În Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc începând cu 3 iunie 2021 se deschide din nou posibilitatea participării tatălui, partenerului la naștere. Pentru siguranța epidemiologică, trebuiesc îndeplinite câteva condiții.

Potrivit recomandărilor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), și conform deciziei Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, partenerii desemnați de către gravidă pot asista la naștere în condițiile impuse de unitatea sanitară și dacă gravida solicită în prealabil acest lucru. Gravida poate semnala dorința de a fi acompaniată de partener la naștere atunci, când se prezentă la spital sau la ultimul control ginecologic.  

Asistarea nașterii de către partener poate avea loc cu îndeplinirea următoarelor condiții cumulative:

- existența unei comunicări deschise și de respect reciproc între gravidă, partener și echipa de la sala de naștere
- acordul medicului de gardă
- respectarea regulilor de siguranță epidemiologică. Partenerul poate acompania gravida la naștere în cazul în care este vaccinat complet anti-COVID-19. Înainte de intrarea în sala de naștere, trebuie efectuată igiena mâinilor.
- purtarea echipamentului de protecție corespunzător, asigurat de către spital. Acest echipament constă din halat de unică folosință, mască chirurgicală, botoșei și capelină.

În cazul în care medicul de gardă consideră că partenerul gravidei prezintă un risc pentru îngrijirea corespunzătoare a gravidei, de exemplu acesta nu cooperează cu echipa de gardă, se comportă agresiv față de echipa de la sala de naștere, medicul poate solicita părăsirea de îndată a sălii de naștere de către partenerul gravidei.

Sprijinul unui partener poate ajuta în realizarea unei experiențe de naștere pozitivă, care are efect benefic nu numai pentru mamă și nou născut, ci și pentru relația părinților și pentru relația tată-copil.

ro

Menu