TELEFONSZÁM: 0372 - 661 134

Az Idegsebészeti Részleg jelenleg a központi épület II. emeletén, az Általános Sebészeti Osztályon belül található, a Dr. Dénes László utca 2. szám alatt, külön kórtermekkel. A részleg jelenleg 5 kórteremmel, 12 ággyal és egy napi bennfekvésre fenntartott ággyal működik. Ebből 5 női és 5 férfi kórterem, és 3 különálló kórterem az elszigetelt eseteknek és a napi beutalásnak.

A részleg vezető koordinátora:

Dr. SOLTI NORBERT - idegsebész főorvos

  

Az osztályon dolgozó orvosok névsora:

Dr. Solti Norbert - idegsebész főorvos

Dr. Hajducsi Örs - idegsebész szakorvos

Rövid történet:

A csíkszeredai idegsebészet rövid történelemmel rendelkezik, ami 2014 februárjára nyúlik vissza, amikor Dr. Solti Norbert idegsebész szakorvos érkezett a kórházhoz és elindította az idegsebészeti műtéteket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Ez újdonságnak számított a vidéken, mert addig minden ilyen patológiával rendelkező beteg Brassóba vagy Marosvásárhelyre, esetleg távolabb kellett utazzon. Kezdetben az idegsebészet az Általános Sebészeti Osztályon belül kapott helyet, és a felszerelés beszerzésével, ami fokozatosan történt meg, hónapról hónapra fejlődött ez a szakma, és évről évre egyre több patológiát tudott és tud lefedni napjainkig.

 

A jelen:

Az Idegsebészeti Részleg jelenleg a kórház II. emeletén, az Általános Sebészeti Osztályon belül működik, külön kórtermekkel.

A részlegen dolgozó személyzet: 6 asszisztens és 6 betegápoló (alkalmazás folyamatban).

Az idegsebészeti műtőben dolgozó személyzet: 3 asszisztens és 2 betegápoló.

A részleg jelenleg 5 kórteremmel, 12 ággyal és egy napi bennfekvésre fenntartott ággyal működik. Ebből 5 női és 5 férfi kórterem, és 3 különálló kórterem az elszigetelt eseteknek és a napi beutalásnak.

Mivel a kórház rendelkezik egy jó teljesítményű CT készülékkel, illetve bérel egy MRI készüléket is, ezért teljeskörű kivizsgálást tudunk végezni a betegeken.

A részleg szorosan együttműködik a Sürgősségi Betegellátó Egységgel, az Ideggyógyászat, Onkológia, Ortopédia, Fül-orr-gége, Szájsebészet, valamint Fertőző Osztályokkal.

A részleg jó kapcsolatot ápol egy brassói onkológiai magánkórházzal, ahol műtét utáni sugárterápiás kezelésre van lehetőség, amennyiben ez szükséges.

Az Idegsebészeti Részlegen dolgozó személyzet a következő kórképek kivizsgálását, kórismézését, kezelését és ápolását végzi:

- bármilyen típusú cranio-cerebrális traumák

- a központi idegrendszer daganatos megbetegedései (jó és rosszindulatú agydaganatok, koponyaalapi daganatok, kisagyi daganatok)

- a gerinccsatorna degeneratív megbetegedései (porckorongsérvek, csatornaszűkületek)

- a gerinccsatorna daganatos betegségei, gyulladásos betegségei

- a központi idegrendszer egyes vaszkuláris megbetegedései (primer agyvérzés, kisagyi bevérzés, stb.)

- a perifériás idegrendszer betegségei (alagút szindrómák, kompressziós betegségek, stb.)

Az idegsebészeti műtő felszereltsége:

- utolsó generációs idegsebészeti műtőasztal

- nagy teljesítményű Leica műtéti mikroszkóp

- nagy teljesítményű craniotom gép

- teljes koponya és gerinc műszeres doboz

- nagy teljesítményű műtőslámpák

- röntgengép

- koaguláló gép

Ami a befektetési listán van:

- egy új, nagy teljesítményű, hordozható röntgenkészülék

- egy ultrahangos tumoreltávolító készülék

- potenciálmérő készülék

A jövő:

A következő években tervben van a részleg teljeskörű leválása az Általános Sebészeti Osztályról, az orvosi személyzet bővítése egy orvossal, új műtétek bevezetése és más idegsebészeti patológiák lefedése, mint például:

- gerinctraumák

- gerincstabilizációs műtétek

- agyalapi mirigy patológiája

- csigolyaplasztiás műtétek

- éber műtétek.

 

Menu