A megyében, de az országbeli megyei kórházakban sincs ilyen készülék, a hasonló eszközök többnyire csak egyetemi központokban és magánrendelőkben működnek – hangzott el csütörtökön délelőtt, amikor bemutatták a sajtónak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház endokrinológiai járóbeteg-rendelőjében működésbe állított csontsűrűségmérő készüléket. 

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere elmondta, a közel 200 000 lejbe kerülő készüléket tavaly ősszel vásárolta meg a kórház, abból az állami költségvetési támogatásból, amit az RMDSZ parlamenti képviselete és a működtető megyei önkormányzat révén kaptak meg. Az összeg tíz százalékát a megyei önkormányzat biztosította. A menedzser kiemelte, ezt a nagy értékű készüléket a csontritkulás korai kiszűrésére is használni lehet és javasolta a kockázati csoportokba tartozóknak, hogy éljenek majd ezzel a lehetőséggel.  

oszteo4

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke a kórház magasabb besorolásra való törekvése kapcsán arra figyelmeztetett, nem elég a rang, a cím, ha nincs mögötte megfelelő tartalom. „A tevékenység újabb korszerű géppel való bővítése ennek a tartalomnak a biztosításához segít hozzá. Nagyon fontos, hogy tavaly és idén az RMDSZ parlamenti csoportjai sikeresen tárgyaltak és miután sok évig szinte kizárólagosan a megyei tanács finanszírozta az eszközbeszerzést a kórház számára, most sikerült erre jelentős állami forrást irányítani.  Bízom benne, hogy ez a továbbiakban is így fog maradni és a megyei tanács fejlesztési projektjei kiegészülnek állami finanszírozással, hisz egy egészséges megyét akarunk, egy olyan megyét, ahonnan senkinek sem kell orvosi ellátásért elmennie, sőt, azt szeretnénk, hogy a szomszéd megyék lakosait is tudjuk fogadni” – fogalmazta meg a megyei tanács elnöke. 

Korodi Attila parlamenti képviselő azt mondta el, pontos stratégiára alapozva tudtak segítséget nyújtani a megye és a kórház számára. A város polgármesteri székét megpályázó politikus kiemelte, Csíkszeredának érdeke, hogy ez a kórház jól működjön, hogy nagyon jó minőségű szolgáltatásokat tudjon nyújtani, ezért a következő időszakban a város minden eljárásban segítőkészen várja a megyei önkormányzat és a kórház megkeresését. „Szeretnénk minél gyakorlatiasabban hozzájárulni ahhoz, hogy a megszerzett forrásokat hatékonyan lehessen felhasználni, hisz számos olyan terv van, amely a következő években nemcsak építőteleppé, hanem egy teljesen más arculatú kórházzá alakítja a megyei kórházat és a város ezen részét is” – fejtette ki. 

Tánczos Barna szenátor kihangsúlyozta, az elmúlt négy évben Csíkszéknek erős, hatékony parlamenti képviselete volt, Korodi Attilával és Kelemen Hunorral közösen dolgoztak azért, hogy az országos költségvetés vitáján az egészségügyi infrastruktúra terén az RMDSZ prioritásai között az első helyen szerepelt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az elmúlt két-három évben. Hozzátette, a következő években is prioritásként fogják kezelni a fejlesztések folytatását a kórház számára. 

oszteo1

A csontsűrűségmérő készülék több orvosi szakterületet is kiszolgál, az endokrinológus mellett a reumatológusok és az ortopéd orvosok is munkáját is tudja segíteni. Dr. Erőss Mária, balneo-fizioterápiás főorvos elmondta, rég várt készülékről van szó, hisz manapság már a prevenciós medicína korszakát éljük és ennek a készüléknek jelentős szerepe van nemcsak a csontritkulás diagnosztizálásban, hanem annak kiszűrésében, a súlyos szövődmények megelőzésében is. Felvázolta, fizoterápiás orvosként három betegségcsoport diagnosztizálására, illetve szűrűsére is hasznos eszköz lesz ez a készülék. „Az immunológiai eredetű gyulladásos ízületi betegségek csoportjában gyakran jelen van a csontritkulás, ezen betegcsoport szűrése, követése lenne az egyik prioritás. A másik betegcsoport azok, akik általában elhúzódó hát-derék, gerincfájdalom miatt fordulnak hozzánk, hatvan-hatven éves korban esetükben csontritkulásos jelenségre is gondolnunk kell. A harmadik betegcsoportba tartoznak a csontritkulás talaján csonttöréseket elszenvedettek és akik heveny fájdalommal küzdenek. A társszakmákkal együtt nekünk is szerepünk van ezek betegcsoportok kezelésében, a diagnózis felállításában, ezért élni fogunk ezzel a lehetőséggel és használni fogjuk ezt a készüléket” – mondta el dr. Erőss Mária. 

Dr. Ruff Rudolf endokrinológus-diabetológus szakorvos a csontritkulásról is beszélt. Elmondta, Romániában az ötven év feletti nők mintegy húsz százalékát érinti ez az állapot, amely éves szinten mintegy 100 000 kistraumás törés és mintegy 15 000 csípőtájéki törés mögött fellelhető. A csontsűrűségmrő készülékkel a csontrikulás kórisméjét tudják felállítani, továbbá meg tudják becsülni a csonttörés kockázatát és kezelés alatt utánkövetést lehet végezni a segítségével. A kis sugárterhelést jelentő vizsgálat mindig indokolt, ha fennáll a csontritkulás gyanúja. „A felesleges vizsgálat kisebb kockázat, mint az elmaradt diagnózis” – hangsúlyozta ki az orvos, hozzátéve, a vizsgálatot családorvosi és szakorvosi küldőpapírral egyaránt el lehet végeztetni, a megkapott lelettel pedig reaumatológus vagy endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni. 

Dr. Burszán-Barabás Andrei, radiológus főorvos kihangsúlyozta, a csontsűrűségmérő készülék nemcsak a megyében, országos szinten is egyedülálló, hisz a legtöbb ilyen készülék a magánklinikákon működik. „A megyei önkormányzat maximálisan támogatja a kórházat, több millió lejes beruházások történtek az elmúlt években, ezen beruhások kedvezményezettjei pedig a betegek, a térség lakossága” – mondta az orvos. 

A csontsűrűségmérő készüléket 2019 novemberében vásárolta meg a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a Medist Imaging cégtől. A készülék ára 199 920 lej volt és az Amerikai Egyesült Államokban gyártotta a General Electric vállalat.     

 

Csíkszereda, 2020.08.03

Menu