Új, digitális röntgenkészüléket szereltek fel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház koronavírusos betegeket ellátó tüdőgyógyászati osztályán a héten.

rontgen digitalDr. Konrád Judit, a kórház menedzsere pénteken sajtótájékoztatón ismertette, az utolsó generációs orvosi képalkotó készülék 1 493 000 lejbe került, ebből 1 343 000 lejt az Egészségügyi Minisztérium, 150 000 lejt pedig Hargita Megye Tanácsa biztosított. A digitális röntgenkészülék a Villa cég Apollo DRF elnevezésű készüléke, amely a beteg számára is kényelmesebb, biztonságos és könnyen fertőtleníthető. Ugyanakkor automatizált és digitális, nagy felbontású monitorral rendelkezik, adattároló és nyomtató csatlakoztatható hozzá, a röntgenfelvétel helyben ki is lehet nyomtatni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, a kórházat működtető megyei önkormányzat igyekszik ott lenni az orvosi személyzet, az ellátás mindennapi kihívásainak a megoldásaiban. „Az RMDSZ-nek az országos költségvetés vitájában elért eredménye, ebben az évben is, nagyban segített minket abban, hogy a megyei tanács tíz százalékát kelljen biztosítsa ennek a készüléknek és nem száz százalékát.  Ezáltal több pénz marad újabb és újabb fejlesztésekre. Bízom benne, hogy ez az új készülék majd az újonnan felépülő, fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyógyászati kórházban is jó szolgálatot tesz majd” – mondta Borboly Csaba. 

Dr. Dombi István tüdőgyógyász szakorvos, a tüdőgyógyászati osztály vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, az új és modern imagisztikai készülék fontos segítséget jelent a tüdőt és a mellkas érintő megbetegedések diagnosztizálásában, a hatékony és gyors kiértékelésben. „Ez a digitális készülék elősegíti a diagnózis megállapítását és hamarabb lehetővé teszi a kezelés elkezdését, hisz az orvos sokkal hamarabb megkapja a képet, mint eddig” – mutatott rá az orvos.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban az elmúlt hetekben csökkent a koronavírusos betegek száma, erre reagálva átszervezések történtek: a fizioterápiás, rehabilitációs és balneológiai osztály visszakapta eredeti funkcióját és elkezdték az ezen szakellátásra szoruló betegek beutalását, a bőr- és nemigyógyászati osztályon pedig két kórteremben elkezdődött a bőrgyógyászati esetek bennfekvő rendszerben zajló ellátása, az osztály többi kórterme pedig a nem koronavírusos fertőző betegek ellátását szolgálja továbbra is. A kórház minden járóbetegrendelője működik, a zsúfoltság megelőzése érdekében a pácienseket továbbra is 30 perces időtartamra jegyzik elő. 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban pénteken reggel 30 koronavírusos pácienst ápoltak, közülük 2 személy szorult intenzív terápiás ellátásra.

A pénteki sajtótájékoztatón készült videobeszélgetést megtekinthetik itt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/425272731959521/  

Csíkszereda, 18.12.2020 

 

Menu