A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ma esti bejelentése szerint Magyarország kormánya jelentős támogatást hagyott jóvá a Mens Sana Alapítvány számára. Az összegből a következő hónapokban intervencionális kardiológiai központ jön létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

https://www.rmdsz.ro/aktualis/hirek/Mens-Sana-Alapitvany-Eletmento-korhazi-fejlesztesben-vallal-szerepet-a-Szekelyfoldi-Jegkorong-Akademia

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere örömmel fogadta a hírt. „Nagy öröm ez számunkra, hisz rég dolgozunk már azért, hogy a székelyföldi betegek számára helyben megteremthessük az intervencionális kardiológiai ellátás lehetőségét és ne kelljen peldául a szívinfarktust szenvedett beteget órákat utaztatni egy intervencionális központba. Közegészségügyi szempontból nagyon nagy dolog ez a térségben lakóknak, évek óta küszködünk érte, többször voltunk már egy karnyújtásnyira a megvalósulástól, de eddig mindig visszacsúsztunk. Ez igazi siker. Köszönjük a magyar kormány támogatását és a  Mens Sana Alapítvány segítségét, azt, hogy felkarolta a központ létrehozását. Köszönjük Hargita Megye Tanácsának, számos helybeli és anyaországi szakembernek, hogy szorgalmazták, segítették a tervezést és mellénk álltak ebben az ügyben. Most ismét nagy munka következik, el kell indítani a lehető legrövidebb időn belül a központot” - foglalta össze a menedzser.

Dr. Balogh Csaba István, kardiológus főorvos, a kardiológiai osztály vezetője rámutatott, évente átlagosan hatszáz beteget küldünk tovább egyetemi központokba sürgős intervencionális kardiológiai ellátásra. “Ez a szám jól mutatja, mennyire nélkülözhetetlen egy ilyen csíkszeredai központ beindítása. Humán erőforrás tekintetében készen állunk a munkára: egy kardiológusunk már elvégezte a beültethető készülékek terén a továbbképzést, két másik kollégánk pedig a szívkoszorúér beavatkozások terén képezi tovább magát és májusban végez. A székelyföldi betegek számára kiemelkedő fontosságú ez a beruházás, amelyre most támogatást kaptunk” - hangsúlyozta ki a főorvos.

„Tízéves álom válik valóra. A tudatos munka és a kó-rház munkaközösségének felkészültsége és kitartása, az RMDSZ és Magyarország Kormánya stratégiai partnersége teszi lehetővé a fejlődést. Az intervencionális kardiológiai központ létrehozása jelentős lépés a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztésében. Egy újabb szolgáltatással bővül a kórház, amely a Hargita megyei és a környékbeli embereket segíti, hogy helyben, vagy a lakhelyükhöz közel kapjanak megfelelő kezelést és ellátást. A célunk az, hogy a csíkszeredai kórházban minél több szolgáltatás és szakorvos elérhető legyen, és terveinknek megfelelően, dinamikusan fejlődik az intézmény. Prioritás számunkra az egészségügyi rendszer fejlesztése, hiszen elengedhetetlen a biztonságos és élhető Hargita megye megteremtésében” – mondta Borboly Csaba, a megyei kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A támogatás értéke 925 millió forint.

Csíkszereda, 2021.02.20

Menu