyítását, hanem a kórház alkalmazottainak védelmét is szolgálják, felemelő ezt az összefogást megtapasztalni. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkaközössége nevében köszönöm mindenki segítségét” – mondta Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere. 

A támogatók listája: ITT 

A szükségletek listája is ott tanulmányozható, továbbra is szükség van még többek között lélegeztetőgépekre, testhőszkennerekre, koronavírus tesztekre, betegellenőrző monitorokra, intenzív terápiás ágyakra, felületfertőtlenítő készülékekre, konténerekre, védőfelszerelésekre. Adományaikat, felajánlásaikat továbbra is várjuk. Kérjük, a felajánlásokról egyeztessenek előzetesen a kórház munkatársával a 0758 117655-es telefonszámon vagy e-mailben a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen.

A szükségletek listája: ITT

 A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak szánt adományokat a Hargita Megyéért Egyesületen keresztül is el lehet juttatni. A pénzbeli felajánlásokat a Hargita Megyéért Egyesületen keresztül, a következő bankszámlaszámokra várjuk:

Lej: RO79BRDE210SV06542542100 (RON)

Euró: RO79BRDE210SV04149552100 (EUR)

USA Dollár: RO65BRDE210SV00939132100 (USD)

Forint: RO02BRDE210SV06587732100 (HUF)

Amennyiben a csíkszeredai kórházat kívánják támogatni, a megjegyzéshez írják oda, hogy Donatie Covid pentru SJU M-Ciuc.

A Hargita Megyéért Egyesület adatai: Asociația pentru Județul Harghita / Hargita Megyéért Egyesület, székhely: Csíkszereda, Szabadság tér, 5. szám, CUI 14623653.

Az adományokról videóüzenetben is beszámolt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere. A video itt látható: 

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2859881040731775/ 

Csíkszereda, 2020.04.09

 

Menu