illustration of pregnant woman with mask 1440x430

A koronavírus-járvány miatt, a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében továbbra is speciális szabályok vannak érvényben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, az Önök és az Önöket ellátó személyzet egészségének megőrzése céljából. Ugyanakkor, egyes intézkedések már változtak a korábban kiadotthoz képest. A kórházbeli sürgős vizsgálat és beutalás menetét, a vajúdással, szüléssel kapcsolatos információkat alább olvashatják. 

Kérjük, a kórházba való jelentkezéskor használjanak védőmaszkot.

A sürgős vizsgálat és beutalás menete:

 1. érkezés a kórház kapujánál kialakított betegosztályozó sátorhoz, ahol megtörténik a koronavírus fertőzés gyors tüneti szűrése
 2. jelentkezés a Sürgősségi Betegellátó Egységnél, ahonnan a kismamát a megfelelő osztályra kísérik (a hozzátartozó a sürgősség bejáratáig kísérheti el)

  Vajúdással, szüléssel, gyermekágyas időszakkal kapcsolatos tudnivalók
 1. Osztályunkon tünetmentes várandósok számára továbbra is megvalósul lehetőség szerint a vajúdás és szülés természetes módjának kísérése: a testhelyzet szabad megválasztása a vajúdás során, a köldökzsinór ellátása csak a pulzáció abbamaradása után, aranyóra biztosítása, rooming-in rendszer folytatása, korai mellre tétel és az az anyatejes táplálás támogatása.
  Nem lehetséges a társ (férj, segítő) jelenléte a szülőszobán, amíg a járványtani intézkedések érvényben vannak.
  Hasonló megfontolásból szünetel a látogatás is intézményünkben.
 2. A koronavírus-gyanús, illetve koronavírusos vajúdók szüléskísérésére külön protokollt dolgozott ki a román szülész-nőgyógyász társaság, amelynek ajánlásaitól osztályunkon sem tekinthetünk el, azonban igyekszünk a biztonságot szem előtt tartva egyénileg dönteni minden esetben. A tejelválasztás segítésére a koronavírus-fertőzés gyanújával bekerült vagy koronavírusos kismamák számára biztosítunk fejőgépeket.    

Újszülött anyakönyveztetésével kapcsolatos tudnivalók

 1. az anyakönyveztetéshez szükséges dokumentumok:
  1. szülők személyi igazolványa
  2. szülők keresztlevele
  3. házassági levél, amennyiben a szülők házastársak ( ha a szülők nem házasok, akkor szükség van az apa részéről apasági nyilatkozat aláírására)
 2. kérjük Önöket, a gyors és biztonságos ügyintézés érdekében, hozzanak magukkal jó minőségű fénymásolatot ezekről a dokumentumokról vagy küldjék el ezeket a dokumentumokat beszkennelve a következő e-mail címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (megjegyzésben: Ciobotaru Éva szociális asszisztens részére)

Bizonytalanság esetén hívják bármikor a várandósgondozást végző orvosukat vagy osztályunk szülőszobájának telefonszámát (0372-661.121). Kérjük figyeljék kórházunk honlapját: http://www.spitalmciuc.ro/

Menu