Tíz rezidens orvos Csíkszeredába való áthelyezését hagyta jóvá a szükségállapot idejére dr. Raed Arafat államtitkár. A harmad- és negyedéves rezidensek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi és intenzív terápiás osztályain, illetve a betegosztályozó sátorban fognak dolgozni.    

„A szükségállapot bevezetése után már kértük, hogy a térségből származó, illetve a mi alkalmazásunkban lévő rezidensek jöjjenek a kórházunkba dolgozni. Eljártunk ezügyben a hatóságoknál és a marosvásárhelyi diákszervezet révén is közültük a fiatal szakemberekkel, hogy várjuk őket. Ion Proca prefektus úr, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és dr. Tar Gyöngyi, a közegészségügyi igazgatóság vezetője is segített ebben és vannak rezidensek, akik már el is kezdték a munkát kórházunkban” – fejtette ki dr. Konrád Judit, a megyei önkormányzat által működtetett kórház menedzsere. 

A dr. Raed Arafat, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője által aláírt, április 18-án született rendelkezés kilenc negyedéves és egy harmadéves rezidenst helyez át Marosvásárhelyről a csíkszeredai kórházba. A rezidensek közül öten a csíkszeredai és öten a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórház alkalmazásában állnak, képzésük helyszíne Marosvásárhely. A rezidens orvosok sürgősségi, gyermekgyógyászati, újszülöttgyógyászati, urológiai, szemészeti, neurológiai és gasztroenterológiai képzéseken vettek részt Marsvásárhelyen. Ketten épp gyermeknevelési szabadságukat töltik, így nyolcan állnak munkába Csíkszeredában a Sürgősségi Betegellátó Egységnél, az intenzív terápiás osztályon és a betegosztályozó sátornál. Mindannyian a térségből származnak vagy pedig – amint azt a kórház vezetőségének jelezték – képzésük lejártával szeretnének a csíkszeredai kórházban dolgozni.

Azok számára, akiknek szüksége van erre, a megyei önkormányzat igyekszik szálláslehetőséget biztosítani. „Ez alkalommal újra kihangsúlyozom, mennyire sürgős, hogy a csíkszeredai önkormányzat adja át azt a területet, amelyre orvoslakásokat szeretnénk építeni. Újabb rezidenseket is várunk, fontos, hogy tudjunk haladni az orvoslakások építésével is. Az, hogy a rezidensek vállalják, hogy ide jöjjenek, bizakodásra ad okot és megerősít bennünket azon ambiciózus célunk elérésében, hogy 2-es kategóriájú kórházunk legyen Csíkszeredában” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.      

Folyamatban van további rezidens orvosok áthelyeztetésének az engedélyeztetése is. Ugyanakkor elkezdte a munkát Csíkszeredában, a Sürgősségi Betegellátó Egységnél két, Székelyudvarhelyről áthelyezett sürgősségis szakorvos is. 

 

Csíkszereda, 2020.04.21  

 

Menu