A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban továbbra is biztosított a lehetőség arra, hogy a szülő nőt férje, élettársa vagy más, általa kiválasztott személy elkísérje a szülőszobába. Az újszülöttek, a kismamák és kísérőik, valamint a kórház személyzetének a biztonsága érdekében ehhez teljesülnie kell néhány feltételnek. 

Az apás szülés az intézmény által megállapított szabályok betartásával, az anya előzetes kérése alapján (a szülésre jelentkezéskor, a kórházban vagy az utolsó nőgyógyászati ellenőrzésénél lehet kérni) lehetséges.

Az apás vagy pedig a választott kísérővel történő szülések a következő feltételek teljesülése esetén működhetnek:

- nyitott és tiszteletteljes kommunikáció a szülő nő és kísérője, illetve a szülőszobai személyzet között
- az ügyeletes orvos beleegyezése
- a járványügyi szabályok betartása. A szülő nőt akkor kísérheti el partner, ha az be van oltva koronavírus ellen (teljes oltással rendelkezik) vagy pedig 72 óránál frissebb negatív PCR-teszteredmnnnyel rendelkezik. A szülőszobába való belépéskor kézfertőtlenítést kell végezni.
- a kórház által biztosított védőfelszerelés megfelelő viselete. Ez a védőöltözet egyszer használatos köpenyből, cipővédőből, fejvédőből és maszkból áll.

Amennyiben az ügyeletes orvos úgy érzékeli, hogy a partner jelenléte veszélyezteti a szülő nő megfelelő ellátását, például az apa nem együttműködő, esetleg erőszakosan lép fel a személyzettel szemben, az orvos kérheti a távozását.

Az apa vagy más, a szülő nő által kiválasztott támogató társ jelenléte hozzájárulhat a pozitív szülésélmény létrejöttéhez és jó hatással van nemcsak az anyára és a babára, hanem a szülők kapcsolatára és az apa-gyermek viszony alakulására is.

apas szules picmass Page 1

Menu