Ziua Mondială a Siguranței Pacientului a fost marcată și în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc: pentru a atrage atenția asupra importanței mesajului acestei zile, joi seara clădirea spitalului a fost iluminată în culoarea portocalie.

vilagitas

Ziua de 17 septembrie este Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit pentru anul 2020 ca slogan al acestei zile: Personal medical în siguranță, pacienți în siguranță!

Cu această ocazie OMS dorește să atragă atenția asupra faptului că “pandemia de SARS-CoV-2 a dezvăluit provocările și riscurile uriașe cu care se confruntă personalul medical, de la infecții asociate asistenței medicale, la stigmat, boli și chiar deces. Mai mult, lucrul în medii stresante face ca lucrătorii din sănătate să fie mai predispuși la erori care pot duce la afectarea pacientului”.

”Cu această ocazie am reamintit personalului medical din spital asupra importanței purtării corespunzătoare a echipamentului de protecție. Acest lucru este primordial și pentru protejarea pacienților noștri. Am amintit și posibilitatea de a participa la programele de screening disponibile. Totodată am oferit din nou personalului nostru sprijinul psihologilor care lucrează în spital, sănătatea însemnând nu numai cea fizică, ci și cea psihică. Dacă avem grijă de noi, vom putea avea grijă și de pacienții noștri” – a formulat cu această ocazie dr. Konrád Judit, managerul spitalului.

Siguranța pacienților și a personalului medical reprezintă un element primordial în oferirea unor servicii de calitate – a punctat și dr. Sergiu Sîngeorzan, medic șef al Serviciului de Supraveghere și Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM). ”Când vorbim de siguranță ne gândim la echipamente de protecție, materiale sanitare de calitate,  curățenie, empatie și profesionalism din partea personalului medical. Cu toate acestea, dacă pregătirea/instruirea personalului este deficitară, tot cuvântul ”siguranță” nu mai valorează nimic. De aceea, un spital cu personal instruit, bine pregătit, cu materiale calitative, într-un mediu curat, poate oferi oricând servicii sigure și de calitate pacientului. Iar acesta trebuie să fie țelul oricărei unități sanitare, chiar dacă de multe ori înseamnă muncă și investiții în plus” – a declarat medicul șef  SPIAAM.

Menu