Szerdán délelőtt bemutatta a sajtónak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a kórház főépülete előtt felállított konténerkórházat. Az ott elhelyezett húsz ággyal bővül a kórházi tamponzóna kapacitása.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere a sajtótájékoztatón ismertette, a tamponzóna, amint a neve is mutatja, egyfajta gát, amelyik megvédi a kórházat attól, hogy bekerüljön a koronavírus fertőzés, így sürgősségi kórházként továbbra is biztonságban láthassák el a sürgősségi eseteben vagy más megbetegedéssel hozzájuk fordulókat. „Az elmúlt hónapokban már több tamponzónát alakítottunk ki a kórházon belül, a betegek számától függően. Mivel nőtt a fertőzések száma, úgy láttuk jónak, hogy a tamponzónát ki kell hoznunk a kórház épületéből, ezért kezdtük el a moduláris kórház létrehozását a megyei tanács segítségével. Korábban úgy terveztük, hogy csak itt zajlik majd a tamponzóna tevékenysége, de a jelenlegi járványügyi helyzetben egyelőre fenntartjuk a kórház földszintjén működő tamponzónát is. Itt most 16 konténer van elhelyezve, húsz ággyal, továbbá kiszolgáló helységekkel. Ide azokat a pácienseket utaljuk be, akik különböző megbetegedésekkel vagy a koronavírus-fertőzés gyanújával is érkeznek a kórházba. Ellátjuk őket, megkapják a szükséges kezelést és a teszteredmény függvényében mennek tovább a somlyói osztályokra vagy pedig a többi kórházi osztályra” – ismertette a menedzser.

kkorhaz1

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta, a megyei tanács testülete a kórház minden támogatási igényét maximális együttérzéssel, közreműködéssel kezeli. „Hiszünk abban, hogy a megyei tanács egyik legfontosabb tevékenysége az, hogy partnerek legyünk a kórház kihívásainak megoldásában és a Hargita megyei emberek ne kelljen elutazzanak, ha egészségügyi ellátásra van szükségük” - mondta. Ismertette, a mobilkórházat alkotó konténerek beszerzésére a bérlés bizonyult a legjobb megoldásnak és közölte, a konténerek havi bére 2 900 euró, ehhez 11 960 eurós szállítási, összeszerelési, illetve 9 525 eurós szétszedési, elszállítási díj tartozik még hozzá. A szerződés egyelőre egy évre szól, meghosszabbítási lehetőséggel. 

Ion Proca, Hargita megye prefektusa azt mondta el, hogy míg néhány évvel ezelőtt még nem mentek annyira jól itt a dolgok, a csíkszeredai kórház fejlődése hivatkozási alappá vált az utóbbi években. „Biztos vagyok benne, hogy Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és a kormány partnerek lesznek abban, hogy Csíkszeredában valóban a román egészségügyi rendszer egyik referenciapontja legyen. Úgy gondolom, segíteni kell a kórházat a 2-es kategória elérésben, ezt már igényeltük és továbbra is igényelni fogjuk” – mondta a prefektus.

kkorhaz2

Hajdú Gábor képviselőjelölt a sajtótájékoztatón azt mondta, a tapasztalat azt mutatja, hogy a döntéseket helyben kell meghozni, a helyi hatóságok jobban, felelősebben tudnak az erőforrásokkal gazdálkodni, ennek látjuk Hargita megyében a bizonyítékát is. 

Dr. Sergiu Sîngeorzan, a kórház járványtanász főorvosa azt mondta el, a moduláris kórház működése növeli a kórház ellátóképességét, tehermentesíti a belső betegutakat, egyszerűbb lesz a betegek átszállítása, ami a páciensek számára is könnyebbséget jelent majd. „A személyzet számára is könnyebb lesz a betegek ellátása itt. Lesz nehézség is ebben a munkában, de ahogy azt eddig is megmutattuk, azt gondolom, hogy ezúttal is helytállunk és partnereink segítségével együtt a legjobb szolgáltatásokat tudjuk nyújtani a hozzánk fordulóknak” – mondta az orvos.

kkorhaz3

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője a jelenlegi járványügyi helyzetről azt mondta el, a megye jelenleg leszálló ágban van a koronavírusfertőzések számát tekintve. „Köszönöm a lakosságnak és a hatóságoknak is, akik hozzájárultak ehhez. Azt kívánom mindenkinek, hogy minél hosszabban tartsuk meg ezt a jó pozíciót és a védőoltásig tartsunk ki, úgy, hogy minél több életet kíméljünk meg attól, hogy az addig még hátrelévő időben esetleg a koronavírus áldozatául essen” – fogalmazta meg dr. Tar Gyöngyi. 

Borboly Csaba, Hargita Megye tanácsának elnöke helyszíni bejelentkezését ezen a linken tekinthetik meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/286925185990606/?sfnsn=mo

Csíkszereda, 2020.11.18

Menu