Noile împrejurări au pus angajații secției de obstetrică în fața unei sarcini grele. Cu toții știm că 80% a  gravidelor nasc la Odorheiu Secuiesc, ori Miercurea Ciuc, iar din cauza măsurilor epidemiologice vin la secția noastră de două ori mai multe mame decât de obicei. Tocmai de aceea, ne adresăm către gravide și familiile lor cu rugămintea să fie înțelegători, încercăm să ne facem treaba, cu mentalitatea, concepția care o caracterizează pe această secție. În mod normal, din cauza suprasolicitării și a măsurilor de combatere a epidemiei pot succede schimbări, după caz.

 

Mai jos publicăm acele răspunsuri la întrebările adresate nouă din partea Asociației Mamelor din Ciuc, pe care considerăm demne de interes public:

 

Avem posibilitate să cerem anestezie epidurală? Ce tehnici, proceduri alternative de facilitare a nașterii se află la dispoziție, în condițiile actuale? Și mămicile care au născut cu cezariană au posibilitate de „ora de aur”? 

 

 În cadrul secției toate gravide, care nu prezintă simptome COVID-19, pot beneficia după caz, de travaliu și naștere naturală supravegheată; își pot alege poziția pe durata travaliului, pot consuma băuturi și mâncare, tăierea cordului ombilical doar după încetarea pulsațiilor (și în cazul nașterii prin cezariană), asigurarea orei de aur (și în cazul nașterii prin cezariană), se continuă sistemul rooming in, punerea pe sân imediată și sprijinim alăptarea de la mamă.

Nu este posibil prezența unui partener (tăticii, persoană ajutătoare) în camera de naștere, atâta timp cât condițiile nu fac posibil acest lucru. Nu este posibil anestezierea epidurală în cazul cezarienelor, pe o parte din cauza creșterii numărului cezarianelor ce trebuie efectuate, pe de altă parte din cauza suprasolicitării medicilor de terapie intensivă. 

 

Dacă ai fost testat pozitiv la COVID-19, dar nu prezinți simptome poți naște pa cale naturală sau este obligatoriu cezariana? Ai voie să alăptezi? Ești acceptat la secția de obstetrică sau vei fi trimis într-un alt spital?

 

Infectarea cu coronavirus nu are drept consecință nașterea prin cezariană în niciuna din protocoalele țărilor și organizațiilor internaționale. WHO sprijină alăptatul, conform CDC din America, ECDC din UE, asociația perinatologică din Ungaria este posibil în cazul în care starea mamei o îngăduie, însă conform protocolului din România alăptatul este interzis la mamele cu COVID-19. Este interzis și rooming in-ul, cu toate că am făcut pentru úngőduirea acestuia presiuni asupra colegului de specialitate din mai multe direcții. Cazurile pozitive teoretic sunt transferate la spitalul din Odorheiu Secuiesc.

 

Dacă mi-am făcut consultațiile medicale la un medic din Odorheiu Secuiesc, sunt înregistrată pentru cezariană acolo, dar datorită împrejurimilor trebuie să nasc la Miercurea Ciuc, bazându-se pe ce mă vor programa la cezariană, sau oare mă vor programa?
Mămicile din Odorheiu Secuiesc, care sunt înregistrate pentru cezariană, vor fi programate de medicul lor consultant împreună cu medicii din Miercurea Ciuc, intervențiile vor avea loc cu precădere înainte de amiază.

 

Dacă trebuia să nasc la Odorheiu Secuiesc, iar acum m-au redirecționat la Miercurea Ciuc, pot să mă duc direct cu propriul autoturism sau mai întâi trebuie să mă înregistrez în cort la Odorheiu Secuiesc și voi fi transportat în ambulanță?

 

În acest moment puteți alege oricare dintre opțiuni.

 

A survenit vreo diferență în lista lucrurilor pe care pot să le duc la camera de naștere, și în salon, din cauza situației actuale?

 

Lista e aproximativ la fel, Pachetul maternal pate fi consultat pe site-ul spitalului, sub meniul Îndrumări pt. gravide

 

Noutate față de aceasta: Vă rugăm, ca în interesul soluționării rapide a problemelor administrative să aveți asupra dvs. xerocopii de bună calitate despre documentele necesare pt. Certificatul de naștere (copii după certificatul de identitate a părinților, certificatul de naștere a părinților, certificatul de căsătorie, după caz. În cazul în care părinții nu sunt căsătoriți , este nevoie de semnarea declarației de paternitate).  Este posibil și transmiterea în formă scanată a documentelor enumerate mai sus la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (la mețiuni vă rugăm să scrieți: în atenția asistentei sociale Ciobotaru Éva)

Dacă aveți nelămuriri, sunați oricând medicul consultant sau la numărul secției noastre  0372-661.121.

Din săptămână în săptămână vă ținem la curent cu cele mai recente schimbări, de aceea vă rugăm să urmăriți și site-ul oficial al spitalului, www.spitalmciuc.ro.

 

Menu