A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban január 4-én reggel elkezdődött a személyzet koronavírus elleni védőoltása. Elsőként dr. Sergiu Sîngeorzan epidemiológus főorvos és dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kapták meg a vakcinát.

„Büszke vagyok, hogy elsőként megkaphattam ezt a védőoltást. Ez egy nélkülözhetetlen fegyver a koronavírus-járvány legyőzésében. Az eddigi megelőzési intézkedések, a védekezés tovább kell folytatódjon a következő hónapokban is, amíg elérjük a megfelelő nyájimmunitást, a közösség elegendő tagja be lesz oltva. Most azonban a cselekvési lehetőség már a mi kezünkben van” – mondta dr. Sergiu Sîngeorzan epidemiológus főorvos  

Dr. Konrád Judit menedzser azt mondta védőoltás beadatása után, az egészségügyi személyzetnek felelőssége elől járni a jó példával. „Az emberiség történetében sok járvány volt már, amely nagyon sok emberéletet követelt. A 21-ik században illett is, hogy ilyen hamar megtalálják és kifejlesszék a megfelelő oltóanyagot. Kórházunkban létrehoztuk az oltási központot, itt kapja meg a védőoltást az egészségügyi személyzet. Azt, hogy mi elsőként oltatjuk be magunkat, üzenetnek is szánjuk a lakosság fele, hogy lássák, mi ezt komolyan vesszük, bízunk benne, és ahogy a járvány során a gyógyításban, ápolásban a teher nagy részét vittük, úgy ebben is elől járunk” – fejtette ki a menedzser.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője örömteli eseménynek nevezte az első védőoltások beadását. „Sikerült elhozni és időben elkezdeni a védőoltást. A vakcina adminisztrálásának elkezdésével a pandémia során a védekezési fázisból áttérünk a megelőzési fázisba. A megelőzés az orvostudomány legértékesebb fegyvere. Bízom benne, hogy a lakosság is bizalommal viszonyul a védőoltáshoz, látva az orvosok és az egészségügyi személyzet példáját” – mondta dr. Tar Gyöngyi. 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő védőoltási központba hétfőn kora reggel 275 koronavírus elleni védőoltás érkezett, ezeket ma és a következő két napban kapja meg az előzetesen feliratkozott egészségügyi személyzet, a kórház alkalmazottai mellett mentősök, az egészségügyi igazgatóság alkalmazottai és orvosi rendelők munkatársai.

Az oltási központot élő videóban mutatta be Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke:  https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/144916887427392/?notif_id=1609744817270429&notif_t=page_checkin&ref=notif 

Csíkszereda, 2021.01.04

Menu