Május 5-e a kézhigiéné világnapja, idén pedig a koronavírusjárvány kapcsán különösen aktuális a világnap mindig azonos értelmű üzenete, a kézmosás, a kézhigiéné fontossága. 

 

Az Egészségügyi Világszervezet a Ments életeket: mosd a kezeidet! felszólítást választotta az idei év jelmondatának. Amint közleményükben rámutatnak, a kézmosás az egyik elsődleges eszköze a koronavírus terjedése megakadályozásának. „Az egészségügyi személyzet számára a kézhigiéné mindig is kiemelten fontos volt, sokat hangsúlyoztuk, képzéseket, rendezvényeket szerveztünk erről az elmúlt években, most pedig, a világjárvány kapcsán be is bizonyosodott, hogy mindenkinek elsődleges kell legyen a kézhigiéné” - mondta a világnap kapcsán dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. 

A kórház járványtanász főorvosa, dr. Sergiu Sîngeorzan, a Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzéseket Megelőző Egység vezetője, a Fertőzések Megelőzéséért és Felügyeletéért Egyesület elnökeként fogalmazott meg videoüzenetet a világnap alkalmával. Az videót itt láthatják:

 

Az Egészségügyi Világszervezet romániai szervezete posztert tett közzé a kézhigiénés világnapra, ezt itt tekinthetik meg. 

 

Menu