Koraszülötteket nevelő szülők találkozhattak szombaton egymással és az újszülöttellátás terén dolgozó szakemberekkel Csíkszeredában, a Megyeháza márványtermében a Koraszülöttek világnapja alkalmával megszervezett rendezvényen.

kora2A szervező Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház nevében dr. Konrád Judit menedzser köszöntötte a kisebb és nagyobb gyermekeikkel együtt érkezett szülőket. „A koraszülöttek pici súllyal, de hatalmas erővel születnek, nekünk pedig az a dolgunk, hogy mindent megtegyünk a segítésükért, szakszerű ellátást és körülményeket biztosítsunk számukra. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályán több mint egy éve működik már az intenzív terápiás részleg, a koraszülöttek nagy részét már megfelelő körülmények között el tudjuk látni. Megrendítő és felemelő látni ezeket a pici harcosokat, ahogyan megkapaszkodnak és fejlődnek” – mondta a menedzser. Hozzátette, a kórház keretében később is segítséget tudnak nyújtani, ha a szülők megkésett fejlődés jeleit tapasztalják, akkor forduljanak bizalommal a csíkszentmártoni rendelőkben modern terápiák alkalmazásával dolgozó korai fejlesztő szakemberekhez.

A csíkszeredai kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa nevében Borboly Csaba köszöntötte a résztvevőket. „Folyamatosan dolgozunk a Csíkszeredai kora3Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztésén, a beruházások mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szülészeti és újszülött osztály minél barátságosabb, családiasabb kialakítására, szeretnénk bútorokat cserélni, külön termet kialakítani az aranyóra zavartalan eltöltésére, de szükség van egy látogatótérre, és már pszichológus is erősíti a csapatot. Azon dolgozunk, hogy a kismamák és a kisbabák egyaránt jól érezzék magukat a kórházban, legyen az őket fogadó környezet hangulatos, barátságos, melegséges. De dolgozunk a személyzet képzésén is, folyamatosan támogatunk fontos szakmai tanácskozásokat, képzéseket szülés-születés témában” – mutatott rá a megyei tanács elnöke. Kifejtette, a koraszülött babáknak és családjaiknak még nagyobb szüksége van a meleg, barátságos környezetre, szakképzett, odaadó személyzetre. „Háromszor figyelhettem meg testközelből az életadás, a születés csodáját, és egyre csak nő bennem a tisztelet az anya ereje, fáradhatatlan kitartása, és a kisbabák élni akarása előtt. Külön tisztelet és csodálat a koraszülött kisbabáknak és családjaiknak, mi csak támogatni tudjuk őket, és igyekszünk megteremteni számukra a legmegfelelőbb támogató környezetet. A munka oroszlánrésze az Övék, elismerés érte” – mondta Borboly Csaba.

kora4A november 17-én ünnepelt Koraszülöttek világnapjának jelentőségét dr. Füstös Annamária neonatológus, a csíkszeredai kórház újszülöttgyógyászat vezetője ismertette, aki bemutatta az osztályt is. Mint elhangzott, a Csíkszeredai Megyei Kórházban évről évre emelkedik a születések száma, 2017-ben 1 231 gyermek, 2018-ban 1 306 újszülött, idén pedig az év első tíz hónapjában 1160 gyermek jött világra. Az intézményben az újszülöttek mintegy nyolc százaléka koraszülött, ez évente több mint száz babát jelent. Ellátásukra a szülészeti osztály mellett újszülött intenzív terápiás részleg, illetve korababás részleg is működik. Csíkszeredában a 32-ik várandósági hétnél idősebb, legalább 1500 grammal született koraszülöttek ellátása lehetséges, ide szállítják át Gyergyószentmiklósról és Maroshévízről is a speciális ellátásra szoruló babákat. A koraszülöttség nem betegség, hanem állapot – jegyezte meg dr. Füstös Annamária.

A nap folyamán orvosok, fejlesztő szakemberek, pszichológus tartott előadásokat, osztotta meg ismereteit, tapasztalatait, tanácsait. A korababákat nevelő szülők is beszámoltak arról, hogy milyen, amikor a vártnál hamarabb érkezik a baba a családba. A rendezvény nemcsak a sorstársak tapasztalatcseréjére, hanem az újszülöttgyógyászati osztályon dolgozókkal való találkozásra is alkalmat nyújtott, az orvosok és a csecsemős asszisztensnők szünetben örömmel vették ölbe a piciket, akik számára az élet náluk, az osztályon kezdődött el. A nagyobbakat az előadások alatt a Bio Játszóház által biztosított játszósarok kötötte le, a koraszülöttek világnapjának lila színében pompázó száz léggömb pedig minden gyereknek élményt jelentett.

Menu