A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a citosztatikumok adminisztrálását automata módon végző komplex kezelésadagoló rendszert szerzett be. A páciensek számára maximális biztonságot szavatoló rendszert még az idén beszerelik. Ennek révén a kórház referenciakórház is lesz, az első az országban, ahol ennyire teljes és összetett kezelésadagoló rendszert alkalmaznak. 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020. szeptember 23-án a B. Braun Medical cég képviselője, Alice Chirica orvosi biomérnök bemutatta azt az automata citosztatikum-adagoló rendszert, amelyet a Csíkszeredai Megyei Kórház közbeszerzés útján megvásárolt a cégtől, és amelyet még idén alkalmazni is kívánnak a kórház onkológiai osztályán. 

cito

Ez a kezelésadagoló rendszer infúzióadagoló és gyógyszeradagoló pumpák egységbe szervezett rendszere, amelyet egy központi állomásról irányítani lehet. A rendszer maximális biztonságot nyújt a citosztatikumok beadásban, minden ágyhoz felszerelik és szükség esetén a beteggel együtt szállítani is lehet. Európai színvonalú felszerelés, amelynek alkalmazása révén a csíkszeredai kórház referenciakórház is lesz, hisz ennyire összetett és teljes rendszert még az ország egyetlen kórházában sem alkalmaznak – mutatott rá a cég képviselője. 

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere arra emlékeztetett, szeptember 17-én a Betegbiztonság Világnapját ünnepeltük, ezen rendszer beszerzése pedig bizonyítja, hogy a kórház folyamatosan törekszik a páciensek minél biztonságosabb ellátására. Borboly Csaba, az intézményt működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte a felszerelés beszerzését és annak mielőbbi beüzemelésére biztatott. Dr. Holló Gergely onkológus szakorvos, a kórház onkológiai osztályának vezetője kifejtette, az onkológiai kezelések három alappilléren nyugszanak, a hatékonyság, a biztonság és a viszonylagos kényelem pillérén: a gyógyszerek hatékonyságát európai standardok biztosítják, a kényelmes ellátás terén már történt előrelépés, a betegbiztonság terén viszont ez a rendszer jelent fontos lépést. „A csíkszeredai kórházban igyekszünk a 2-es fokozatnak megfelelően európai standardokat bevezetni az ellátásban. Ez a rendszer ezt a folyamatot biztosítja, az adott citosztatikum biztonságos adagolását, beadását és a személyzet számára is biztonságot. Mostanig mi is a csepegtetős módszert használtuk, ami sok kívánnivalót hagyott maga után. Ez a rendszer ellenőrizhetőbbé, hatékonyabbá és pontosabbá teszi a gyógyszer adagolását” – mutatott rá. 

Az automata kezelésadagoló rendszer 794 000 lejbe került és a kórház az Egészségügyi Minisztérium által nyújtott pénzalapból szerezte be, a szükséges tíz százalékos önrészt pedig Hargita Megye Tanácsa biztosította. 

 

Csíkszereda, 2020.09.23

Menu