A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kardiológiai osztályának hét alkalmazottjánál igazoltak koronavírus-fertőzést a PCR-teszt eredményei kedden este. A kórház illetékesei szerdán ismertették a kialakult helyzetet.   

 Koronavírusra utaló enyhe tünetek miatt végeztek teszteket a kardiológiai osztály alkalmazottain és hét személynél – öt asszisztensek és két orvosírnok – esetében igazolódott a koronavírus-fertőzés kedden este.  

Amint a szerdán délben tartott sajtótájékoztatón dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere közölte, ezt követően – egy gyors helyzetkép érdekében - az osztály minden alkalmazottját leteszteltük gyorsteszttel és minden eredmény negatív lett. Az eredmény megerősítése érdekében az osztály minden alkalmazottja számára PCR-teszt is készül, szerdán hét orvost, 19 asszisztenst, 14 betegápolót, két takarítót teszteltek, eredményeik a késő este folyamán várhatók.    

Tesztelik ugyanakkor koronavírusra az osztályra beutalt 31 beteget is. Beutaláskor számukra már készült egy teszt, ezt pedig ma megismétlik. 

A betegek biztonsága érdekében a kórház felfüggesztette a kardiológiai osztályra való beutalást és megszüntette a járóbetegrendelő tevékenységét is a helyzet kivizsgálásáig. 

Dr. Balogh Csaba-István, a kardiológiai osztály vezetője, kardiológus főorvos a sajtótájékoztatón elmondta, akinek sürgős kardiológiai problémája van, az forduljon bizalommal a sürgősségi osztályhoz, a kardiológiai ügyeleti vonal működik. Az előjegyzett krónikus betegektől a kórház munkaközössége türelmet kér, igyekeznek mindenkit értesíteni, hogy egyelőre ne jöjjenek a vizsgálatra.

A kórház ugyanakkor felveszi a kapcsolatot minden, az elmúlt héten a kardiológiai osztályról kibocsájtott pácienssel, tájékoztatják őket a helyzetről és követik az egészségi állapotukat. Ha pedig szükséges, akkor számukra is tesztet végzünk el. 

A pozitívan tesztelt hét kórházi alkalmazott be van utalva a kórház koronavírusos betegeket kezelő osztályaira, jól vannak, enyhe tüneteik vannak, illetve tünetmentesek. 

Dr. Sergiu Sîngeorzan, a kórház járványtanász főorvosa elmondta, belső vizsgálat van folyamatban annak kiderítésére, hogy honnan kerülhetett be a fertőzés a kórházba. A feltételezések szerint a fertőzés kívülről, az alkalmazottak munkaidején kívüli tevékenység révén történhetett.   

„Leszögezném, hogy a kórház mindent megtett annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzés bekerülését a nem koronavírusos betegeket ápoló osztályokra. Minden védőfelszerelés biztosítva volt és biztosítva van. Bizonyíték erre az, hogy a koronavírus-fertőzötteket ápoló osztályokon senki sem betegedett meg. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban folyamatosan végeztünk járványtani ankétokat minden olyan alkalmazott esetében, akinek környezetében, akár községében, falujában, utcájában volt koronavírus-fertőzött, a mai napig 110 alkalmazottat teszteltünk. Biztosítom a térség lakosságát, hogy továbbra is fordulhatnak hozzánk bizalommal, mindent megteszünk a biztonságos és szakszerű egészségügyi ellátás biztosítása érdekében” – mondta a menedzser. 

Az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a sajtótájékoztatón leszögezte, továbbra is bízik a megyei kórház tevékenységében, támogatja azt és megköszönte a kórház vezetőségének, munkaközösségnek, hogy az elmúlt három hónapban mondhatni két megye betegeit látták el.  „Ebben a munkában továbbra is támogatjuk a kórház munkaközösségét és ahogy eddig is találtunk megoldást a problémákra, úgy most is fogunk. Kérjük a lakosságot, legyünk szolidárisak az egészségügyi dolgozókkal, támogassuk azokat, akik azért dolgoznak, hogy gond esetén segítsenek minket” – mondta Borboly Csaba.   

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a koronavírusos betegeket ellátó osztályokon jelenleg 76 igazoltan fertőzött, illetve fertőzés-gyanús személy van beutalva.

 

Csíkszereda, 2020.06.17

Menu