Átfogó, a teljes szakszemélyzet bevonásával zajló alap- és haladó szintű újraélesztési képzés kezdődött el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A következő hónapokban közel ezer kórházi alkalmazott újjáélesztési ismereteit frissítik fel. 

Osztályonként zajlottak időszakosan képzések, ilyen átfogó jellegű újraélesztési kurzus azonban még nem volt a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Ennek során átnézik az osztályokon lévő sürgősségi táskák tartalmát és átvizsgálják az újjáélesztő készülékeket is. 

„Bár nem mindennapi, de bármelyik kórházi osztályon előfordulhat kardiorespiratorikus (szív- és légzőrendszeri) stop, a sikeres újraélesztés érdekében ezt az ott dolgozóknak időben fel kell ismerniük. Fontos a gyakorlás, hogy a csapat minden tagja tudja, ilyenkor mi a tennivalója és természetesen az összehangolt csapatmunka, hisz a kapkodás, szervezetlenség alatt értékes idő telik el. Ha a kardiorespiratorikus stop esetében az első 3-5 percben elkezdődik az újraélesztés és defibrillálás, akkor a betegnek 49-70 százalékos esélye van a sikeres újraélesztésre. Minden perc késlekedéssel ez az esély 12 százalékkal csökken” – ismertette dr. Kacsó Jolán, a kórház Sürgősségi Betegellátó Egységének vezetője, a képzés vezetője.  

Az újraélesztési képzés február elején kezdődött el. Az elméleti tudnivalók átismétlése mellett gyakorlati bemutatót is tartalmazó foglalkozáson kéthetente vesznek részt egy-egy kórházi osztály alkalmazottai, az orvosok, asszisztensek, betegápolók.

 

Menu