Ziua de 17 Noiembrie este Ziua mondială a prematurității și Ziua Națională a Copilului Prematur. Instituția noastră acordă atenție sporită acestui eveniment de ani de zile.

Din cauza situației epidemiologice în acest an am organizat Ziua prematurității puțin mai diferit, prin pagina Facebook al spitalului am oferit posibilitatea unei întâlniri virtuale pentru prematurii și familiile lor. Răspunzând la apelul spitalului, părinții au trimis fotografii, din care am realizat fotomontaje și le-am publicat pe pagina Facebook al spitalului, împreună cu povestea fiecărui copil. 

Secțiile de obstetrică și neonatologie al spitalului s-a îmbrăcat marți în violet, baloane și afișe au întâmpinat pe lucrătorii secțiilor și mămicile internate. Cei care se aflau pe secție au primit cadouri, din partea Nestle Nutrition s-au oferit pachete de mâncare. Din partea Átyin Kata și echipa ei spitalul a primit din nou caracatițe croșetate care ajută dezvoltarea prematurilor, de această dată au donat 30 astfel de caracatițe. Firma Nutricia a trimis și ea cadouri, mici pantaloni, bodyuri, baloane și afișe cu povestea unor prematuri celebri. 

lufi


Tot marți a ajuns la spital o nouă donație din partea Fundației Salvați Copii, care de această dată a donat 500 de pachete cu produse de igienă pentru bebeluși și mame. Aceste pachete vor fi primite de către toate femeile care nasc în spitalul nostru în următoarele luni. 

În cinstea prematurilor marți, la ora 18  am iluminat spitalul în violet. 

epulet

În spitalul nostru și marți a venit pe lume un copil prematur, la 30 de săptămâni și cu 1340 grame, acest copil a fost transferat la Târgu-Mureș. Pe secția de neonatologie al spitalului îngrijim prematurii care se nasc la cel puțin 32 săptămâni și cu greutate corporală de peste 1500 grame. 

În Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc de la 1 ianuarie 2020 până 31 octombrie s-au născut 1160 copii, dintre ei 97 prematuri (8.44 procente). Anul trecut, în perioada 1 ianuarie 2019- 31 octombrie 2019 s-au născut 1084 copii, 86 prematuri (7.93 procente). Pe plan mondial fiecare al zecelea bebeluș se naște prematur.

Menu