Conform ordinului Ministerului Sănătății asigurăm și în spitalul nostru posibilitatea de vizitare a pacienților cu formele severe ale bolii Covid-19. Aceste vizite se pot desfășura cu acordul medicului curant, pe baza solicitării prealabile și sub supravegherea reprezentantului spitalului. Secțiile spitalului care deservesc pacienții cu Covid-19 funcționează cu capacitate maximă, majoritatea cazurilor fiind de formă gravă.     

Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 487 din 09.04.2021 bolnavul infectat cu SARS-CoV-2, în cazul în care prezintă simptome severe de boală, poate beneficia de vizita unui membru al familiei sau al reprezentantului legal, pe baza unei solicitări prealabile și cu acordul medicului curant. La pacient poate intra o singură persoană, o singură dată și pentru maximum 15 minute. Vizitatorul trebuie să poartă echipament complet individual de protecție și trebuie să respecte toate măsurile sanitare care se impun. Nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19. Echipamentul de protecție va fi asigurat de către spital.

În Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc aparținătorii pacienților îngrijiți în compartimentul ATI-Covid trebuie să contacteze medicul curant dacă vor să beneficieze de această posibilitate. Medicul poate fi contactat la numărul de telefon al secției ATI: 0372 661158. În cazul în care medicul își dă acordul, stabilesc împreună o oră pentru efectuarea acestei vizite. La vizită aparținătorul va fi echipat și însoțit în salon, iar după vizită va fi ajutat de către personalul spitalului în dezechiparea echipamentului de protecție.     

Aparținătorii pacienților care sunt îngrijiți pe secțiile spitalului dedicate pacienților Covid-19, în clădirea de spital din Șumuleu, vor fi asistați de către unul dintre psihologii spitalului pe parcursul vizitei. Cei interesați se pot înscrie pentru vizită la numărul de telefon 0742 185661, zilnic, între orele 8-15. Vizitele pe aceste secții se vor desfășura zilnic, între orele 12,30-14,30. Vizitatorii trebuie să se echipeze și aici și vor fi asistați pe timpul vizitei.      

Spitalul cere aparținătorilor completarea unei declarații pe propria răspundere, care poate fi completată pe loc.

Secțiile spitalului care deservesc pacienții Covid-19 funcționează în continuare la capacitatea maximă. În această dimineață avem 62 pacienți internați cu Covid-19, pe secțiile dedicate Covid-19 avem 68 locuri. Alți 6 pacienți necesită îngrijire de terapie intensivă. Pe compartimentul ATI-Covid avem 6 locuri.  

Medicii spitalului care îngrijesc pacienții Covid-19 apreciază că în jur de 70 la sută dintre cazuri sunt de formă gravă și din ce în ce mai mulți pacienți necesită terapie intensivă. Pe lângă recomandarea vaccinului și a respectării măsurilor de prevenție, medicii sfătuiesc pe cei infectați cu SARS-CoV-2 să apeleze la ajutorul specialiștilor cât mai repede dacă observă agravarea simptomelor.

16.04.2021

 

În Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc acum un an, în data de 08.04.2021 a fost internat primul pacient cu Covid-19. De atunci până azi au fost tratați în spital 1711 pacienți cu Covid-19.

Ziua mondială a sănătății trece și în acest an sub egida pandemiei. Cu ocazia zilei de 7 aprilie Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă liderii să monitorizeze inechităţile în materie de sănătate şi să se asigure că toţi oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate, în funcţie de nevoile şi valorile lor din cadrul comunităţilor lor.

„Responsabilitatea celor care lucrează în sănătate a fost mare întotdeauna, deoarece avem grijă de cea ce oamenii definesc des ca cel mai de preț, sănătatea lor. Pandemia a mărit această responsabilitate și sarcina pe care o purtăm individual și pe care o avem ca instituție. A trecut un an de la primul caz Covid-19. Mulțumesc munca tuturor angajaților și le doresc multă putere și stăruință și pentru perioada următoare” – a spus cu această ocazie dr. Konrád Judit, managerul spitalului.

„A trecut un an de zile de când la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, a fost internat primul pacient infectat cu coronavirus. Pentru ca cetățenii județului să primească o îngrijire eficientă ne-am pregătit cu conștiinciozitate, am acordat sprijinul necesar spitalelor și personalului medical. Eforturile noastre nu au fost în zadar. Era inevitabil ca epidemia să ajungă și în județul nostru, dar datorită pregătirii personalului medical și sacrificiului acestuia, au putut fi îngrijiți și vindecați mulți pacienți. Pe lângă evenimentele negative, avem și exemple bune în ultimul an, solidaritatea comunității noastre și sprijinul acordat au crescut semnificativ. Doresc să le mulțumesc din nou cadrelor medicale și să le asigur de sprijinul constant”, a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Cifre din anul trecut

În Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a fost internat primul caz Covid-19, un bărbat de 70 de ani în data de 8 aprilie 2020. De atunci până azi au fost tratați 1711 pacienți cu această boală. Au fost înregistrate 95 decese din cauza Covid-19. Au fost transferați în alte spitale 440 pacienți infectați cu noul coronavirus. Din personalul spitalului au trecut prin această boală 251 de persoane. Media spitalizării la pacienții Covid-19 este de 9-10 zile, dar am avut și un pacient care a plecat acasă vindecat după 61 de zile de spitalizare.

În data de 7 aprilie 2021 pe secțiile spitalului dedicate îngrijirii pacienților cu Covid-19 se află internați 62 pacienți, dintre ei 6 persoane necesită terapie intensivă.

Valorile mele în îngrijire

Credința unei bătrâne de 87 de ani. Lupta după revolta, negarea și resemnarea, suportul care oferă baza acestei lupte. Cuvintele unui pacient în tura de Duminica Floriilor. Trecerea de la starea de urgență, starea de alertă la starea de speranță. Credința și puterea acestuia. Sentimentul înălțător a muzicii și a cântatului în cor. Câteva dintre acele experiențe care au ajutat asistenții spitalului nostru să treacă peste greutățile anului trecut.

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a organizat un proiect creativ pentru personalul spitalului, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății din 7 aprilie, cu titlul Valorile mele în îngrijire: ancorele care m-au ajutat în pandemie. Lucrările primite dovedesc faptul că lunile trecute au fost foarte grele pentru angajați, dar majoritatea au găsit ancore pentru sprijin, pentru pașii următori.

Lucrările primite pot fi citite aici: https://spitalmciuc.ro/469, și vor fi publicate în perioada următoare pa pagina Facebook a spitalului.

Miercurea Ciuc, 07.04.2021

 

Firma HD Cleaners - Meridian Invest a donat pentru secția pneumologie al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc un aparat de curățare și dezinfecție cu abur uscat și saturat.

Aparatul în valoare de 18 000 lei poate fi folosit atât pentru curățare, cât și pentru dezinfecție și este util și împotriva noului coronavirus – a prezentat donatorul Póra Róbert, când miercuri dimineața a predat aparatul în folosința spitalului. A spus, a fost pacientul acestui secții și cu această donație își exprimă mulțumirile pentru îngrijirea exemplară de care a avut parte. „Am adus această donație cu același sentiment călduros cu care am fost îngrijit aici” – a spus.

3103

Donația a fost mulțumită de managerul spitalului, dr. Konrád Judit, care a precizat, se desfășoară muncă intensă pe secțiile care îngrijesc bolnavii Covid-19, de mai mult de un an. De aceea este importantă fiecare părere, iar aprecierile dau forță celor care lucrează aici.

Donația a fost mulțumită și de către Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Borboly Csaba a spus, să ajutăm cu mesaje pozitive, gânduri bune pe cei care lucrează pe secțiile care îngrijesc bolnavii cu Covid-19.

Din partea secției de pneumologie medicul șef secție, Dr. Dombi István a mulțumit donația. A spus, pandemia durează deja de un an și cu toții simt greutatea acestui an. Cu toate acestea, foc tot posibilul pentru bolnavii Covid în continuare.

Cazuri grave

În Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc în dimineața zilei de 31.03.2021 au fost internați 57 pacienți cu Covid-19. Dintre ei 6 pacienți au avut nevoie de îngrijire de terapie intensivă. Dr. Dombi István a spus, majoritatea cazurilor sunt grave, câteva cazuri sunt de gravitate medie. Pe lângă cei internați, zilnic sunt consultați mulți pacienți în sistemul internărilor de zi. Medicul a sfătuit celor care prezintă simptomele infectării cu noul coronavirus, să sesizeze medicul de familie și să se prezinte la o astfel de consultație la spital, unde se realizează și examinare roentgen și analiză de sânge. Dacă starea pacientului nu este gravă, poate să se vindece acasă, dar dacă are nevoie de spitalizare este important să primească îngrijirea de specialitate cât mai repede. Cei care au testul pozitiv, pot să se prezinte fără bilet de trimitere la această consultație, cei fără test trebuie să aducă bilet de trimitere de la medicul de familie. Consultațiile se fac pe bază de programare, iar programările se pot obține la numărul de telefon: 0758 117669.

Miercurea Ciuc, 30.03.2021

Centrul de vaccinare din Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc își încheie activitatea în data de 1 aprilie 2021. Spațiile centrului vor fi reorganizate.
Centrul de vaccinare din Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și-a început activitatea în data de 4 ianuarie 2021. Până 22.03.2021 au fost administrate în acest centru 10 505 doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Acesta înseamnă 6 922 de persoane vaccinate.
În acest centru și-au primit vaccinul și angajații spitalului, în total 741 persoane, cea ce înseamnă 52 la sută a angajaților instituției.
Programarea celor care ar trebui să-și primească vaccinul în centrul din spital după data de 1 aprilie, va fi relocată de către platforma de programare la centrul de vaccinare din strada Kossuth, fostul centru al serviciului de ambulanță. Tot acolo trebuie să se deplaseze pentru rapel cei care și-au primit prima doză de vaccin la centrul de vaccinare din spital.
În centrul de vaccinare din spital au lucrat și mai lucrează până 1 aprilie 7 medici, 9 registratori medical, 32 asistenți medical și un psiholog. Ei au realizat înregistrarea, triajul, vaccinarea și supravegherea celor care au venit pentru vaccinare.
“Am considerat important să pornim acest centru pentru vaccinarea personalului din spital și pentru ca pacienții noștrii să-și primească vaccinul la noi. Numărul dozelor de vaccin administrate aici arată cât de imporantă a fost această activitate din centru” – a spus dr. Konrád Judit, managerul spitalului.
Spațiile centrului vor primi altă destinație în cadrul reorganizărilor necesare pentru înființarea centrului de cardiologie intervențională.

Miercurea Ciuc, 23.03.2021

Menu