NR. TELEFON: 0372 - 661 134 sau 0732-500 748

Compartimentul Neurochirurgie în prezent funcționează în cadrul Secției Chirurgie Generală, la etajul II al clădirii principale, pe str. Dr. Dénes László, nr. 2, cu săli separate. Compartimentul funcționează în prezent cu 5 săli, 12 paturi și încă 1 pat pentru spitalizări de zi. Din aceste săli, 5 paturi sunt pentru femei și 5 paturi pentru bărbați, iar 3 săli separate sunt rezervate pentru cazuri izolate și spitalizări de zi.

Activitatea compartimentului este coordonat de:

DR. SOLTI NORBERT - medic primar neurochirurg

  

Lista medicilor care lucrează la secție:

Dr. Solti Norbert - medic primar neurochirurg

Dr. Hajducsi Örs - medic specialist neurochirurg

Dr. Szabó Szabolcs-medic specialist neurochirurg

Scurtă istorie:

Neurochirurgia din Miercurea Ciuc are o istorie scurtă care a început în luna februarie a anului 2014, când medicul specialist neurochirurg, Dr. Solti Norbert, a ajuns la spital și a început să efectueze intervenții neurochirurgicale în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Aceste intervenții au fost o noutate în această regiune deoarece până atunci pacienții cu patologii similare trebuia să se deplaseze la Brașov sau Târgu Mureș, eventual în alte orașe mai îndepărtate. La început, activitatea specialității neurochirurgiei se desfășura în cadrul Secției Chirurgie Generală, iar cu achiziționarea echipamentelor medicale, care a avut loc treptat, această specialitate s-a dezvoltat din lună în lună, și a putut și poate să trateze tot mai multe patologii până în prezent.

Prezent:

Compartimentul Neurochirurgie în prezent funcționează în cadrul Secției Chirurgie Generală, la etajul II al clădirii principale, pe str. Dr. Dénes László, nr. 2, cu săli separate.

Personalul care își desfășoară activitatea la acest compartiment: 6 asistenți și 6 infirmieri (angajarea este în curs de desfășurare).

Personalul de la blocul operator de neurochirurgie: 3 asistenți și 2 infirmieri.

Compartimentul funcționează în prezent cu 5 săli, 12 paturi și încă 1 pat pentru spitalizări de zi. Din aceste săli, 5 paturi sunt pentru femei și 5 paturi pentru bărbați, iar 3 săli separate sunt rezervate pentru cazuri izolate și spitalizări de zi.

Din moment ce spitalul dispune de doua aparate CT de înaltă performanță, și de un aparat RMN, se pot efectua investigații complete pe pacienți.

Compartimentul colaborează strâns cu Unitatea de Primire Urgențe și Secțiile Neurologie, Oncologie, Ortopedie, ORL, Chirurgie Maxilo-facială și Boli Infecțioase.

În același timp, Compartimentul are o relație bună cu o clinică privată de oncologie din Brașov unde există posibilitatea efectuării unor tratamente de radioterapie postoperatorii, dacă este cazul.

Personalul de la Compartimentul Neurochirurgie investighează, diagnostizează, tratează și îngrijește pacienți cu următoarele patologii:

- orice tip de traumă cranio-cerebrală

- tumori ale sistemului nervos central (tumori benigne și maligne ale creierului, tumorile bazei craniului, tumori ale cerebelului)

- afecțiuni degenerative ale canalului spinal (hernie de disc, stenoza canalului spinal)

  • tumori și afecțiuni inflamatorii ale canalului spinal
  • traumatisme spinale(interventii de stabilizare ale coloanei )
  • vertebroplastie

- anumite afecțiuni vasculare ale sistemului nervos central (accident vascular cerebral primar, hemoragie la nivelul cerebelului, etc.)

- afecțiuni ale sistemului nervos periferic (sindroame tuneliene, compresii nervoase periferice, etc.)

Dotarea blocului operator de neurochirurgie:

- masă de operație neurochirurgicală de ultimă generație tip Maquet

- microscop operator Leica de înaltă performanță

- craniotom de înaltă performanță tip Conmed

- set instrumentar chirurgical complet pentru chirurgia craniului și coloanei vertebrale

- lămpi de operație de înaltă performanță tip Maquet

- aparat Röntgen portabil de înaltă performanță tip Siemens

  • aparat de coagulare ERBE
  • un aparat de îndepărtare a tumorilor cu ultrasunete tip CUSA tip Sonopet
  • aparat ECHO intraoperator tip GL

Echipamente care se află pe lista de investiții:

- sistem de neuronavigatie

- aparat de stimulare cerebrala si de maduva spinarii

Viitorul:

În următorii ani se planifică separarea completă a compartimentului de Secția Chirurgie Generală, completarea personalului medical cu încă un medic neurochirurg, introducerea de noi intervenții și acoperirea altor tipuri de patologii neurochirurgicale, precum:

- patologia hipofizei

- biopsii stereotactice

- intervenții chirurgicale pe pacienți tip "awake surgery".

idegsebeszet

Menu