Szociális szolgáltatásokat nyújtó egységek/szervezetek listája:

 

1. Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, Szociális Szolgáltatás

RO - 530173 Csíkszereda, Dr. László Dénes utca 2. szám

Tel: 0266 - 324 193; Fax: 0266 - 372 137 - belső: 612, Szolgálati mobil: 0732 500 595

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

- A személyi adatok nélkül a sürgősségre kerülő személyek és hozzátartozóik azonosítása.

- A beutalásra nem kerülő, de magukat ellátni vagy hazajutni képtelen, kísérő nélküli személyek azonosítása.

- Szülők vagy más hozzátartozó által bántalmazott vagy elhagyott gyerekek azonosítása, tanácsadás, rendőrség, helyi tanácsok és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság telefonon való értesítése.

- A családi erőszakos esetek azonosítása, tanácsadás, rendőrség értesítése.

- A részegen érkező személyek és hozzátartozóik felvilágosítása, nyilvántartásba vétele, bejegyzése a Drogellenes Központ jegyzékébe, a központba való irányítás és a szociális asszisztens javaslatainak mellékelése a vizsgálati lap mellé.

- Az öngyilkossági kísérletet elkövetett személyek és hozzátartozóiknak nyújtott tanácsadás, felvilágosítás, nyilvántartásba vétel, bejegyzés a Drogellenes Központ jegyzékébe, a központba való irányítás és a szociális asszisztens javaslatainak mellékelése a vizsgálati lap mellé.

- Erőszak áldozatainak azonosítása, tanácsadás az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, a rendőrség telefonon való értesítése.

- A betegeknek a Szentegyházi Egészségügyi Központba való elhelyezésével járó lépések elvégzése.

- Az idős és/vagy kísérő nélküli, elhagyatott, gyenge anyagi és lakhatósági körülmények közötti, bántalmazott személyek azonosítása.

- Azoknak a szülő nőknek az azonosítása, akiknek születendő gyermeke veszélyeztetett helyzetben lehet (roma nők, munkanélküliek, pszichés problémás vagy alkohol problémás nők).

- Kiskorú, 16 év alatti szülő nők azonosítása.

- Hajléktalanok nyilvántartásba vétele, tanácsadás, szálláslehetőség ellenőrzése az Éjszakai Menhelyen, polgármesteri hivatal értesítése.

 

2. Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság

RO - 530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5

Tel: 0266 - 314 711

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Tevékenységi területek:

- Felnőttvédelem terén (magukra hagyott személyek, idős személyek, stb.): segítséget nyújt a nehézséggel küszködő személyeknek tanácsadással, valamint megfelelő szolgáltatások biztosításával - pénzbeli és más anyagi támogatások, jogi képviselet -, amelyek támogatják a bajba jutott személyt abban, hogy önállóan vagy családja segítségével átléphessen a kritikus helyzeten.

- Fogyatékossággal élő személyek védelme terén: szociális szolgáltatások, tanácsadás, ellátás, kezelés, rehabilitáció, szakképzési tanácsadás és szakképzés, illetve egyéb, a fogyatékossággal élő személy igényeinek megfelelő szolgáltatások által biztosítja jogaik védelmét. A fenti szolgáltatások a fogyatékosság mértékét igazoló bizonylat alapján vehetőek igénybe.

- Gyermek- és családvédelem terén: Hargita Megye Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósága különböző szolgáltatások által biztosítja a gyermekek jogainak védelmét, mint tanácsadás, a gyerekek családból való kiszakadásának a megelőzése, védelmi szolgáltatásokat javasol és biztosít a nehézségekkel küszködő vagy fogyatékossággal élő gyermekek számára.

 

3. Megyei Kábítószer Megelőző, Felmérő és Tanácsadási Központ

RO - 530132 Csíkszereda, Nicolae Bălcescu utca 1. szám

Tel/fax: 0266- 311 200 

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

           

Projektek, kampányok, információs tevékenységek - oktatás - a közösség tudatosítása a dohányzás megakadályozására; az iskolákban, családban vagy közösségekben való alkohol- és kábítószerfogyasztás megelőzése; önkéntesek (diákok, egyetemisták, szakemberek) bevonásának elősegítése; a kábítószerfogyasztáshoz kapcsolódó megelőző tevékenységek, tanfolyamok, szemináriumok, konferenciák szervezése; intézményekkel, önkormányzatokkal és civil szervezetekkel való együttműködés.

 

4. Hargita Megyei Munkaügyi és Szociális Védelmi Igazgatóság

RO - 530140 Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 94. szám

Tel/fax: 0366 - 101 249; 0366 - 101 250; Fax: 0266 - 371 080; 0266 - 372 157

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

- Szervezi és összehangolja a szociális ellátási tevékenységeket megyei szinten;

- Együttműködik a szociális védelmet nyújtó non-profit szervezetekkel;

- Támogatja a gazdasági és költségvetési egységeket, a bérezéssel kapcsolatos rendelkezések helyes és konkrét betartásában, a munkaerő értékelésben és a kollektív munkaszerződések megkötésében;

- Támogatja a kollektív munkaszerződések tárgyalását, bejegyzését, nyilvántartását;

- Biztosítja a másodközölt, a felnőttek szakmai képzésével kapcsolatos 129/2000. számú Kormányrendelet és a végrehajtási szabályokat tartalmazó 522/2003. számú Kormányhatározat betartását;

- Az előírásoknak megfelelően alkalmazza a békéltetési vagy választóbizottsági eljárásokat összeférhetetlenségi esetekben.

 

5. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete

RO - 530211 Csíkszereda, Márton Áron utca 50. szám

Tel/fax: +40 (0)266 - 316 204; +40 (0)266 - 316 204

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A szervezet elsősorban a fizikailag sérült személyek védelmét biztosítja az érvényben lévő rendelkezések alapján és új törvénytervezetek kidolgozásával. A tevékenység kezdetén segélycsomagokat is osztottunk. Legtöbbször nem szerettük ezt, mert meggyőződésünk, hogy az ilyen embereknek nem adományokra van szükségük, hanem tiszteletre. A segélyek szétosztásánál kihangsúlyozódott, hogy ők milyen tehetetlenek, mert az állam nem támogatta semmivel és szükségük volt erre a segítségre. Adomány helyett ezeknek az embereknek munkahelyre volt szükségük és arra, hogy visszakaphassák magabiztosságukat, elnyerjék más emberek tiszteletét és megtalálják a társadalmi beilleszkedéshez vezető utat. Munkához való jogot követelt a testi fogyatékos emberek számára és esélyegyenlőséget a hátrányos helyzetűeknek.

 

6. Csibész Alapítvány és Ifjúsági Egyesület

RO - 530204 Csíkszereda, Kájoni utca 1. szám

Tel/fax: +40 (0)266 - 317 079

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Az alapítvány elsősorban támogatást nyújt a gyermekvédelmi hálózatból kikerülő fiatalok társadalmi beilleszkedéséhez.

 

7. Caritas Alapítvány - Gyulafehérvár

RO - 530203 Csíkszereda, Szék út 147. szám

Tel: +40 (0)266 - 315 763; Fax: +40 (0)266 - 313 101

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Gyulafehérvári Caritas küldetése:

- a szeretetszolgálat, a karitatív lelkület terjesztése és a szociális igazságosság előmozdítása;

- szociálpolitikai elképzelések kigondolása és előmozdítása, irányzatok támogatása;

- a szegénységben élő, a társadalom peremére szorult embertársaink reintegrációja, tekintet nélkül azok nemzetiségi, vallási, faji, nemi vagy politikai hovatartozására;  

- a közösség fejlesztése;

- együttműködés a helyi, megyei és központi hatóságokkal, valamint hazai és külföldi civil szervezetekkel a szociális problémák enyhítése/megoldása érdekében;

- szakképzett és motivált emberi erőforrások biztosítása; 

- az emberi méltóság visszaadása minden embernek.

 

8. ÁRADAT Egyesület - Telefonos és online tanácsadás

RO - 530203 Csíkszereda, Szék út 147. szám

Tel: +40 (0)266 - 317 505

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

“Valakinek segítséget nyújtani annyit jelent, mint megerősíteni őt élete értelmében.”

Egyesületünk segítség akar lenni azok számára, akik a reménytelenség kultúrájában elvesztették önmagukat, identitásukat, Istenbe, a reménységbe vetett gyökerüket. Célunk az egyén lélekápolása, az önismeret, a lelki élet fejlesztése fiatalok és felnőttek körében egyaránt. Küldetésünknek tartjuk az élet kultúráját ily módon terjeszteni és építeni. 

 

 

 

 

Menu