Firme, organizații non guvernamentale, persoane fizice și-au oferit donațiile și ajutorul în săptămânile trecute pentru a sprijini Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc în pregătirile pentru epidemia de coronavirus.

În majoritatea cazurilor s-au desfășurat deja discuțiile cu donatorii despre donații și necesitățile spitalului și s-au comandat, în unele cazuri deja s-au cumpărat echipamente și aparate medicale. Cu mai mulți donatori se poartă discuții și se analizează ce se poate cumpăra în cel mai scurt timp posibil. În ultimele săptămâni a primit foarte mult sprijin spitalul din Miercurea Ciuc, aflat în subordinea Consiliului Județean Harghita.  

 

Bani, echipament și aparate

rotaryadomanyDin donațiile oferite organizației, Asociația Rotary Club Miercurea Ciuc a oferit o sumă importantă de bani, din care s-a cumpărat și a fost predat echipament de protecție. Asociația Csíki Anyák, împreună cu grupul Facebook Civil Csíkszereda au fost primii care au organizat strângere de fonduri pentru spital. Din donațiile firmelor ING Service, Sazy Transimpex și Iris Service s-a început extinderea rețelei de oxigen din spital. Municipiul Miercurea Ciuc va cumpăra șapte ventilatoare. Și-a oferit sprijinul Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, acum se poartă discuții despre detaliile donației.

Prin bunăvoința Medexpert Srl. și al d-lui Novák Károly Eduárd spitalul a preluat 5 aparate de concentrare oxigen. Sunt firme care au oferit diferite produse: Zsozo a montat perdele, Perla Harghitei a oferit apă minerală, Manufactura „Csíki Sör” bere cu vitamină, Florăria „Bogáncs” a dăruit flori angajaților. Cea mai mare parte a buchetelor a ajuns la secția de boli infecțioase a spitalului, la angajații cei mai expuși epidemiei. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „OLTUL” al Județului Harghita a predat spitalului echipament de protecție și soluții dezinfectante din propriul stoc. Fundația pentru Parteneriat a donat și ea echipamente de protecție și cumpără aparatură medicală. Spitalul v-a primi donație materială consistentă din partea OTP bogancsConsulting România, Heineken și Harplast. A oferit ajutor pentru achiziționarea de aparatură medicală și Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, Electrica Furnizor S.A. și firmele FM Allbright , Habe Wood Innovate, Set Prod Com, Astra Zeneca. Întreprinzătorul Lázár Csaba și Sindicatul Sanitas ajută cu echipament de protecție. Sunt firme și persoane fizice care și-au oferit munca, a croitorie și un psiholog ajută spitalul în acest fel. Galastudio Design&Print a oferit o campanie – după fiecare tricou printat, o mască pentru spital – iar Delikates Accesories Srl., firma Jolidon și întreprinzătorul Barabás Szabolcs au oferit măști din textil. Angajații spitalului au primit astfel de măști de la mulți voluntari, pe pagina de socializare Facebook a fost alcătuit un grup cu cei care confecționează măști din textil pentru cei care lucrează la spital. Amigo&Intercost Srl. și Elan Trio Srl. au oferit alimente pentru cazul unei carantine în spital.

Lista donațiilor și a donatorilor se extinde în fiecare zi, primim noi ajutoare. În data de 1 aprilie, Primăria Comunei Frumoasa ne-a anunțat că va cumpăra un ventilator fix pentru spital și și-a oferit ajutorul și Composesoratul Văcărești.

 

Mulțumiri și recunoștință

„Sunt foarte utile toate donațiile, suntem recunoscători pentru ajutorul tuturor și mulțumim frumos. Asigurăm sponsorii că ajutorul lor își va atinge scopul. Nu este ușor acum achiziționarea aparatelor, de aceea este un ajutor foarte mare, dacă firmele cumpără pentru noi cele necesare. Avem rugămintea, ca donatorii să discute cu noi în continuare ce este cel mai important de achiziționat” – a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului.

 

Necesități, cereri

Conform datelor conducerii spitalului este nevoie în continuare de echipament de protecție, soluții de dezinfectare pentru mâini și suprafețe, pentru că deși există contracte și comenzi plasate, firmele nu onorează comenzile. Este nevoie totodată de scanere termice, aparat Real Time PCR, extractor automat ARN, Kituri de extracție ARN, Kituri test Covid-19, CT mobil, ventilatoare fixe și portabile, monitoare funcții vitale, infuzomate, injectomate, defibrilatoare, paturi ATI, stație de osmoză inversă mobilă pentru dializă, aparat hemodializă. Spitalul ar mai cumpăra și aparat mobil pentru decontaminarea suprafețelor și aparat de curățat și aspirat pardoseli dure.

Lista necesităților și cu prețul aparatelor poate fi găsită pe situl spitalului,  www.spitalmciuc.ro. Conducerea spitalului are rugămintea ca despre eventualele donații sponsorii să discute cu anagajatul desemnat al spitalului, la numărul de telefon: 0758 117655 sau în e-mail pe adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. címen.

 

Strângere de fonduri

Consiliul Județean Harghita a inițiat o campanie de strângere de fonduri prin Asociația pentru Județul Harghita, în cadrul căreia se primesc donații și pentru Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.  

Donațiile financiare se pot efectua în conturile Asociației pentru Județul Harghita, deschise la Banca Română pentru Dezvoltare. În cazul în care donația este oferită pentru spitalul județean, trebuie menționat Donatie Covid pentru SJU M-Ciuc.

Conturile bancare ale Asociaței pentru Județul Harghita sunt următoare:

RO79BRDE210SV06542542100 (RON)

RO79BRDE210SV04149552100 (EUR)

RO65BRDE210SV00939132100 (USD)

RO02BRDE210SV06587732100 (HUF)

Datele Asociaței pentru Județul Harghita:

Asociația pentru Județul Harghita / Hargita Megyéért Egyesület, sediul Miercurea Ciuc, Piața Libertății nr. 5, CUI 14623653.

 

Miercurea Ciuc, 01.04.2020

 

Lista sponsorilor

Lista necesităților

 

Menu