a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti-nőgyógyászati és újszülöttgyógyászati osztálya részéről 

 

Az új körülmények nehéz feladat elé állították a szülészet dolgozóit. Mindannyian tudjuk, hogy Hargita megye várandósainak 80% Székelyudvarhelyen vagy Csíkszeredában szül, a járványügyi rendelkezések következtében pedig a szokásoshoz képest kétszer annyian fordulnak hozzánk. Éppen ezért, minden várandós családtól megértést kérünk, megpróbáljuk tenni a dolgunk, abban a szemléletben, amely erre az osztályra jellemző. Természetesen a túlterheltség és a járványügyi intézkedések miatt történhetnek változások, az adott helyzet függvényében.

Alább közöljük a Csíki Anyák Egyesülete által osztályunkra eljuttatott kérdésekre a válaszok közül azokat, amelyek megítélésünk szerint közérdeklődésre tartanak számot: 

 

Van lehetőség epidurálist kérni? Milyen alternatív szüléssegítő technikák, eszközök vehetők igénybe jelen esetben? Császáros anyukáknál is megvan az aranyóra?

 

Osztályunkon tünetmentes várandósok számára továbbra is megvalósul, lehetőség szerint, a vajúdás és szülés természetes módjának kísérése: a testhelyzet szabad megválasztása a vajúdás során, szabad folyadék és étel fogyasztás, a köldökzsinór ellátása csak a pulzáció abbamaradása után (császármetszés esetén is), aranyóra biztosítása (császármetszés esetén is), rooming-in rendszer folytatása, korai mellre tétel és az az anyatejes táplálás támogatása.
Nem lehetséges a társ (férj, segítő) jelenléte a szülőszobán, mindaddig, amíg a körülmények ezt ismét meg nem engedik. Ugyancsak nem megvalósítható császármetszés esetén az epidurális érzéstelenítés: egyrészt a császármetszések számának ugrásszerű növekedése miatt, másrészt pedig az intenzív terápiás orvosok leterheltsége miatt.

 

Illetve ha pozitív a teszted Covidra, de tünetmentes vagy, akkor lehet szülni? Vagy kötelező a császár? És szoptatni lehet? Vagy egyáltalán nem is vállalnak, hanem elküldenek más kórházba?

 

A koronavírus egymagában nem jelent császármetszési javallatot egyik ország vagy nemzetközi szervezet protokollja szerint sem. A szoptatást ajánlja a WHO, az amerikai CDC és az európai ECDC, a magyarországi perinatológus társaság, abban az esetben, ha az anya állapota ezt megengedi, azonban a romániai protokoll ezt még egyelőre tiltja. Ugyanígy a rooming-int is, bár számos irányból próbálunk, próbálnak emiatt a szakmai kollégiumra nyomást gyakorolni. A pozitív esetek elvileg Udvarhelyre kerülnek. 

 

Ha Udvarhelyen jártam dokihoz, császárra vagyok kiírva de így, hogy Csíkban kell szüljek, mi alapján programálnak a császárra, vagy egyáltalán programálnak-e?

 

Az udvarhelyi, programozott császárra készülő várandósok császármetszéseit a kezelőorvosuk és a csíkszeredai orvosok közösen jegyzik elő, a beavatkozások pedig rendszerint délelőtt valósulnak meg.

 

Ha Udvarhelyen kellett volna szülnöm, és most átirányítanak Csíkszeredába, akkor mehetek egyből, saját autóval Csíkba, vagy előbb Udvarhelyen kell “bejelentkezni” a sátornál, és mentő visz tovább?

 

Jelen pillanatban mindkét lehetőség működik.

 

Van egy lista, mely tartalmazza a mostani helyzet miatt a szülőszobára, kórterembe bevihető eszközöket, tárgyakat? 

 

A lista többnyire ugyanaz, mint eddig is, ez megtalálható a kórház honlapján (www.spitalmciuc.ro), az Útmutató várandósoknak link alatt. 

 

Ami újdonság: kérjük Önöket, hogy a gyors és biztonságos ügyintézés érdekében, hozzanak magukkal jó minőségű fénymásolatot az anyakönyveztetéshez szükséges dokumentumokról (szülők személyi igazolványa, szülők keresztlevele, házassági levél, amennyiben a szülők házastársak. Ha a szülők nem házasok, akkor szükség van az apa részéről apasági nyilatkozat aláírására). Azt is lehet, hogy beszkennelve elküldik ezeket a dokumentumokat a következő e-mail címre: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (megjegyzésben: Ciobotaru Éva szociális asszisztens részére)

Bizonytalanság esetén hívják bármikor a várandósgondozást végző orvosukat vagy osztályunk szülőszobájának telefonszámát (0372-661.121). Hétről hétre folyamatos tájékoztatást nyújtunk az új változásokról, éppen ezért kérjük figyeljék kórházunk honlapját is.

Menu